Hongkongský dolar je novou sázkou hedgeového fondu Billa Ackmana

Bill Ackman, miliardář a zakladatel hedgeového fondu Pershing Square Capital Management LP, uvedl, že sází na hongkongský dolar a jeho vazbu na americký dolar.

Pershing vlastní „velkou pomyslnou pozici“ v hongkongských dolarových prodejních opcích – medvědí sázky na tuto měnu – uvedl Ackman na Twitteru a dodal, že pro Hongkong již nemá vazba na dolar smysl. Odkázal na sloupek „Opinion“ agentury Bloomberg od Richarda Cooksona, který tvrdí, že prudký nárůst zadlužení, pokles cen aktiv a oslabení ekonomiky učiní obranu měnové vazby problematickou.

Hongkongský měnový úřad, který je de facto centrální bankou města, má mandát udržovat místní měnu v obchodování na úrovni 7,75 až 7,85 hongkongského dolaru za jeden americký dolar – v úzkém pásmu, které platí od roku 2005. Trvalá slabost v letošním roce přiměla úřady k tomu, aby několikrát bránily fixaci měny tím, že snižovaly likviditu a zvyšovaly náklady na půjčky.

Úředníci však opakovaně prohlašovali, že téměř 40 let starý fixní kurz funguje dobře a že se neplánuje jeho změna. Poukazují na devizové rezervy města – v současné době 417 miliard USD – které nabízejí dostatek síly k obraně měny tváří v tvář odlivu kapitálu.

Vedle toho, že fixace zajišťuje Hongkongu finanční stabilitu, umožňuje čínským společnostem získávat hotovost v dominantní světové měně a zároveň zůstat v hranicích země.

Zdroj: Getty Images

Zástupce HKMA ve čtvrtek zopakoval, že neexistuje žádný plán ani potřeba systém fixace měny měnit.

Hongkongský dolar se ve čtvrtek posunul výše na úroveň kolem 7,81 za zelenou bankovku.

Carry Trade

Před tímto měsícem se od května obchodoval poblíž svého koncového pásma, protože investoři si levně půjčovali měnu a prodávali ji proti výnosnějšímu dolaru. Tento tzv. carry trade se však stal méně atraktivním poté, co intervence HKMA zmenšila objem mezibankovní likvidity o zhruba 70 %.

To znamená, že Ackmanova sázka může být osamocená. Na trhu s deriváty existuje jen málo důkazů, které by naznačovaly významné medvědí sázky. Podle údajů agentury Bloomberg se tříměsíční rizikové reverzy pro pár americký dolar – hongkongský dolar, které jsou ukazatelem jeho očekávaného směru v tomto časovém horizontu, překlopily do záporných hodnot.

„Je na Hongkongu, zda změní nebo nezmění fixaci, a optimální možností je ji zachovat,“ řekl Stephen Chiu, hlavní asijský devizový a kurzový stratég společnosti Bloomberg Intelligence v Hongkongu. „A neexistuje způsob, jak by ho mohli spekulanti porušit.“

Náklady na měnu

Kurz USD/HKD – Zdroj: Bloomberg

Mít vázanou měnu s sebou nese náklady. Město se řídí měnovou politikou USA bez ohledu na domácí ekonomické podmínky, což často znamená bolestivé rozpojení. Hongkong prožil téměř šest let deflace po asijské finanční krizi v roce 1997, kdy byly americké výpůjční náklady vysoké, a místní ekonomika se potýkala s problémy.

Ultra nízké úrokové sazby v letech 2008 až 2016 podnítily realitní bublinu a prohloubily propast mezi bohatými a chudými. Nyní je Hongkong nucen sledovat rychlé zvyšování sazeb v USA v době, kdy jeho ekonomika klesá.

V roce 2020 se měna krátce ocitla v centru napětí mezi USA a Čínou poté, co Peking uvalil na město zákon o národní bezpečnosti. Někteří poradci tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa chtěli, aby USA oslabily fixaci, a potrestaly tak Čínu za omezení autonomie Hongkongu, uvedli tehdy lidé. Návrh se setkal se silným odporem a ekonomové se k němu rychle postavili skepticky.

Ackman se na tuto geopolitiku odvolával ve druhém tweetu.

„Pokud je Čína skutečně silným a nezávislým suverénem, proč potřebuje svou měnu a měnu Hongkongu vázat na americký dolar?“ napsal. V dalším, mezitím smazaném tweetu uvedl, že toto navázání je pro Čínu „téměř trapné“ kvůli jejímu oddělení od USA.

Předchozí sázky

Zdroj: Unsplash

Není to poprvé, co Ackman vsadil na to, že se fixace hongkongského dolaru zlomí. V roce 2011 na konferenci uvedl, že uzavřel sázku, v níž hledal dramatické posílení městské měny, což se ukázalo jako neúspěšné. Řekl, že hongkongský dolar byl v té době „podstatně“ podhodnocený.

V roce 2020 Kyle Bass, zakladatel společnosti Hayman Capital Management, založil nový fond s vysokým pákovým efektem, který uzavírá sázky typu „všechno nebo nic“ na zhroucení hongkongské měny. Podle případu americké Komise pro cenné papíry a burzy mu sázka přinesla velké ztráty. George Soros se v roce 1998 po asijské finanční krizi pokusil prolomit vazbu hongkongského dolaru na zelenou bankovku, ale neuspěl.

Začátkem tohoto měsíce si hongkongský ministr financí Paul Chan vzal na mušku prodejce krátkých pozic, jako jsou Ackman a Bass, aniž by je jmenoval.

„Pokud vsadíte proti hongkongskému dolaru, určitě prohrajete,“ řekl Chan v projevu na summitu světových bankéřů ve městě 3. listopadu. „Moji radu si můžete ověřit u některých manažerů hedgeových fondů v USA, kteří se v případě hongkongského dolaru opakovaně mýlili.“