Wells Fargo říká, že je třeba koupit tyto 2 vysoce výnosné dividendové akcie – včetně jedné se 17% výnosem

Vzhledem k tomu, že zisk na akcii převyšuje zisk na akcii v poměrně běžném poměru 4:1, byl zisk za 1Q23 charakterizován jako „lepší, než jsme se obávali“. Přesto od začátku výsledkové sezóny za 1. čtvrtletí nebyly výnosy indexu S&P 500 nijak zvlášť působivé.

To podle Christophera Harveyho, akciového analytika společnosti Wells Fargo, naznačuje, že spíše než zisky/fundamenty byly zisky, které byly v tomto roce dosud naakumulovány, způsobeny především „financováním a likviditou“. Pokud tomu tak skutečně je, nejsou vyhlídky slibné.

„Pokud úvěrové trhy/likvidita (nikoliv fundamenty) poháněly meziroční akciovou rally, nedávné trendy nejsou tak optimistické: (1) náklady na kapitál rostou, výnosy státních dluhopisů se zvedají a spready se rozšiřují; (2) likvidita se snížila, protože rozvaha Fedu se v posledních týdnech snížila o 230 miliard dolarů; a (3) otočení Fedu se může zpozdit, protože trh práce odmítá prasknout a inflace může být lepčí, než se očekávalo,“ vysvětlil Harvey.

Harveyho hodnocení ho vede k přesvědčení, že trh by mohl být na pokraji poklesu. V takovém scénáři se stává klíčovým zaujmout defenzivní pozici. Jedním z účinných způsobů, jak proplout nejistým obdobím, je přijmout osvědčenou strategii investování do dividendových akcií s vysokým výnosem. Investoři si tak mohou zajistit konzistentní a spolehlivý zdroj příjmů bez ohledu na to, zda celkový akciový trh zaznamenává zisky nebo ztráty.

Zdroj: Getty Images

V této souvislosti analytici společnosti Wells Fargo identifikovali dvě potenciální příležitosti, z nichž jedna se může pochlubit nebývale vysokým 17% výnosem. Podívejme se na ně blíže.

Blackstone Secured Lending Fund (BXSL)

První akcií, na kterou se podíváme, je Blackstone Secured Lending, společnost pro rozvoj podnikání (BDC) působící pod hlavičkou významné společnosti pro správu aktiv Blackstone. Tato BDC funguje jako společnost poskytující finanční služby a nabízí úvěry a kapitál různým soukromým společnostem se sídlem v USA z různých odvětví, včetně softwaru, zdravotnictví, pojišťovnictví, leteckého průmyslu, nákladní letecké dopravy a dalších. K 31. březnu letošního roku byly portfoliové investice společnosti oceněny na 9,6 miliardy USD v reálné hodnotě. Téměř 98 % těchto investic je zajištěno prvním zástavním právem s přednostním právem a více než 99 % dluhových investic má pohyblivou úrokovou sazbu.

Zdroj: Getty Images

V současné době se portfolio společnosti BXSL skládá z úvěrů poskytnutých 49 společnostem, přičemž výše úvěrů se pohybuje od přibližně 67 milionů USD do více než 348 milionů USD. Firma byla založena v roce 2018 a na podzim roku 2021 přešla na veřejný subjekt. Pro přilákání investorů se společnost může pochlubit působivým ročním čistým výnosem 10,3 % od svého založení. Pozici společnosti Blackstone Secured Lending jako defenzivní akcie dále posiluje její hlavní podporovatel, správce aktiv Blackstone, který spravuje aktiva v celkové hodnotě přes 991 miliard USD.

Pohled na finanční výsledky společnosti Blackstone za 1Q23, tedy za poslední reportované čtvrtletí, ukazuje, že společnost za první čtvrtletí realizovala celkové investiční výnosy ve výši 265 milionů dolarů, což představuje meziroční nárůst o 42 % a překročení prognózy o 5,18 milionu dolarů. Čistý příjem z investic ve výši 149 milionů dolarů přinesl zisk na akcii ve výši 93 centů na akcii, což je v souladu s očekáváním a o 52 % více než v minulém roce.

Společnost Blackstone Secured Lending vyplácí dividendy od svého vstupu na burzu a poslední prohlášení z 10. května se týkalo výplaty čtvrtletní dividendy na kmenové akcie ve výši 70 centů. Tato výplata za druhé čtvrtletí zachovává 17% mezikvartální nárůst implantovaný v předchozím čtvrtletí a anualizovaná sazba 2,80 USD dává výnos 11 %.

Analytik Finian O’Shea z Wells Fargo ve svém zpravodajství o tomto dividendovém šampiónovi vidí jako klíčový bod, který má přilákat investory, kvalitní investice této společnosti. Píše: „Tam, kde většina ‚zkušených‘ BDC portfolií často vykazuje dvouciferné příspěvky z méně kvalitních zdrojů příjmů (PIK, poplatky a dividendy), BXSL nadále září kvalitou příjmů. Tento ukazatel považujeme za indikátor základní úvěrové kvality. Ještě důležitější je, že poskytuje společnosti BXSL flexibilitu při řešení potenciálních problémových úvěrů (dodatky, restrukturalizace). Tuto flexibilitu jen posilují závazky společnosti BXSL, které jsou primárně nezajištěné a nemají žádná omezení týkající se podkladového zajištění na rozdíl od revolverů a jiných nástrojů založených na aktivech.“

Při pohledu do budoucna dává O’Shea akciím BXSL rating Overweight (tj. Buy), který je podpořen cílovou cenou 26 USD.

