Boom umělé inteligence není v těchto dvou akciích plně oceněn; analytici vidí potenciál nárůstu o více než 40 %

Před umělou inteligencí se už opravdu nelze schovat. I když s ní nepracujete profesionálně, je pravděpodobné, že AI používáte ve vyhledávačích nebo jste si alespoň vyzkoušeli chatbota, jako je ChatGPT. Kromě toho AI stojí za cílenými reklamami, které vidíme na sociálních sítích nebo ve službě Google; sleduje naše používání internetu a sociálních sítí a podle toho vybírá reklamy.

Co to znamená pro budoucnost – výpočetní techniky, statistiky, analýzy dat, marketingu a reklamy – se zatím plně neprojevilo. Jedno je však jisté: Umělá inteligence otevře příležitosti pro celou řadu společností, které se na této vlně svezou. Boom AI ovlivní vše od digitálních inzerentů až po internet věcí a chytrý investor se může zapojit a využít toho.

Nemusí to být tak snadné, jak to vypadá, ale existují cesty, kterými se investor může do prostředí AI vydat. Zaprvé si uvědomte, že ne každá společnost nebo akcie přímo souvisí s umělou inteligencí; společnosti mohou z nové technologie těžit tím, že ji využijí, i když s ní přímo nepracují nebo nepracují na psaní softwaru, který za ní stojí. Za druhé, nemusíte nutně vyhledávat technologické firmy s velkým jménem. Existuje spousta společností spojených s umělou inteligencí, které ještě nezažily „boom“; ty mohou do budoucna nabídnout větší prostor pro zhodnocení ceny akcií.

Zdroj: Getty Images

Analytici společnosti Needham se řídí touto strategií a vyhledávají akcie, které mohou z AI těžit – ale ještě to nemají plně oceněné. Z databáze jsme vytáhli podrobnosti o dvou akciích, které jsou blízké umělé inteligenci a kterým analytici Needhamu dávají velký prostor pro růst – řádově o 40 % a více. Zde jsou podrobnosti.

Cerence, Inc. (CRNC)

První akcií, na kterou se podíváme, je Cerence, softwarová společnost, která má za sebou více než 20 let inovací a v současnosti se zaměřuje přímo na umělou inteligenci. Konkrétně společnost vyvíjí platformy poháněné umělou inteligencí, které mají podpořit nové nástroje v oblasti mobility. Produkty společnosti Cerence jsou zaměřeny na poskytování hlasové asistence řidičům pomocí umělé inteligence. Nástroje AI využívají generativní učení k předvídání preferencí řidiče a mohou se propojit se senzory a motorovými systémy automobilu, aby usnadnily a zvýšily bezpečnost jízdy, nebo se mohou propojit s prostředím a zábavními systémy automobilu a umožnit řidiči soustředit se na jízdu.

Nejedná se o autonomní řízení, ale spíše o vytvoření chytřejšího automobilu, který dokáže spolupracovat s řidičem. Technologie společnosti Cerence se již nachází ve více než 475 milionech dnes vyrobených automobilů a společnost spolupracuje s více než 80 výrobci OEM a automobilovými společnostmi prvního stupně. Mezi její partnery patří tak významná jména jako Subaru a Suzuki, GM a Ford a Mercedes a Renault.

Zdroj: Getty Images

Pokud jde o finanční výsledky, ve své nedávné zprávě za 2. čtvrtletí 23. fiskálního roku (březen) vykázala společnost Cerence tržby ve výši 68,4 milionu dolarů, což představuje meziroční pokles o 21 % – prognózu však překonala o téměř 2,5 milionu dolarů. V konečném součtu vykázala společnost Cerence ztrátu na akcii mimo GAAP ve výši 4 centů na akcii, čímž překonala očekávání o 9 centů na akcii.

Pokud se ve výsledcích podíváme hlouběji, zjistíme, že společnost Cerence zaznamenala v první polovině fiskálního roku 2023 výrazný nárůst rezervací, které na konci druhého čtvrtletí činily 263 milionů dolarů. To představuje meziroční nárůst o 11 %. Společnost předpovídá tržby za 3. čtvrtletí ve výši 58 až 62 milionů USD a zvýšila spodní hranici svého celoročního odhadu tržeb. Nový výhled na fiskální rok 2023 předpokládá celkové tržby v rozmezí 280 až 290 milionů dolarů.

Tato akcie zaujala Rajvindru Gilla z Needhamu, který říká, že Cerence je „naší oblíbenou společností s malou tržní kapitalizací pro hru s umělou inteligencí“.

