Forex dnes: Investoři jsou před důležitými ekonomickými údaji opatrní

Po pondělní rizikové akci se zdá, že se nálada na trhu na začátku úterý zlepšila a hlavní asijské akciové indexy zaznamenaly působivé denní zisky. Dolarový index, který v pondělí vzrostl o více než 0,5 %, se obrátil k poklesu. Evropská komise později během seance zveřejní průzkumy podnikatelské a spotřebitelské nálady. Německý Destatis zveřejní údaje o listopadové inflaci a v rámci amerického ekonomického programu budou zveřejněny údaje o zářijovém indexu cen bydlení spolu s indexem spotřebitelské důvěry Conference Board. Nové impulsy budou hledat také údaje o hrubém domácím produktu (HDP) za třetí čtvrtletí z Kanady.

Čínský regulátor cenných papírů oznámil, že umožní developerům přístup k refinancování. „Tento nový krok, který se přidává k řadě nedávných vládních opatření ke stabilizaci trhu s bydlením a ekonomiky jako celku, má umožnit kótovaným developerům využít kapitálový trh ke zmírnění jejich finančních potíží,“ uvedl deník Global Times. V návaznosti na tento vývoj zůstává šanghajský index Shanghai Composite na cestě k zakončení dne o více než 2 % výše a hongkongský Hang Seng získává téměř 4 %.

Komentátor Global Times Hu Xijin navíc na Twitteru napsal: „Čína možná vystoupí ze stínu COVID-19 dříve, než se očekávalo,“ což poskytlo další impuls rizikové náladě. Futures na americké akciové indexy odrážejí zlepšující se náladu na trhu a v časných ranních hodinách v Evropě rostou o 0,2 až 0,5 %.

EUR/USD (long) – Zdroj: Autochartist

Měnový pár EUR/USD získal svou trakci poté, co v pondělí uzavřel v záporném teritoriu, a naposledy byl pozorován na hranici 1,0400. Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová při pondělním svědectví před Výborem pro hospodářské a měnové záležitosti (ECON) Evropského parlamentu zopakovala, že úrokové sazby zůstanou jejím hlavním nástrojem boje proti inflaci. V komentáři k hospodářskému výhledu Lagardeová poznamenala, že růst v eurozóně by měl po zbytek letošního roku a na začátku roku 2023 nadále oslabovat.

Kurz GBP/USD koncem pondělí klesl pod 1,1950, ale počátkem úterý obrátil svůj směr. Momentálně se pár obchoduje v kladném teritoriu na úrovni kolem 1,2000. V 16:00 je naplánován projev guvernéra Bank of England (BOE) Andrewa Baileyho.

GBP/USD (long) – Zdroj: Autochartist

USD/JPY se v pondělí dotkl nejnižší úrovně od konce srpna na 137,50, když japonský jen těžil z přílivu bezpečných přístavů. Vzhledem k tomu, že americký dolar zůstává na počátku úterý na zadních pozicích, má tento pár problém s odrazem.  Agentura Reuters v úterý uvedla, že 24 z 26 ekonomů, kteří byli nedávno dotazováni, uvedlo, že očekávají, že příští politikou Bank of Japan bude „uvolnění její ultra uvolněné měnové politiky“.

Novinky z Číny pomohly ceně zlata nabrat býčí dynamiku a XAU/USD již smazal všechny ztráty, které utrpěl v pondělí. Naposledy se tento pár během dne zvýšil o 0,7 % na 1 755 USD. Výnosy referenčních desetiletých amerických státních dluhopisů zůstávají v klidu pod úrovní 3,7 %, což umožňuje, aby vnímání rizika řídilo akci XAU/USD.

Klesající ceny ropy v pondělí zatížily kanadský dolar a USD/CAD se vyšplhal na nejvyšší úroveň za téměř tři týdny na 1,3505. Vzhledem k tomu, že barel West Texas Intermediate na začátku úterý posílil o téměř 3 %, USD/CAD zůstává pod medvědím tlakem a obchoduje se hluboko v záporném teritoriu na úrovni kolem 1,3430. Kanadská ekonomika by podle prognózy měla ve třetím čtvrtletí růst anualizovaným tempem 3,5 %, což je mírné zvýšení oproti 3,3 % zaznamenaným ve druhém čtvrtletí.