Nyní přejděme ke zbytku ulice, kde tato akcie získává od konsensu analytiků hodnocení Moderate Buy (mírné nákupní) na základě 9 nedávných hodnocení, která zahrnují 6 hodnocení Buys (koupit) a 3 hodnocení Holds (držet). Průměrná cílová cena akcií je 27,11 USD, což naznačuje 12měsíční zisk 7,5 % ze současné ceny akcií 25,24 USD. Na základě současného dividendového výnosu a očekávaného zhodnocení ceny má akcie 18,5% profil potenciálního celkového výnosu.

Angel Oak Mortgage (AOMR)

Mírně přeřadíme na vyšší rychlostní stupeň a zaměříme se na společnost Angel Oak Mortgage. Angel Oak je sice stále finanční společností, ale jedná se o realitní investiční trust, který se specializuje na financování rezidenčních nemovitostí. Společnost o sobě tvrdí, že nabízí řešení pro „nedostatečně obsloužené“ dlužníky na hypotečním trhu, a specializuje se na nabídku úvěrů jiných než QM. Stručně řečeno, společnost Angel Oak pracuje v oblasti hypoték pro dlužníky, kteří by jinak neměli nárok na úvěry potřebné ke koupi nemovitosti.

Ačkoli hlavním přínosem společnosti Angel Oak pro poskytovatele úvěrů je její angažovanost na trhu nonQM, společnost také nabízí zjednodušený, bezpapírový proces žádosti, přičemž využívá technologickou platformu k automatizaci celé žádosti o úvěr, od přijetí informací o dlužníkovi až po určení způsobilosti. Společnost se chlubí tím, že celý proces může trvat několik minut namísto dnů.

Zdroj: Getty Images

Rizika při práci s klientelou společnosti Angel Oak jsou vyšší, což se odrazilo i v nedávných výsledcích hospodaření za 1Q23. Společnost Angel Oak vykázala čistý úrokový výnos ve výši 6,8 milionu dolarů, což je méně než 16,9 milionu dolarů v předchozím čtvrtletí a nesplnění prognózy o 3,3 milionu dolarů. V konečném součtu měla společnost záporný nerozdělitelný zisk na akcii podle metodiky GAAP; to znamená ztrátu 37 centů na akcii. Tato hodnota byla o 55 centů nižší než očekávaný zisk na akcii ve výši 18 centů. K nepříznivým faktorům ve čtvrtletí patřil napjatý trh s úvěry a rostoucí úrokové sazby hypoték, což ztěžovalo situaci kupcům nemovitostí všech typů – a nejvíce tlačilo na nižší segment.

Pozitivní je, že společnost Angel Oak ukončila první čtvrtletí roku 2023 se solidní hotovostní pozicí. Peněžní prostředky a likvidní aktiva společnosti se oproti předchozímu čtvrtletí zvýšily o 25 % na celkových 36,7 milionu USD. A měli bychom poznamenat, že akcie společnosti letos zatím vzrostly o úctyhodných 72 %.

Navzdory velké ztrátě rozdělitelného zisku na akcii společnost Angel Oak pokračovala ve vyplácení čtvrtletní dividendy a poslední výplatu, na 22. května, vyhlásila na čtvrtého tohoto měsíce. Dividenda ve výši 32 centů na kmenovou akcii činí ročně 1,28 USD a poskytuje nebývale vysoký výnos 17 %.

Tento resi-REIT zaujal analytika Donalda Fandettiho, který ve své poznámce k akciím pro Wells Fargo uvádí: AOMR je podle něj „díky svému zaměření na nákup a investice do hypotečních úvěrů jiných než QM jedinečným hypotečním REIT. NonQM hypotéky považujeme za atraktivní dlouhodobou tržní příležitost. Všimněte si, že AOMR těží ze své příslušnosti k širší platformě Angel Oak, včetně vlastního toku transakcí od Angel Oak Mortgage Lending (největšího poskytovatele non-QM úvěrů v USA) a odborných znalostí svého externího manažera Angel Oak Capital Advisors… Pokrok v likviditě v tomto čtvrtletí a další sekuritizace by mohly dále pomoci snížit riziko financování…“.

Fandetti dále uděluje akciím AOMR rating Overweight (tj. Buy) a cílovou cenu stanovuje na 9 USD, což znamená, že akcie v příštím roce posílí o 19,5 %.

Zatímco Fandetti a Wells Fargo jsou zde ochotni nakupovat, ulice je obecně opatrnější. Akcie mají 3 nedávná hodnocení, která jsou rovnoměrně rozdělena na 1 kupovat, 1 držet a 1 prodávat, což znamená konsenzuální hodnocení držet.