Americký dolar vrátil noční zisky; mluvčí Fedu zůstávají jestřábí

Americký dolar se v pátek na začátku evropského obchodování snížil, ale stále směřoval k týdennímu zisku, protože představitelé Federálního rezervního systému odsunuli očekávání trhu ohledně brzkého ukončení agresivního zvyšování úrokových sazeb v boji proti inflaci.

Dolarový index, který sleduje zelenou bankovku vůči koši šesti dalších měn, klesl o 0,2 % na 106,373, ale stále byl na cestě k týdennímu zisku 0,2 % a stabilizoval se poté, co zveřejnění nižší než očekávané inflace v USA minulý týden vyvolalo prudký týdenní pokles.

Zveřejnění amerického indexu spotřebitelských cen minulý týden zvýšilo očekávání trhu, že Fed brzy upustí od série razantních zvýšení úrokových sazeb, protože se zdálo, že vrchol růstu cen již nastal.

Představitelé Fedu však od té doby chtěli zachovat jestřábí tón a tvrdili, že práce potřebná k překonání rekordní úrovně inflace není hotová.

Prezident Fedu v St. Louis James Bullard uvedl, že Fed musí pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb vzhledem k tomu, že jeho dosavadní zpřísňování „mělo jen omezený vliv na pozorovanou inflaci“, zatímco prezident Federální rezervní banky v Minneapolis Neel Kashkari řekl, že americká centrální banka by neměla přestat zvyšovat sazby, dokud nebude jasné, že inflace dosáhla vrcholu.

Zdroj: Unsplash

Ekonomický kalendář je v pátek převážně prázdný, pouze prodeje existujících domů za říjen, zatímco Susan Collinsová pokračuje ve zdánlivě neustálém projevu o Fedu později během zasedání.

Jinde GBP/USD vzrostl o 0,5 % na 1,1915, k čemuž přispěla britská spotřebitelská důvěra, která se podle údajů zveřejněných v pátek brzy ráno společností pro výzkum trhu GfK tento měsíc zvýšila, i když zůstala blízko rekordně nízkých hodnot.

Maloobchodní tržby ve Velké Británii navíc v říjnu vzrostly o 0,6 %, čímž se odrazily od výrazného revidovaného poklesu o 1,5 % v předchozím měsíci, který byl způsoben uzavřením mnoha podniků z důvodu státního pohřbu královny Alžběty II.

Měnový pár EUR/USD vzrostl o 0,2 % na 1,0382, přičemž prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová by měla později během seance vystoupit na bankovní konferenci ve Frankfurtu.

Byl potvrzen index spotřebitelských cen v eurozóně, který v říjnu vykázal meziroční nárůst o 10,6 %, a projev Lagardeové bude studován kvůli náznakům rozsahu budoucího zvyšování sazeb ECB.

Zdroj: Unsplash

Začátkem tohoto měsíce uvedla, že v otázce zvyšování úrokových sazeb, které má čelit rekordní inflaci, je „ještě daleko“.

Na riziko citlivý měnový pár AUD/USD vzrostl o 0,5 % na 0,6715, zatímco USD/JPY klesl o 0,3 % na 139,75 poté, co údaje ukázaly, že japonská jádrová inflace CPI dosáhla v říjnu nejvyšší úrovně za posledních 40 let, což vyvolalo tlak na Bank of Japan, aby zpřísnila měnovou politiku.

USD/CNY vzrostl o 0,5 % na 7,1240, ale jüan je stále na cestě k tomu, aby tento týden ztratil zhruba 0,3 %, protože ho tížily obavy z rostoucího počtu případů COVID-19 a zmírnění hospodářského růstu.