Nvidia a těchto 6 technologických gigantů pohltí koláč umělé inteligence

AI může do sedmi let přispět globální ekonomice až 15,7 bilionu dolarů. Vzhledem k tomu, že se jedná o tak velkou částku, zde jsou pravděpodobní vítězové.

Umělá inteligence se stala nejžhavějším investičním trendem roku 2023. Investoři prohledávají krajinu a hledají inovativní společnosti, z nichž mnohé jsou malé a neziskové. Faktem však je, že velké, dominantní technologické společnosti jsou připraveny získat většinu koláče umělé inteligence.

Společnosti jako Amazon.com (AMZN), Alphabet (GOOGL) a Microsoft (MSFT) využívají nástroje založené na umělé inteligenci již řadu let. Nyní své produkty a služby AI rozšiřují, aby získaly podíl na trhu mezi podnikovými zákazníky.

Společně vynaloží desítky miliard dolarů na budování svých nabídek, což zase podpoří příjmy polovodičových společností. Exponátem č. 1 je společnost Nvidia (NVDA). Nvidia, největší výrobce čipů s umělou inteligencí, 24. května uvedla, že prudký nárůst poptávky ji přiměl k předpovědi, že tržby za tři měsíce do července vzrostou o 53 % oproti předchozímu čtvrtletí, což způsobilo nárůst akcií o 22 % v průběhu odpoledního obchodování.

Zdroj: Getty Images

Nvidia je zjevným vítězem v šílenství kolem umělé inteligence. Po masivním průvodci společnosti získaly její akcie více než 250 miliard dolarů na tržní hodnotě. Zatímco její poměr P/E se nyní pohybuje nad 200 na klouzavé 12měsíční bázi a nad 50 na bázi forwardové, stále je zde prostor pro růst – ale možná by stálo za to se pozastavit, protože společnost zaznamenala více než trojnásobný nárůst ceny akcií od svých minim v roce 2022.

Po všech těchto slovech dává oznámení společnosti Nvidia vykřičník příležitosti pro poskytovatele křemíku, aby se stali masivními příjemci v závodě o vybudování podnikové umělé inteligence – a Nvidia je v současné době největším příjemcem.

Podle poradenské společnosti PwC Global může AI do sedmi let přispět globální ekonomice až 15,7 bilionu dolarů, což představuje největší megatrend. Vzhledem k tomu, že se hraje o tolik peněz, zde jsou pravděpodobní vítězové:

IBM: (IBM) je známá tím, že od 60. let, kdy dominovala mainframům, několikrát restartovala svou hlavní obchodní linii. A nyní tato 112 let stará společnost právě uvedla na trh Watsonx, milník v rozvoji podnikové umělé inteligence. Watsonx je postaven na platformě Red Hat OpenShift a nabízí kompletní technologický stack pro školení, nasazení a podporu AI v cloudovém systému jakékoli společnosti.

Zdroj: Getty Images

Nástroj IBM Watsonx.ai obsahuje knihovnu modelů, kterou lze využít k různým účelům, například k automatickému generování kódu prostřednictvím rozhraní přirozeného jazyka, plánování přírodní katastrofy nebo vývoji případů použití specifických pro dané odvětví, které lze snadno přizpůsobit. V podstatě se jedná o sadu nástrojů, kterou mohou podniky využít k vytvoření schopností AI podle svých specifických požadavků.

Odlišujícím prvkem je komponenta nazvaná Watsonx.governance, která umožňuje transparentní AI tím, že udržuje data a pracovní postupy „vysvětlitelné“. To je klíčové, protože v éře rychlých inovací AI je důležité, aby podniky věděly, co AI dělá, aby bylo možné řídit zkreslení a zabránit tomu, aby se modely odklonily od zamýšleného použití.

ServiceNow: (NOW) začínala před necelými 20 lety jako firma s jedním zaměstnancem a dosáhla tržní hodnoty 100 miliard dolarů, čímž zaznamenala nejrychlejší růst ze všech firemních softwarových společností. ServiceNow začínala jako společnost zabývající se řízením IT služeb, poté jako poskytovatel technologií, které optimalizují zkušenosti zákazníků a zaměstnanců, a nyní jako potenciálně největší výhra ze všech: umělá inteligence.

Zdroj: Getty Images

Společnost ServiceNow, která od roku 2017 získala 11 společností souvisejících s umělou inteligencí, vnáší technologii Gen AI do veškerého softwaru pro pracovní postupy. To znamená, že společnost bude například těžit z rychlejšího řešení požadavků zaměstnanců. Nebo pracovní postupy projektanta urychlí funkce převodu textu na kód. Vaši ranní objednávku kávy možná zpracuje bot, ale jeho jazyk bude působit hyperreálně.

Společnosti ServiceNow a Nvidia 17. května oznámily partnerství s cílem vyvinout funkce Gen AI na podnikové úrovni, které mohou urychlit automatizaci pracovních postupů. To pomůže společnosti ServiceNow zefektivnit systémy ERP (plánování podnikových zdrojů), z nichž nejoblíbenější provozují společnosti Oracle a SAP. To je pro společnost ServiceNow jen další oblast růstu.

Oracle: (ORCL) Cloud AI společnosti Oracle nabízí předtrénované modely, které lze přizpůsobit vlastním datům společnosti, což usnadňuje přijetí a používání technologie AI.

