Ruská rupiová past v hodnotě 147 miliard dolarů

Nestranný obchodní vztah s Indií nutí Rusko každý měsíc hromadit až 1 miliardu dolarů v rupiích, které zůstávají mimo zemi, a zvětšovat tak zásoby kapitálu, který Rusko nashromáždilo v zahraničí od invaze na Ukrajinu.

Rusko se v uplynulém roce stalo nejvýznamnějším dodavatelem ropy do Indie, protože se na obchodu podílí stále více v národních měnách a přesměrovalo dodávky na východ, protože tradiční zákazníci v Evropě se po vypuknutí války před více než rokem nákupům vyhýbali.

Vzhledem ke stagnujícímu dovozu z Indie však Rusko končí s přebytkem rupií, které mají jeho společnosti problém repatriovat kvůli omezením v místní měně. Podle lidí obeznámených s jednáním Rusko očekává, že se přebytek ještě zvýší.

Podle agentury Bloomberg Economics bude nerovnováha každé čtvrtletí pravděpodobně generovat ekvivalent 2 až 3 miliard dolarů, které Rusko nemůže využít. Tato částka by se přidala k odhadovaným 147 miliardám dolarů čistých zahraničních aktiv vytvořených v zahraničí v průběhu roku 2022.

„Důvodem je prudké zvýšení objemu dodávek ropy z Ruska,“ uvedla Irina Zasedatelová, členka předsednictva ruského Svazu vývozců a dovozců. „Na pozadí zvýšení růstu prodeje ropy je jen malý náznak expanze dodávek jiného zboží.“

Jednání mezi Indií a Ruskem se ocitla ve slepé uličce, což komplikuje jejich rychle se rozvíjející jednosměrný obchod. V prvním čtvrtletí měla Indie s Ruskem obchodní deficit 14,7 miliardy dolarů.

Zdroj: Pixabay

Hlavní prioritou Indie je podpora širšího používání rupie v mezinárodním zúčtování. Centrální banka navrhla, aby země, které akumulují přebytečné rupie z vývozu, mohly tyto prostředky vložit do místních cenných papírů včetně státních dluhopisů.

Obě země jednají o různých platebních mechanismech včetně investic ruských subjektů na indických kapitálových trzích.

Je to možnost, která se původně nesetkala s přízní Moskvy, ale nyní je opět na stole, protože v indických bankách se hromadí miliardy rupií, uvedli indičtí úředníci obeznámení s podrobnostmi, kteří si nepřáli být jmenováni, protože diskuse jsou soukromé. Mezi další možnosti patří vložení nashromážděných rupií do indických infrastrukturních projektů výměnou za kapitálové podíly.

Pro Rusko je jedinou přijatelnou variantou použití měny třetí země, například čínského jüanu nebo dirhamu Spojených arabských emirátů, uvedli lidé obeznámení s jednáním. Podle nich je dohoda daleko, protože Rusko má v situaci, kdy má jen málo alternativních odběratelů k Indii, omezenou moc.

Co říká Bloomberg Economics…

„Obchod Ruska s Indií je stále více nevyvážený. Indický vývoz do Ruska nedohnal prudce rostoucí dovoz, ale v Rusku je omezená chuť zachraňovat přebytek běžného účtu v rupiích. Přitom pro Rusko nejsou na obzoru žádní alternativní dovozci ropy indického kalibru, takže vývozci a banky budou postupně akceptovat vypořádání v rupiích. To Rusku umožní udržet tok ropy, ale způsobí, že tvrdá měna bude vzácnější, oslabí rubl a zvýší inflaci.“Alexander Isakov, ruský ekonom.

Zdroj: Getty Images

Většina peněz, které zatím nemohou být převedeny, patří státem kontrolované společnosti Rosněfť PJSC, uvedli tito lidé. Největší ruský vývozce ropy vlastní téměř 50% podíl ve společnosti Nayara Energy Ltd., druhé největší indické rafinerii ropy.

V březnu přijel do Indie generální ředitel Rosněfti Igor Sečin, který podepsal dohodu o „podstatném“ zvýšení dodávek ropy do Indie a podle tehdejšího prohlášení jednal s místními energetickými společnostmi o platbách „v národních měnách“.

Společnost Rosněfť, ruská vláda ani její centrální banka na žádosti o komentář nereagovaly, stejně jako indické ministerstvo zahraničních věcí.

Ačkoli se změnám ve způsobu zdanění ropných společností, které vláda v Moskvě provedla, podařilo stabilizovat veřejné finance po rekordním nárůstu výdajů, nemožnost získat zpět příjmy připravuje Rusko o tvrdou měnu v době, kdy se jeho vývozci již potýkají s delšími čekacími lhůtami na platby, protože mnoho domácích bank ztratilo přístup ke svým korespondenčním účtům na Západě.

V měsících po invazi také domácnosti a firmy přesouvaly miliardy dolarů do bank v zahraničí. A vzhledem k tomu, že část zahraničních příjmů nyní uvízla v zámoří, může se tlak na rubl ještě zvýšit, protože do ruské měny bude převedeno méně příjmů z vývozu.

Toto pokřivení obchodu ponechává Kremlu jen málo dobrých možností a zdůrazňuje, jak malou vyjednávací sílu má na nově se měnícím globálním trhu s ropou, kde asijské velmoci Indie a Čína odebírají levnější ruskou ropu. Ukazuje také, proč je odklon od měn ruských protivníků stále spojen s riziky.