Představitelé Fedu prohlásili, že zvyšování sazeb bude pokračovat

Americký dolar v úterý stoupl vůči jenu a zůstal pevný vůči ostatním hlavním měnám, protože další představitelé Federálního rezervního systému se vyslovili pro ještě přísnější měnovou politiku USA.

Zelená bankovka vzrostla vůči libře šterlinků a pohybovala se více než 1 % nad svým dvouměsíčním minimem vůči euru poté, co místopředsedkyně Fedu Lael Brainardová v pondělí zopakovala víkendové komentáře guvernéra Fedu Christophera Wallera, že úrokové sazby musí v boji proti inflaci dále růst, i když potenciálně pomalejším tempem.

Dolarový index, který měří tuto měnu vůči šesti protějškům včetně jenu, eura a libry šterlinků, se na začátku asijského dne zvýšil o 0,03 % na 107,00 bodu. Index si udržel zisky dosažené v pondělí, kdy se odrazil od tříměsíčního minima 106,27, kterého dosáhl v pátek.

Minulý týden se index propadl o 3,9 %, což byl jeho nejhorší výkon od března 2020, poté, co spotřebitelské ceny v USA vzrostly méně, než se očekávalo, což podnítilo spekulace, že vrchol sazeb by mohl být blízko.

Peněžní trhy aktuálně oceňují 89% pravděpodobnost, že Federální výbor pro volný trh (FOMC) na svém příštím zasedání 14. prosince zpomalí tempo zvyšování sazeb na polovinu bodu, oproti 11% šanci na další zvýšení o 75 bazických bodů.

EUR/USD (long) – Zdroj: Autochartist

„Řečník (řečníci) Fedu udali tón a připomněli trhům, že je před nimi ještě hodně práce, aby se inflace zahojila,“ napsal ve zprávě klientům hlavní devizový stratég National Australia Bank (OTC:NABZY) Rodrigo Catril.

„USD je obecně silnější, přičemž v čele poklesu stojí lídři minulého týdne – GBP a JPY.“

Dolar si připsal 0,34 % na 140,40 jenu a přidal tak 0,84 % k nočnímu odrazu z dvouapůlměsíčního minima 138,46. Minulý týden klesl o 5,39 %, což je nejvíce za posledních 14 let.

Sterling klesl o 0,08 % na 1,1750 USD, čímž dále sklouzl z 2,5měsíčního maxima na 1,1855 USD z pátku.

Euro se po ústupu z tříměsíčního maxima na úrovni 1,0364 USD změnilo jen nepatrně na 1,03215 USD.

USD/JPY (short) – Zdroj: Autochartist

Australský dolar citlivý na riziko oslabil o 0,13 % na 0,66935 USD, ale zůstal relativně blízko pondělního téměř dvouměsíčního maxima 0,6720 USD, podpořen kroky klíčového obchodního partnera Číny, která zmírnila omezení COVID-19 a podpořila trh s nemovitostmi.

Na zápis z posledního zasedání australské centrální banky (Reserve Bank of Australia), z něhož vyplynulo, že tvůrci měnové politiky zvažovali zvýšení o 50 bazických bodů, než se rozhodli pro další zvýšení o 25 bazických bodů, reagovala měna jen málo.

„Aussie zatím tento týden dosáhla určitého pokroku v oblasti křížových sazeb, k čemuž jí pomohla Čína,“ uvedl Sean Callow, hlavní měnový stratég ve Westpac, a dodal, že v nadcházejících dnech existuje potenciál pro růst na 0,6775 USD.

„Globální akcie jsou však stále skoupé, což omezuje růst australské měny.“

Zámořský čínský jüan se téměř nezměnil a činil 7,0461 za dolar poté, co v předchozí seanci dosáhl více než pětitýdenního maxima 7,0200.