Americký dolar klesá – Investoři očekávají, že FED zpomalí zvyšování sazeb

Americký dolar ve čtvrtek vrátil část svého poklesu z předchozího dne, protože investoři zvažovali výhled politiky Federálního rezervního systému v souvislosti s rostoucími obavami, že vysoké úrokové sazby by mohly vyvolat recesi.

Vzhledem k tomu, že japonská centrální banka stanovila vlastní dlouhodobé dluhopisové výnosy na úrovni blízké nule, klesl kurz jenu, zatímco dlouhodobé výnosy amerických státních dluhopisů se odlepily od tříměsíčních minim.

Mezitím se jüan pohyboval v blízkosti téměř tříměsíčního maxima poté, co Čína odhalila uvolnění omezujících restrikcí COVID.

Americký dolarový index – který poměřuje zelenou bankovku vůči šesti protějškům – v asijské seanci vzrostl o 0,19 % na 105,33 bodu a odrazil se tak po nočním poklesu o 0,42 %, což byl jeho první pokles od pátku.

Zatímco investoři očekávají, že Fed brzy zpomalí tempo zpřísňování, nedávné optimistické údaje o zaměstnanosti, službách a továrnách v USA zvýšily nejistotu investorů ohledně výhledu politiky.

Zdroj: Unsplash

Peněžní trhy oceňují 91% pravděpodobnost, že Federální výbor pro volný trh, který určuje politiku, zvýší 14. prosince sazby o půl bodu, přičemž pravděpodobnost dalšího zvýšení o 75 bazických bodů je pouze 9%. Sazby jsou nyní viděny na vrcholu těsně pod 5 % v květnu.

Tvůrci politiky Fedu budou mít den před rozhodnutím výhodu, že uvidí nejnovější údaje o spotřebitelské inflaci.

„Nejistota ohledně inflačního výhledu naznačuje, že riziko, že FOMC bude udržovat politiku na restriktivní úrovni po delší dobu a následně zatáhne ekonomiku do hlubšího poklesu, zůstává vysoké,“ napsala v klientském sdělení Carol Kongová, stratég Commonwealth Bank of Australia (OTC:CMWAY).

„FOMC může příští týden snížit tempo zvyšování sazeb na 50 bb, ale pokud nedojde k soustavnému zpomalování inflace, proinflační rizika pro politiku FOMC zůstávají.“

Výnosy dlouhodobých státních dluhopisů se přes noc propadly na téměř tříměsíční minimum 3,402 %, ale poté se odrazily zpět na úroveň kolem 3,46 %.

Pár dolar-jen, který je extrémně citlivý na americké dluhopisové výnosy, po nočním oslabení o 0,34 % vyskočil o 0,37 % na 137,06 bodu. Obecněji však pár pokračoval v konsolidaci poté, co se minulý týden propadl na nejnižší úroveň od poloviny srpna na 133,62.

Zdroj: Unsplash

Na americké politické scéně demokraté posílili svou tenkou většinu v Senátu po těsném vítězství současného prezidenta Raphaela Warnocka v Georgii nad bývalou fotbalovou hvězdou Herschelem Walkerem podporovaným Donaldem Trumpem, i když dopad na dolar byl omezený.

„Myslím, že hlavním katalyzátorem dolaru zůstane to, co udělá Fed, protože se zdá, že Kongres bude po prezidentských volbách v roce 2024 stále rozdělený, pokud se republikáni nějakým způsobem nedají dohromady a nebudou mít velmi silnou červenou vlnu, ale to se nezdá,“ řekl Edward Moya, hlavní analytik trhu ve společnosti OANDA.

Euro zůstalo beze změny na úrovni 1,0505 USD, zatímco britská libra oslabila o 0,18 % na 1,2190 USD.

Euro v poslední době rostlo díky známkám, že hospodářský pokles v Evropě nemusí být tak vážný, jak se dříve obávalo. Evropská centrální banka bude 15. prosince revidovat svou politiku. Ve stejný den stanoví svou politiku Bank of England.

Australský a novozélandský dolar citlivé na riziko mírně oslabily: australský dolar klesl o 0,16 % na 0,67145 USD a kiwi o 0,06 % na 0,6353 USD. Přes noc si obě měny připsaly 0,56 %, resp. 0,61 %.

Americký dolar se v zámořském obchodování posunul o 0,1 % výše na 6,9670 jüanu a získal zpět část svého 0,34% poklesu ze středy, kdy čínská vláda oznámila zmírnění některých opatření COVID-19, která silně brzdila ekonomiku.