Rally na dolaru slábne – Obchodníci přehodnocují rizika z Polska

Počáteční zisky bezpečného amerického dolaru se po středečním volatilním obchodování vytratily, protože obchodníci se utěšovali výroky amerického prezidenta Joea Bidena, že raketa, která způsobila výbuch v Polsku, nemusela být vypálena z Ruska.

Polsko a Ukrajina, které jsou členy NATO, tvrdí, že výbuch, který zabil dva lidi ve městě poblíž jejich hranic, byl způsoben raketou ruské výroby, což vyvolává obavy z eskalace války. Biden však uvedl, že zbraň pravděpodobně nebyla vystřelena z Ruska, ačkoli vyšetřování probíhá.

Podle amerických představitelů první zjištění naznačují, že raketu, která zasáhla Polsko, vypálily ukrajinské síly na přilétající ruskou raketu, uvedla agentura Associated Press.

Rusko popírá, že by bylo za výbuch odpovědné.

„Trh se snaží zhodnotit riziko, a co to skutečně znamená,“ řekl, Moh Siong Sim, měnový stratég Bank of Singapore. „Zda je to něco, co povede k dalšímu napětí, nebo zda jde o něco, co se v příštích dnech deeskaluje.“

EUR/USD (long) – Zdroj: Autochartist

„Právě teď je to na trhu trochu tahanice o to, jak toto riziko ocenit,“ dodal.

Biden hovořil poté, co se ve středu konalo mimořádné zasedání světových lídrů po smrtících explozích, které podle ukrajinských a polských úřadů způsobily rakety ruské výroby.

Bouřlivé obchodování během asijské seance způsobilo, že hlavní měny kolísaly mezi zisky a ztrátami, přičemž dolarový index, který měří zelenou bankovku vůči šesti srovnatelným měnám a nejvíce váží euro, vzrostl až o 0,31 % na 106,76, než se naposledy obchodoval o 0,05 % níže na 106,38.

Euro vzrostlo o 0,127 % na 1,0377 USD, když předtím kleslo o 0,18 %. Podobné pohyby zaznamenala tato měna i v průběhu noci.

Sterling se naposledy obchodoval za 1,1875 USD, tedy o 0,06 % výše poté, co zvrátil své ztráty z dřívějšího dne.

Zdroj: Unsplash

Japonský jen byl slabší o přibližně 0,3 % na 139,75 za dolar, což bylo ovlivněno růstem výnosů amerických dlouhodobých státních dluhopisů během tokijského obchodování, kdy se poptávka po útočištích snížila. Výnosy dluhopisů se pohybují inverzně k cenám.

Rizikově citlivé měny protinožců se zotavily z dřívějších poklesů, přičemž australský dolar naposledy vzrostl o 0,19 % na 0,67685 USD, zatímco kiwi zůstalo beze změny na 0,6158 USD.

„Měnový trh se stabilizuje a pohrává si s myšlenkou, že to … nemusí nutně znamenat eskalaci války s nutností zapojení NATO,“ uvedl Rodrigo Catril, senior měnový stratég National Australia Bank (OTC:NABZY).

Odolnost australského a novozélandského dolaru navzdory výkyvům v rizikovém sentimentu ukazuje, že „existuje velká chuť tlačit americký dolar dolů,“ řekl Catril.