Americký dolar posiluje díky komentářům největších amerických bank o recesi

Dolar se ve středu posunul výše, protože některé z největších amerických bank varovaly před blížící se recesí, což snížilo chuť k nákupu rizikovějších aktiv a udrželo poptávku po americkém dolaru.

Přední bankéři z JPMorgan Chase & Co (NYSE:JPM), Bank of America (NYSE:BAC) a Goldman Sachs (NYSE:GS) v noci uvedli, že se banky připravují na zhoršení ekonomiky v příštím roce, protože inflace a vysoké úrokové sazby snižují spotřebitelskou poptávku.

Vůči dolaru byla britská libra naposledy o 0,03 % níže na úrovni 1,2131 USD, poté co přes noc klesla o 0,4 %.

Vůči japonskému jenu zelená bankovka vzrostla o 0,2 % na 137,30 jenu po nočním růstu o 0,16 %.

„Předpovídali jsme recesi ve Spojených státech, Spojeném království, eurozóně a Japonsku … Je to součást našeho základního scénáře,“ uvedl Joseph Capurso, vedoucí oddělení mezinárodní a udržitelné ekonomiky v Commonwealth Bank of Australia (OTC:CMWAY).

„(To) poskytne větší podporu americkému dolaru jako bezpečné měně.“

Vůči koši měn se index amerického dolaru zvýšil o 0,07 % na 105,62 bodu.

Přes noc vzrostl o téměř 0,3 % a prodloužil tak krátkou rally na druhou seanci v řadě poté, co optimistické údaje z amerických služeb a továren zveřejněné na začátku týdne poukázaly na základní dynamiku největší světové ekonomiky.

Zdroj: Unsplash

To podpořilo názor, že zatímco Federální rezervní systém může snížit tempo zvyšování sazeb, americké sazby zůstanou na vyšší úrovni delší dobu.

Jinde se euro naposledy pohybovalo o 0,08 % níže na úrovni 1,0465 USD.

Dva představitelé Evropské centrální banky (ECB) před měnověpolitickým zasedáním ECB, které se uskuteční příští týden, signalizovali, že inflace a sazby se mohou blížit svému vrcholu.

Australská měna si připsala 0,19 % na 0,6701 USD po nevýrazné reakci na údaje, které ukázaly, že australská ekonomika v zářijovém čtvrtletí mírně zpomalila.

Australskou měnu nadále podporoval jestřábí postoj australské centrální banky (Reserve Bank of Australia), která v úterý signalizovala další zvyšování sazeb s cílem ochladit inflaci poté, co zvýšila svou hotovostní sazbu o 25 bazických bodů na desetileté maximum.

Kurz kiwi (novozélandský dolar) vzrostl o 0,13 % na 0,6326 USD.

V Asii čínský jüan posílil, když vláda oznámila řadu opatření, která znamenala výraznou změnu její tvrdé, tři roky trvající politiky Zero-COVID, která potrápila její ekonomiku a vyvolala historické protesty.

Čínský národní zdravotnický úřad uvedl, že asymptomatické případy COVID-19 a osoby s mírnými příznaky se mohou léčit samy, zatímco jsou v domácí karanténě.

Zdroj: Unsplash

Čína připravuje své obyvatele na život s touto nemocí, ačkoli analytici tvrdí, že cesta k plnému obnovení hospodářství bude dlouhá a hrbolatá a není bez rizika.

Onshore (pevninský) jüan byl naposledy o více než 0,2 % výše na úrovni 6,9771 za dolar.

„Jedná se o následná opatření a posilují skutečnost, že Čína podniká kalibrované kroky směrem k opětovnému otevření,“ uvedl Christopher Wong, měnový stratég OCBC.

„Očekávání dalšího uvolnění opatření v Číně by mělo nadále prospívat RMB (a) aktivům vázaným na RMB.“

Optimismus ohledně dalšího uvolnění přísných omezení COVID-19 v Číně převážil nad jejími neutěšenými obchodními údaji zveřejněnými dříve během dne, které ukázaly, že vývoz a dovoz země se v listopadu snížil mnohem prudším tempem, než se očekávalo,v důsledku slabé globální a domácí poptávky, přerušení výroby vyvolaného COVID a propadu trhu s nemovitostmi doma.