„Společnost vyvíjí produkty nové generace Voice Assist, založené na jejich interním IP pro hluboké učení a spojené s nejmodernější generativní AI,“ uvedl dále pětihvězdičkový analytik. „Po nedávných výsledcích společnosti, které zúžily výhled na rok 23 směrem vzhůru, jsme postupně pozitivně naladěni. Rok FY23 nadále považujeme za přechodný a rok FY24 za silně růstový, a to na základě vyšších ASP z jejich nových řešení.“

Gill proto hodnotí tyto akcie jako nákupní a jeho cílová cena 42 USD znamená jednoletý potenciál růstu o 47 %.

Tato firma nasbírala 5 nedávných hodnocení analytiků, která se rozpadají na 3 „Holds“ a 2 „Buys“ – což představuje konsenzuální hodnocení „Moderate Buy“. S průměrnou cílovou cenou 32 USD a současnou obchodní cenou 28,52 USD má společnost Cerence v horizontu jednoho roku potenciál růstu o 12 %.

Etsy (ETSY)

Druhá akcie, na kterou se podíváme, Etsy, není sama o sobě akcií s umělou inteligencí; Etsy je spíše společností s velkým potenciálem těžit z aplikace technologie umělé inteligence na svůj současný model. Etsy je firma zabývající se internetovým elektronickým obchodováním, která zpřístupňuje platformu, jež spojuje kupující a prodávající na globálním trhu. Platforma společnosti je oblíbená zejména u hobbyistů, umělců a dodavatelů řemeslných výrobků, kteří ji využívají k zakládání nezávislých obchodů, často specializovaných na ručně vyráběné, vintage nebo jiné úzce specializované zboží.

Nejedná se tedy o akcie s umělou inteligencí – ale Etsy může umělou inteligenci využívat, stejně jako prodejci na této platformě. Ti v poslední době experimentují s prodejem produktů s umělou inteligencí, což je zajímavý náběh, ale ve srovnání s využitím umělé inteligence ze strany společnosti jde o vedlejší činnost. Společnost Etsy o sobě tvrdí, že „udržuje obchodování lidské“, ale nestydí se používat AI jako nástroj.

Zdroj: Getty Images

Zjednodušeně řečeno, Etsy má na webu uvedeno více než 100 milionů samostatných položek a v loňském roce propojila více než 7 milionů prodejců s více než 95 miliony kupujících. To je příliš mnoho všeho na to, aby v tom mohl hledat jeden člověk – Etsy však využila generativní AI ve svém vyhledávači v rámci platformy, aby kupujícím i prodejcům poskytla přesnější vyhledávání pro lepší výsledky. Vyhledávání pomocí umělé inteligence se schopností strojového učení dokáže lépe rozpoznat vysoce individualizované a jedinečné předměty, které se na Etsy obvykle nacházejí, a idiosynkratické vyhledávání potřebné k jejich nalezení.

Není překvapením, že u firmy zabývající se elektronickým obchodem dosahuje Etsy nejlepších čtvrtletních výsledků ve čtvrtém čtvrtletí. Nedávno oznámené první čtvrtletí společnosti však přineslo investorům dobré zprávy. V horním řádku vykázala společnost Etsy tržby ve výši 640,78 milionu dolarů. USD, což je meziroční nárůst o více než 10 % a překonání odhadů o 19,95 mil. Čistý zisk společnosti ve výši 74,5 milionu USD byl meziročně nižší o 13 %, ačkoli zisk na akcii ve výši 53 centů na akcii překonal očekávání o 3 centy.

Analytička Anna Andreeva, která pro společnost Needham zvažuje Etsy, považuje ETSY za „špičkového příjemce“ z Generative AI. K tomu dále uvedla: „Vzhledem k tomu, že většina vyhledávání na ETSY je nestrukturovaná (společnost používá více technik současně), je generativní AI vnímána jako velká příležitost ke zlepšení vyhledávání (schopnost kategorizovat a zúžit výsledky z více než 100 milionů nabídek Etsy) a zvýšení frekvence; vedení to vnímá jako další nástroj v sadě nástrojů (ne nutně nahrazující to, co se používá dnes). ETSY má zatím 2 čety, které pracují s kopilotem Github (asi 20 lidí, někteří nově najatí, někteří přerozdělení), a k této příležitosti přistupuje metodicky; za největší aplikace AI považuje frekvenci následovanou AOV (z iniciativy „z polštáře na gauč“).“

V souladu se svými komentáři dává Andreeva akciím Etsy rating Buy s cenou 160 USD, což naznačuje prostor pro působivý růst o 97 % v nadcházejícím roce.

18 nedávných hodnocení analytiků společnosti Etsy ukazuje široký rozptyl: 12 hodnocení „Kupovat“, 5 „Držet“ a 1 „Prodat“, což činí konsenzuální názor „Mírně kupovat“. Akcie jsou oceněny na 81,05 USD a průměrná cílová cena 125,76 USD znamená jednoletý potenciální zisk 55 %.