Dolar roste, protože obavy z čínského COVIDu podněcují bezpečné nákupy

Americký dolar byl v pondělí vůči hlavním měnám pevně nahoře, zatímco čínský jüan klesal, protože náladu zhoršoval nárůst případů COVID a zpřísňování restrikcí v některých městech druhé největší ekonomiky světa.

Hlavní město Číny Peking oznámilo za 20. listopad dvě úmrtí, přičemž nejlidnatější městská část v pondělí vyzvala obyvatele, aby zůstali doma, a prodloužila tak požadavek z víkendu, kdy země bojuje s četnými vzplanutími COVID-19.

Rostoucí počet případů a nová úmrtí zpochybňují naděje na brzké zmírnění přísných pandemických omezení, která dusí ekonomiku.

„Výhled pro čínský trh s Zero-COVID zůstane klíčovým zdrojem volatility,“ uvedla Carol Kong, měnová stratég Commonwealth Bank of Australia (OTC:CMWAY).

„Pokud budeme svědky další sady stupňujících se omezení, naznačuje to podle mě, že čínští představitelé jsou stále opatrní ohledně případného znovuotevření.“

Zdroj: Unsplash

Deník People’s Daily, hlásná trouba Komunistické strany Číny, v pondělí zveřejnil článek, v němž znovu zdůraznil, že je třeba včas zachytit infekce, ale vyhnout se „univerzálnímu“ přístupu.

Jüan na pevnině otevřel na úrovni 7,1451 za dolar a oslabil na minimum 7,1708, což je nejnižší úroveň od 11. listopadu.

Dolarový index, který měří zelenou bankovku vůči šesti hlavním partnerům, v pondělí vzrostl o 0,412 % na 107,330 a dotkl se tak nejvyšší úrovně od 11. listopadu. V minulém týdnu se index posunul o 0,5 %, čímž zaznamenal největší týdenní zisk za poslední měsíc, protože investoři se hrnuli k bezpečné měně.

I přes pondělní zisky zůstává index na cestě k nejhoršímu měsíčnímu výkonu od července 2020.

Jestřábí komentáře představitelů Federálního rezervního systému pomohly dolaru stabilizovat se po jeho prudkých ztrátách na začátku listopadu, kdy o něco chladnější než očekávané údaje o inflaci rozdmýchaly naděje investorů na zpomalení zvyšování úrokových sazeb.

Zdroj: Unsplash

„Fed se brání holubičímu vyprávění, které měl trh po říjnových inflačních údajích,“ uvedl Moh Siong Sim, měnový stratég Bank of Singapore, s tím, že tyto komentáře poskytly americkému dolaru podporu.

Investoři se budou živě zajímat o zápis z listopadového zasedání Fedu, který má být zveřejněn ve středu, aby zjistili jakékoli náznaky toho, jak vysoké zvýšení úrokových sazeb představitelé nakonec očekávají.

Jinde zůstaly kryptoměny pod tlakem, přičemž bitcoin klesl o 0,63 % na 16 153,00 USD. FTX dluží svým 50 největším věřitelům téměř 3,1 miliardy dolarů, jak vyplývá z konkurzních spisů, protože zkrachovalá kryptoburza provádí strategický přezkum svých globálních aktiv.

Euro kleslo o 0,46 % na 1,0277 USD, čímž se dostalo na třídenní sérii ztrát a pohybovalo se na nejnižší úrovni od 14. listopadu, zatímco šterlink se naposledy obchodoval za 1,1831 USD, což je o 0,47 % méně než včera.

Australský dolar klesl vůči zeleným bankovkám o 0,49 % na 0,664 USD, zatímco kiwi se propadlo o 0,41 % na 0,613 USD.