Včerejší poražení, zítřejší vítězové: Goldman Sachs říká, že tyto energetické akcie jsou připraveny na obrat

Ve fyzice platí, že co jde nahoru, musí jít dolů. Akciový trh je však o něco méně předvídatelný. Akcie mohou následovat dav, vybočovat z tržního trendu nebo se jen tak ploužit.

V letošním roce přinášejí akcie energetických společností spodní část skupiny a nedosahují výkonnosti širších trhů. Stojí však za zmínku, že co klesá, může se ještě vrátit nahoru. Investiční gigant Goldman Sachs v tomto ohledu identifikuje energetické akcie, které jsou připraveny na obrat.

V poznámce, jejímž autorem je pětihvězdičkový analytik Neil Mehta, je názor Goldmanu jasně formulován a je zde uvedeno několik důvodů, proč jsou energetické akcie letos slabé, včetně těchto: „1) vyšší než očekávaná nabídka ropy v Rusku, 2) obavy o průmyslovou poptávku… a 3) nižší ceny zemního plynu…“.

Mehta dále podrobněji vysvětluje, proč se chystá oživení: „I když si uvědomujeme, že prostředí je pro energetické akcie náročnější než oživení v letech 2021/2022, věříme, že vzhledem k ocenění, kapitálovým výnosům a tematickému zadnímu větru existují pro mnoho společností v našem pokrytí atraktivní příležitosti…. U těchto akcií věříme, že se poměr rizika a výnosu zlepší, jakmile se začnou projevovat pozitivní katalyzátory.“

Zdroj: Shutterstock

Podívejme se nyní blíže na některé z energetických společností, které podle Mehty a jeho kolegy Umanga Choudharyho budou realizovat zisky díky lepšímu poměru rizika a výnosu. Zde jsou podrobnosti o dvou z nich spolu s komentáři analytiků.

Halliburton Company (HAL)

Prvním energetickým tipem Goldmanu, na který se podíváme, je Halliburton, jedna z největších světových společností poskytujících služby v oblasti těžby ropy. Služby pro ropná pole hrají v řetězci výroby energie zásadní roli a zahrnují různé technické a inženýrské funkce. Tyto společnosti poskytují odborné znalosti potřebné k provozování ropných a plynových vrtů, provádění horizontálních vrtů a štěpení, údržbě čerpadel kapalin a potrubí a bezpečnému vyřazování z provozu a uzavírání neproduktivních vrtů – a to je jen letmý výčet jejich rozsáhlých povinností. Bez společností, jako je Halliburton, by se ropní a plynárenští giganti potýkali se značnými problémy při těžbě produktů ze země.

Společnost Halliburton těchto příležitostí rozhodně využila a zaznamenala významný obchodní růst. S tržní kapitalizací přesahující 27 miliard dolarů a tržbami přesahujícími v loňském roce 20 miliard dolarů dosahuje společnost již několik let soustavně meziročních přírůstků čtvrtletních tržeb. Působivé je, že všechna čtyři poslední čtvrtletí vykázala čísla nejvyššího obratu ve výši 5 miliard USD nebo vyšší.

Zdroj: Bloomberg

V posledním čtvrtletí, 1Q23, Halliburton zaznamenal celkové tržby ve výši 5,7 miliardy dolarů, čímž překonal odhady o 210 milionů dolarů a dosáhl 33% nárůstu oproti předchozímu roku. Zisk společnosti činil 0,72 USD na akcii, což překonalo očekávání o 5 centů a více než zdvojnásobilo hodnotu z 1Q22. Za zmínku stojí, že na dobrých výsledcích společnosti Halliburton se podílely obě její hlavní divize: Dokončovací a výrobní činnosti zaznamenaly 45% meziroční nárůst a dosáhly 3,4 miliardy dolarů, zatímco vrtné a vyhodnocovací činnosti zaznamenaly 17% meziroční nárůst a dosáhly 2,3 miliardy dolarů.

Kromě dobrých finančních výsledků společnost Halliburton pokračovala ve svém závazku k návratnosti kapitálu akcionářů. V prvním čtvrtletí společnost odkoupila zpět akcie v hodnotě 100 milionů dolarů a její poslední dividenda, vyhlášená počátkem tohoto měsíce k výplatě 28. června, byla stanovena na 16 centů na akcii. Společnost zvyšuje dividendu po skončení pandemie COVID poté, co ji v době vrcholící pandemické krize snížila.

Přestože se akcie HAL mohou opřít o pevný základ, v letošním roce zatím klesly o 21 %. Neil Mehta z Goldmanu to však vidí jako příležitost pro investory koupit kvalitní akcie se slevou.

„Na současné úrovni ocenění považujeme několik faktorů za podhodnocené. Zaprvé, více než ~50 % příjmů v roce 2024 bude pravděpodobně pocházet z mezinárodních operací. Zadruhé, neočekáváme, že zemní plyn bude na úrovni 2,00-2,50 USD/MMBtu Henry Hub do nekonečna, přičemž náš středový cyklus se blíží 3,50 USD/MMBtu. Zatřetí, ocenění je přesvědčivé, neboť HAL se nyní obchoduje s ~2,5násobným diskontem vůči službám s velkou kapitalizací na základě odhadů pro roky 2023 a 2024 oproti historickému rozpětí 1,5x-2,0x,“ vyjádřil se Mehta.

