Akcie, které můžete koupit a těžit z hrozící energetické krize

Tyto společnosti patří v energetickém sektoru k nejlepším možnostem pro vytváření vysokých dlouhodobých výnosů.

Pokud se podíváme na akcie, které je vhodné kupovat v dlouhodobém horizontu, je pravděpodobné, že energetický sektor zůstane pro investory důležitým středobodem zájmu. Zpráva Mezinárodní energetické agentury uvádí, že svět čelí první „skutečně globální energetické krizi“.

Klíčovým důvodem této situace zůstávají geopolitické faktory. Embargo Evropské unie na dovoz ropy z Ruska pravděpodobně zintenzivní narušení energetických trhů v roce 2023. Kromě toho Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) usiluje o snížení produkce v podmínkách ekonomické nejistoty.

I když svět postupně přechází na čistší zdroje energie, fosilní paliva budou mít i nadále klíčový význam pro všechny regiony světa. Není tedy překvapením, že Warren Buffett v roce 2022 agresivně investoval do dvou kvalitních společností zabývajících se těžbou ropy a zemního plynu.

Vyšší ceny fosilních paliv samozřejmě znamenají i zrychlení investic do alternativních zdrojů energie. Atraktivní investiční nápady by proto mohly zahrnovat obnovitelné zdroje energie a témata, jako jsou elektromobily.

Probereme si dvě akcie, které je vhodné koupit, abyste mohli těžit z hrozící energetické krize a těchto výše zmíněných sekulárních katalyzátorů.

Chevron Corporation (CVX)

Zatímco ropa z letošních maxim korigovala, akcie Chevron Corporation (NYSE:CVX) zůstaly pevné. Tuto akcii, která v současné době poskytuje dividendový výnos 3,1 %, podporuje obchodní model, který se ukázal být strojem na peněžní toky.

Pro představu, společnost Chevron vykázala za 3. čtvrtletí 2022 provozní cash flow ve výši 13,7 miliardy USD. Pokud se ropa bude obchodovat v oblasti 80 až 90 dolarů za barel, je společnost schopna vykázat roční peněžní toky ve výši 40 miliard dolarů.

Zdroj: Shutterstock

Tyto peněžní toky umožní společnosti Chevron zvýšit dividendy a pokračovat ve větším odkupu akcií. Současně společnost Chevron plánuje v příštích několika letech masivní kapitálové investice ve výši 15 až 17 miliard USD ročně. Kč, které v průběhu času zajistí robustní obnovu rezerv a umožní budoucí růst.

Za zmínku stojí také to, že Chevron investuje do snižování závislosti společnosti na jejích aktivitách, které jsou náročné na emise uhlíku. Společnost Chevron očekává do roku 2028 kapitálové výdaje ve výši 10 miliard dolarů v segmentech podnikání s nižšími emisemi uhlíku. Zaměří se na obnovitelný zemní plyn, další obnovitelná paliva a obnovitelné základové oleje a maziva.

Occidental Petroleum (OXY)

Akcie společnosti Occidental Petroleum (NYSE:OXY) jsou dalším jménem z oblasti těžby ropy a zemního plynu, které zůstalo odolné na vyšších úrovních. Zdá se, že je to také jedna z oblíbených akcií Warrena Buffetta. Vzhledem k potenciálu společnosti v oblasti peněžních toků v dlouhodobém horizontu to není překvapivé.

Zdroj: Getty Images

Za 3. čtvrtletí 2022 vykázala společnost Occidental volné peněžní toky ve výši 3,6 miliardy USD. Za stejné období společnost snížila zadlužení o 1,5 miliardy dolarů. Occidental plánuje pokračovat ve snižování zadluženosti, a jak se budou zlepšovat úvěrové ukazatele, akcie budou pravděpodobně směřovat vzhůru.

Za zmínku také stojí, že k prosinci 2021 společnost Occidental vykázala prokázané zásoby ve výši 3,5 miliardy barelů ropného ekvivalentu. V meziročním srovnání se prokázané a pravděpodobné zásoby zvýšily o 600 milionů barelů ropného ekvivalentu. Díky solidní finanční flexibilitě bude společnost i nadále investovat do průzkumu. To se promítne do dlouhodobé viditelnosti peněžních toků pro investory, kteří chtějí v této oblasti hrát roky nebo desetiletí.

A konečně (což je možná nejdůležitější), společnost Occidental má také velmi nízké náklady na dosažení rentability. I při obchodování s ropou kolem 80 USD je tedy pravděpodobné, že se udrží silný růst peněžních toků a dividend.