Esem v rukávu společnosti Oracle je, že ve svém cloudu hostuje obrovské firemní databáze. Takže když zákazníci využívají svá data, společnost Oracle jim může prodat služby AI a strojového učení, které vyplivnou modely a předpovědi. Na rozdíl od společností Alphabet a Microsoft nemá Oracle žádné aplikace Gen AI zaměřené na spotřebitele. Zaměřuje se především na lákání firem s nejlevnější infrastrukturou a nástroji.

Zdroj: Reuters

Spoluzakladatel Larry Ellison na březnovém hovoru k výsledkům společnosti uvedl, že poptávka převyšuje dostupné kapacity. Rozdíl mezi konkurenty podle něj spočívá v tom, že Oracle má sestavy postavené na čipech Nvidia (NVDA), které jsou součástí standardní sítě a lze je použít téměř okamžitě. Není třeba nic přizpůsobovat.

Často se přehlíží, že společnost Oracle je nejrychleji rostoucím poskytovatelem cloudových služeb na světě, který na druhém místě předstihl Google Cloud společnosti Alphabet. Vzhledem k tomu, že AI roste spolu s potřebou cloud computingu, bude společnost Oracle těžit z přirozeného větru v zádech.

Alphabet: (GOOGL) má největší investice a nejdelší historii investic do AI a Gen AI. Velký impuls přišel v roce 2014, kdy Alphabet koupil společnost DeepMind, která vytvořila neuronovou síť, jež se naučila hrát videohry podobným způsobem jako lidé.

Na DeepMind je neobvyklé to, že se její systém učí na základě zkušeností, aniž by byl předem naprogramován. Díky tomuto „hlubokému učení“ jej lze využít téměř v čemkoli – od tvorby aplikací pro převod textu na řeč až po modelování chování fotbalistů. Možnosti využití jsou prakticky neomezené.

Zdroj: Getty Images

Jinde společnost Alphabet hojně využívá umělou inteligenci ve spotřebitelských produktech, včetně vyhledávání, YouTube a Androidu. A to se bude ještě zrychlovat.

Pokud jde o podniky, Alphabet má pro zákazníky cloudové infrastruktury více možností AI než jeho konkurenti. To je výsledek toho, že Alphabet obvykle vydává produkty – stovky v průběhu let – a zjišťuje, co funguje. Takové beta testování vede k domácím úspěchům.

Místem, kde bude AI v Alphabetu široce nasazena, je Google Workspace, který poskytuje nástroje pro spolupráci, jako jsou Meet a Sheets. To otevírá dveře k velkoobjemovému využití v podnicích. Stejně jako u ServiceNow se očekává, že Alphabet dosáhne velkých úspěchů v oblasti umožnění i zefektivnění pracovních postupů.

Amazon.com: (AMZN) má v oblasti umělé inteligence ambice zaměřené na aplikace B2B (business-to-business) ve své cloudové jednotce Amazon Web Services. Společnost využívá strojové učení již více než dvě desetiletí, takže se v jazyce umělé inteligence dobře orientuje.

Největší novinku v oblasti AI přinesla společnost Amazon v dubnu, kdy představila službu Amazon Bedrock, která pomáhá zákazníkům vytvářet aplikace AI generací. Tuto a další nové služby lze bez problémů integrovat do AWS a pomoci tak zákazníkům urychlit pracovní zátěž.

Zdroj: Getty Images

To je pro Amazon výhoda, protože je největším poskytovatelem cloudových služeb IaaS (infrastruktura jako služba), což znamená, že uživatelé mohou využívat širokou škálu služeb, aniž by museli kupovat drahý hardware. Navíc model společnosti, který je založen na platbě podle potřeby, zpřístupňuje služby prakticky každé společnosti, ať už je velká nebo malá.

Amazon má v této oblasti silné konkurenty – včetně společností Microsoft, Alphabet a Oracle. Dvě věci však u společnosti Amazon vynikají: Obvykle plní sliby a neúnavně se zaměřuje na potřeby zákazníků. S tím, jak se zavádění umělé inteligence zrychluje, bude pro Amazon těžké ho porazit.

Microsoft: (MSFT) V listopadu loňského roku se v médiích objevil ChatGPT, až děsivě pokročilý chatbot s umělou inteligencí. Na to se bude vzpomínat jako na startovní výstřel skutečných závodů o umělou inteligenci, přestože umělá inteligence je v různých iteracích nasazována již desítky let.

Výsledkem je, že Microsoft, který fakticky ovládá OpenAI prostřednictvím mnohaleté investice v hodnotě několika miliard dolarů, získává výhodu prvního hráče. Tento softwarový gigant nyní integruje generativní AI do co největšího počtu softwarových produktů.

Zdroj: Unsplash

Generální ředitel Satya Nadella představil 23. května na vývojářské konferenci Microsoft Build 2023 řadu novinek v oblasti AI. Akce se vlastně celá točila kolem AI – od integrace umělé inteligence do Windows, Bingu a vývojářských nástrojů. Všimněte si, že mnoho z těchto nabídek bylo stále v režimu „preview“.

Pokud jde o Azure, jeho cloudovou platformu, Microsoft se snaží dohnat Alphabet, který získal náskok. Microsoft aktualizuje nabídky Azure AI, včetně možnosti firem kombinovat OpenAI se svými daty. Microsoft se snaží nalákat společnosti, aby vytvářely vlastní modely s využitím jeho nástrojů hostovaných v cloudu a udržovaly je tak připojené v chodu. To byl přístup Microsoftu s Windows v roce 1985 – přistát a expandovat. Společnost doufá, že to, co fungovalo tehdy, bude fungovat i nyní.