Při kvantifikaci svého postoje dává Mehta společnosti HAL rating Buy s cílovou cenou 45 USD, což naznačuje jeho důvěru v 46% potenciál růstu v horizontu jednoho roku.

Celkově tato akcie získává od konsenzu analytiků jednomyslné hodnocení Strong Buy na základě 9 pozitivních hodnocení zveřejněných v posledních týdnech. Akcie se prodávají za 30,82 USD a průměrná cílová cena 46,67 USD naznačuje 51% nárůst z této úrovně.

Antero Resources (AR)

Další na řadě je společnost Antero Resources, producent zemního plynu působící v břidlicových formacích Marcellus a Utica podél horního toku řeky Ohio. Tyto formace se nacházejí v bohatých apalačských ložiscích zemního plynu, konkrétně ve státech Západní Virginie a Ohio. Společnost Antero vlastní rozsáhlé podíly v obou formacích o celkové čisté rozloze 512 000 akrů. Kromě toho se společnost může pochlubit více než 1 200 těžebními horizontálními vrty.

Vrty společnosti Antero využívají druhé největší prokázané ložisko zemního plynu na světě, kde je v dosahu více než 410 bilionů kubických stop plynu. Společnost je významným dodavatelem plynu pro trh se zkapalněným zemním plynem v USA i v zahraničí. Kromě toho společnost Antero spolupracuje s přidruženou společností Midstream, která poskytuje plynovody, kompresní zařízení a zpracovatelská aktiva, což z ní činí plně integrovaného producenta a dodavatele zemního plynu.

Zdroj: Getty Images

Takto silná základna umožnila společnosti Antero v posledním prvním čtvrtletí zaznamenat solidní růst těžby. V prvních třech měsících letošního roku společnost Antero v průměru vytěžila 3,3 miliardy kubických stop ekvivalentu za den, což představuje meziroční nárůst o 3 %. Tento růst byl podpořen 17% nárůstem produkce kapalného zemního plynu, která se zvýšila na 187 tisíc barelů denně (MBbl/d). Těžba zemního plynu v 1. čtvrtletí ve výši 2,2 mld. kubických stop denně (Bcf/d) však oproti předchozímu roku poklesla o 3 %.

Po finanční stránce společnost Antero v 1. čtvrtletí 23. roku vydělala na horním řádku 1,4 miliardy USD, což představuje 79% nárůst oproti předchozímu období. Na dolním řádku dosáhla společnost zisku na akcii ve výši 69 centů, což znamenalo výrazný obrat oproti ztrátě 50 centů na akcii vykázané v 1Q22. Tržby i zisk na akcii v 1. čtvrtletí překonaly očekávání, horní řádek o 201,8 milionu dolarů a dolní řádek o 29 centů na akcii. V oblasti cen produktů si společnost Antero drží silnou pozici. Během 1. čtvrtletí společnost dosáhla prémie 71 centů za Mcfe ve srovnání s cenami plynu na burze NYMEX.

Přestože se společnosti Antero v letošním roce dařilo v oblasti těžby i zisku, volný peněžní tok společnosti v 1. čtvrtletí meziročně poklesl o 44 %, i když zůstal značný – 174 milionů dolarů.

Akcie společnosti Antero rovněž prudce klesly, od počátku roku se propadly o 25 %. To je v ostrém kontrastu se 7% ziskem, který zaznamenal index S&P 500.

Pokles ceny akcií nezabránil analytikovi společnosti Goldman Sachs Umangu Choudharymu, aby se pro tyto akcie postavil pevně na stranu býků. Podle něj má Antero dobrou pozici pro další vývoj a uvádí tři důvody: „(1) náš pozitivní pohled na ceny NGL v dlouhodobém horizontu; (2) vyšší hotovostní výnosy pro akcionáře vzhledem k silné rozvaze; a (3) atraktivní aktiva v Appalačii a schopnost dosáhnout prémiové ceny za 75 % plynu prodávaného na pobřeží Mexického zálivu.“

„Navzdory problémům s tvorbou FCF v krátkodobém horizontu v důsledku kombinace slabších cen plynu/NGL se domníváme, že společnost je dobře připravena těžit v letech 2024/25 z vyšších cen NGL/plynu, což by mělo vést k podstatnému navýšení výnosů FCF – v letech 2024-26 očekáváme průměrný výnos FCF ve výši 13 % oproti 12 % u srovnatelných společností. AR plánuje použít většinu FCF na program kapitálových výnosů. Věříme, že důvěra ve vyšší ceny plynu/NGL spolu s realizací kapitálových výnosů může zvýšit hodnotu akcií,“ vysvětlil analytik.

Choudhary dále udělil této společnosti rating Buy a cílovou cenu 29 USD za akcii, což naznačuje ~25% růst pro příští rok.

Zbytek analytiků na Wall Street je v tomto případě rozdělený na dvě poloviny. S dalšími 6 doporučeními „Kupovat“ a „Držet“ má akcie konsenzuální hodnocení „Mírně kupovat“. Výhled je však přesvědčivější, pokud jde o cenu akcií; podle průměrné cílové hodnoty 30,91 USD se očekává, že akcie v nadcházejícím roce přidají 32 % hodnoty.