Crypto.com tvrdí, že má silnou rozvahu a nepodstupuje žádná rizika

Generální ředitel singapurské krypto burzy Crypto.com uvedl, že firma prokáže, že se všichni odpůrci, kteří tvrdí, že platforma je v problémech, mýlí, a že má silnou rozvahu a nepodstupuje žádná rizika.

Výkonný ředitel Kris Marszalek odpovídal na otázky v živě přenášeném projevu na YouTube a také řekl, že platforma vždy udržuje rezervy, které odpovídají každé minci, kterou zákazníci na její platformě drží.

„Budeme prostě pokračovat v naší činnosti jako obvykle a dokážeme všem odpůrcům, a těch je (sic) právě teď na Twitteru v posledních dnech mnoho,“ řekl Marszalek.

„Dokážeme jim všem, že se mýlí, svými činy. Budeme nadále fungovat tak, jak jsme fungovali vždycky. Budeme i nadále bezpečným místem, kde má každý přístup ke kryptoměnám.“

Dodal, že auditovaná zpráva o ověření rezerv bude zveřejněna během několika týdnů a že burza se nezapojila do žádných „nezodpovědných úvěrových produktů“.

Zdroj: Bloomberg

AMA (ask-me-anything) přišla poté, co investoři o víkendu na twitteru zpochybnili převod etherových tokenů v hodnotě 400 milionů dolarů na jinou burzu Gate.io z 21. října.

Marszalek na Twitteru uvedl, že ethery byly získány zpět a vráceny na burzu, což však nervózní trh neuklidnilo. Deník Wall Street Journal uvedl, že po Marszalkově tweetu se o víkendu zvýšil počet výběrů na burze Crypto.com.

„V žádném okamžiku nehrozilo, že by prostředky byly poslány někam, odkud bychom je nemohli dostat zpět. Stalo se to před více než třemi týdny. Nemělo to nic společného s žádným šílenstvím, které se děje od pádu FTX,“ uvedl generální ředitel v odpovědi na otázky, které živě sledovalo asi 7 000 lidí.

Trh s kryptoměnami je již nyní na pokraji sil, když minulý týden došlo k velkolepému veřejnému kolapsu FTX. FTX se z jedné z největších burz na světě stala burzou, která vyhlásila bankrot. Podle zprávy agentury Reuters chyběla na FTX nejméně 1 miliarda dolarů z prostředků klientů.

„Tohle vrátilo celé odvětví o dobrých pár let zpět, co se týče reputace, kterou jsme si vybudovali,“ řekl Marszalek. „Důvěra byla poškozena, ne-li ztracena, a my se musíme zaměřit na její obnovení.“

Pohyb etherů na Crypto.com objevil uživatel, který se prohrabal transakcemi poté, co společnost zveřejnila své adresy „zmrzlých“ peněženek na internetu.

Zdroj: Getty Images

Crypto.com patří mezi 10 největších burz podle obratu na světě, ale je menší než FTX a lídr trhu Binance. V roce 2021 se dostala na titulní stránky novin poté, co podepsala smlouvu za 700 milionů dolarů na přejmenování Staples Center v Los Angeles na Crypto.com Arena a k propagaci platformy angažovala herce Matta Damona.

Marszalek uvedl, že Crypto.com má 70 milionů individuálních zákazníků po celém světě a v roce 2021 i v roce 2022 dosáhla příjmů ve výši jedné miliardy dolarů.

Na začátku letošního roku měla platforma na FTX expozici ve výši přibližně 1 miliardy dolarů, ale současná expozice byla méně než 10 milionů dolarů, řekl.

Na otázku, proč má burza 20 % svých rezerv v meme tokenu Shiba Inu (SHIB), Marszalek odpověděl, že je to proto, že rezervy jsou přímým odrazem držby klientů jedna ku jedné a že SHIB a Dogecoin byly v roce 2021 nesmírně populární.