Rally thajského bahtu se bez návratu čínských turistů může zastavit

Rally thajského bahtu se bez nových katalyzátorů, jako je návrat čínských turistů, možná blíží ke konci, protože technické ukazatele ukazují, že měna je překoupená.

Za poslední měsíc si baht vůči dolaru polepšil o téměř 6 % – a byl druhou nejvýkonnější měnou v Asii -, protože Čína uvolnila omezení Covid a investoři vsadili na to, že Federální rezervní systém zpomalí zvyšování úrokových sazeb. Podle údajů zveřejněných v pondělí ekonomika nadále roste, přičemž hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí vzrostl o 4,5 % oproti předchozímu roku.

Podle pomalé stochastiky, ukazatele hybnosti, se měna díky svým ziskům dostala do překoupeného pásma, přičemž ještě před zhruba dvěma měsíci byla přeprodaná. Navíc rezistence na 200denním klouzavém průměru a v okolí srpnového maxima 35,057 je připravena zpomalit její růst.

„Hodnota bahtu vypadá podle mého modelu férově, takže pokud se neobjeví prostor pro další prodej USD a větší globální riziko v oblasti apetitu nebo další postupně dobré zprávy o znovuotevření Číny, může zde konsolidovat,“ řekl Galvin Chia, EM FX stratég společnosti Natwest Markets v Singapuru. „Nedávné technické rozpětí kolem 35,12 a 36,40 vypadá rozumně.“

Podle poznámky analytiků Goldman Sachs Group Inc. má dolar vůči asijským měnám sílu ještě asi tři až šest měsíců.

USD/THB – Zdroj: Tradingeconomics.com

Baht těžil z rostoucích očekávání, že Fed v příštím roce sníží sazby, ale tento pomocný fundament se možná vyčerpal, protože několik členů americké centrální banky stále zní jestřábím tónem. Prezident Fedu v Saint Louis James Bullard ve čtvrtek uvedl, že by politici měli zvýšit úrokové sazby alespoň na 5 % až 5,25 %, což vedlo k výprodeji na trzích.

Postoj Bank of Thailand, že se bude držet pomalé cesty zpřísňování, bahtům také nepomůže. Má-li se měna závislá na cestovním ruchu posunout výše, potřebuje nové stimuly. Čína sice naznačila uvolnění některých pravidel Covid-Zero, ale představitelé a státní média optimismus ohledně rychlého obnovení trhu potlačují.

Cestovní ruch tvořil před pandemií asi pětinu thajské ekonomiky, přičemž čínští turisté tvořili asi 28 % návštěvníků. Medián odhadu analytiků oslovených agenturou Bloomberg pro čtvrté čtvrtletí činí 37 bahtů. V pondělí se obchodoval kolem 36,00.

„K větší rally na bahtu chybí čínští turisté a nižší ceny ropy,“ uvedl Rajeev De Mello, globální makro portfolio manažer společnosti GAMA Asset Management. „Výjezdová turistika z Číny se bude otevírat pomalu a po malých krůčcích. Ale až bude čínským turistům umožněno cestovat, bude Thajsko patřit k největším příjemcům.“

Zde jsou klíčové asijské ekonomické údaje, které mají být zveřejněny tento týden:

Pondělí 21. listopadu: Tchajwanské exportní objednávky.Úterý 22. listopadu: projev Loweho z RBA, obchodní bilance Nového Zélandu, spotřebitelská důvěra Jižní Koreje.Středa 23. listopadu: RBNZ, jihokorejské konjunkturální průzkumy, tchajwanská průmyslová výroba, singapurský index spotřebitelských cen, thajská celní obchodní bilance.Čtvrtek 24. listopadu: Japonsko: PMI, rozhodnutí Bank of Korea o sazbách, Jižní Korea: PPI.Pátek 25. listopadu: Nový Zéland: spotřebitelská důvěra a maloobchodní tržby za 3. čtvrtletí bez inflace, Singapur: průmyslová výroba, Malajsie: CPI.