Poslední zvýšení sazeb v Jihoafrické republice je na pětiletém maximu

Jihoafrická centrální banka provedla další skokové zvýšení úrokových sazeb a prodloužila tak svůj nejagresivnější cyklus zpřísňování měnové politiky za posledních dvacet let, kdy se snaží zkrotit inflaci.

Výbor pro měnovou politiku zvýšil základní úrokovou sazbu z 6,25 % na 7 %, uvedl ve čtvrtek guvernér Lesetja Kganyago. Tento krok odpovídal mediánu očekávání ekonomů ve dvou samostatných průzkumech agentury Bloomberg.

Z pětičlenného panelu tři hlasovali pro zvýšení o tři čtvrtě bodu a dva preferovali zvýšení o 50 bazických bodů. Z prognostického modelu banky vyplývá, že svůj boj s inflací předsadila, přičemž na konci roku 2025 by měla klíčová sazba dosáhnout 6,83 %. Rezervní banka se opakovaně odvolává na tzv. čtvrtletní projekční model jako na široké politické vodítko.

Rozdělení hlasů naznačuje, že panel dosahuje „vrcholu jestřábího postoje“, uvedla Sanisha Packirisamy, ekonomka společnosti Momentum Investments.

Jihoafrický rand a výnosy vládního dluhu se po oznámení příliš nezměnily.

Zdroj: Reuters.com

Klíčová sazba je nyní na úrovni, která byla naposledy zaznamenána před více než pěti lety, kdy se MPC snažila nasměrovat růst spotřebitelských cen zpět pod 6% strop svého cílového pásma. Nyní se shoduje s tzv. ustálenou sazbou odkupu, kterou panel poprvé zveřejnil ve čtvrtek.

„Do budoucna budeme stále svědky zvyšování repo sazby, které však bude pravděpodobně probíhat pomalejším tempem,“ uvedla Angelika Goligerová, hlavní ekonomka společnosti EY Africa. „Očekávám ještě několik menších zvýšení sazeb, o 50 a 25 bazických bodů, na prvních dvou zasedáních v roce 2023, a pak doufám, že budeme na vrcholu cyklu zvyšování sazeb – i když neočekávám, že by sazby v roce 2023 někdy klesly.“

Rezervní banka preferuje ukotvení očekávání poblíž středu svého inflačního cíle na úrovni 4,5 %. Čtvrteční krok slouží ke „zvýšení důvěry v dosažení cíle udržitelným způsobem v průběhu času“, řekl Kganyago.

Celková a jádrová inflace, která nezahrnuje ceny potravin, nealkoholických nápojů, pohonných hmot a elektřiny, v říjnu zrychlila, což přimělo centrální banku zvýšit průměrné prognózy do roku 2023. „Pokud by někdo chtěl měřítko, že inflace začíná být široce založená, bylo by to právě toto,“ řekl Kganyago s odkazem na zrychlení jádrové inflace.

Centrální banka nyní vidí, že růst celkových a jádrových cen se v roce 2024 vrátí do blízkosti cílové střední hodnoty.

Krok Jihoafrické republiky přichází poté, co představitelé Federálního rezervního systému upozornili na zvýšená rizika nadměrného utahování a signalizovali, že v prosinci možná zmírní tempo zvyšování úrokových sazeb v USA na 50 bazických bodů. Rezervní banka se sice nevyrovná Fedu krok za krokem, ale zpomalení tempa zvyšování sazeb v USA zmírní tlak na jihoafrické politiky, aby posílili diferenciál, který činí místní aktiva atraktivní pro zahraniční investory.

Zdroj: Unsplash

Přestože ostatní centrální banky také přešly k signalizaci méně agresivního zvyšování sazeb, Reserve Bank se k bezprostřední změně strategie nezavázala. Její postoj „zůstává v krátkodobém horizontu podpůrný pro poptávku po úvěrech, přičemž sazby zvyšuje na úroveň odpovídající současnému pohledu na inflaci a její rizika,“ uvedl Kganyago.

Zkrotit monstrum

Centrální banka snížila projekci hrubého domácího růstu Jihoafrické republiky na 1,8 % v letošním roce a 1,1 % v roce 2023. Predikce pro příští rok předpokládá, že státní energetická společnost Eskom Holdings SOC Ltd. zvýší výpadky elektřiny, čímž zkrátí produkci o 0,6 procentního bodu.  

Vyšší sazby zdraží spotřebitelům půjčky, aby se dostali z krize životních nákladů, kterou podněcují vysoké ceny potravin a pohonných hmot. Diskontní prodejce oděvů, sportovního zboží a domácích potřeb Mr Price Group Ltd. ve čtvrtek oznámil, že zisk v prvním pololetí nesplnil očekávání, což podtrhuje zhoršení kupní síly.

Inflace a rostoucí úrokové sazby vytvářejí „velmi náročné obchodní prostředí“, uvedl generální ředitel Mark Blair.

Čtvrteční krok přinesl kumulativní zvýšení sazeb na 350 bazických bodů od listopadu loňského roku a dále zatíží spotřební výdaje domácností, které tvoří přibližně dvě třetiny hrubého domácího produktu.

Zatímco Jihoafričané si nyní stěžují na rostoucí životní náklady, poslední krok centrální banky pomůže zmírnit budoucí růst cen, uvedl Kganyago. „Pokud nezkrotíme monstrum inflace, nemůžeme v této ekonomice dosáhnout vyrovnaného a udržitelného růstu.“