Investoři sázejí na další pokles egyptské libry před zasedáním MMF

Investoři sázejí na hlubší propad egyptské libry, protože severoafrická země čeká na konečné schválení půjčky od Mezinárodního měnového fondu ve výši 3 miliard dolarů.

Obchodníci s deriváty zvýšili sázky na to, že Egypt nechá svou měnu během příštích 12 měsíců oslabit až o 20 %. A vzhledem k tomu, že výkonná rada MMF se chystá zasedat 16. prosince, diskutuje se o tom, zda věřitele se sídlem ve Washingtonu přesvědčí tempo poklesu libry na spotovém trhu od listopadu.

Existují známky toho, že měna je „stále do jisté míry řízena“, a MMF možná bude potřebovat další důkaz, že Egypt přijal skutečně flexibilní směnný kurz, uvedl Gordon Bowers, londýnský analytik společnosti Columbia Threadneedle Investments. Před zasedáním očekává buď další devalvaci, nebo zrychlené tempo znehodnocování.

Ne všichni s tím souhlasí. Mohamed Abu Basha, vedoucí makroekonomického výzkumu egyptské investiční banky EFG Hermes, uvedl, že nevěří, že další oslabení libry je „nutně podmíněno“ před 16. prosincem. Úřady podle něj podnikly kroky, jako je zrušení dotovaných úvěrových programů a vypracování nového dokumentu o politice státního vlastnictví v souladu s dohodou s MMF.

Severoafrická země devalvovala libru v březnu a poté znovu o 18 % koncem října ve stejný den, kdy oznámila dohodu s MMF. Tváří v tvář prudce rostoucím účtům za dovoz a odlivu zahraničních peněz, který ještě zhoršily dopady ruské invaze na Ukrajinu, přispěchali Egyptu na pomoc spojenci z Perského zálivu s příslibem vkladů a investic. Měna se propadla na rekordně nízkou úroveň a v tomto čtvrtletí je po ghanském cedi nejhorší na světě.

USD/EGP – Zdroj: Tradingview.com

Obavy z inflace

Od začátku listopadu měna oslabila o necelá 2 % a na začátku pátku se obchodovala na úrovni 24,6 vůči dolaru. Obavy z inflace, která již dosáhla téměř pětiletého maxima, a z dopadu na sociální stabilitu v zemi se 104 miliony obyvatel mohou podle analytiků omezovat politiku.

Offshore obchodníci s deriváty vidí v následujících měsících prudší pokles. Na trhu nedoručitelných forwardů se jednoměsíční kontrakt na libru tento měsíc propadl o zhruba 6 % na 26,6 za dolar, zatímco dvanáctiměsíční sklouzl na 30,9 bodu. Druhý jmenovaný sázkový kurz signalizuje 20% pokles měny ze současné úrovně.

Další tlak na měnu by měl vyvolat plán centrální banky zrušit požadavek, aby si dovozci pořizovali akreditivy na nákup zboží v zahraničí. Egypt potřebuje vyřídit nevyřízené žádosti – odhadované na více než 5 miliard USD – od dovozců a společností o přístup k tvrdé měně, což podle všeho rozpoutá vlnu dalších výprodejů libry.

„Je zapotřebí větší dolarové likvidity, která by pomohla odstranit nevyřízené účty,“ uvedla Monica Maliková, hlavní ekonomka Abu Dhabi Commercial Bank. „Pokud budou zpoždění pokračovat, opět to zvýší obavy trhu ohledně flexibility devizového režimu a schopnosti repatriace finančních prostředků.“

Zdroj: Unsplash

Gergely Urmossy, londýnský stratég pro rozvíjející se trhy ve společnosti Societe Generale SA, uvedl, že očekává propad libry na 26 do konce roku 2023, i když jeho prognóza je zatížena riziky.

Pokud Egyptská centrální banka „upustí od zpřísnění a/nebo kapitál nebude proudit v souladu s odhady úřadů, mohla by se CBE opět ocitnout v obtížné situaci a musela by zvážit další kolo rozsáhlé devalvace,“ napsal Urmossy ve své zprávě.