AI může hrát významnou roli při posilování a stabilizaci akciového trhu

V letošním roce zatím vede společnost Nvidia, která si polepšila o více než 175 % a vstoupila do klubu 1 bilionu dolarů, zatímco Meta si polepšila o 119 %. Výnosy obrovských společností, jako je Alphabet a Microsoft, se blíží 40 %. To vše se děje v době, kdy se americká ekonomika potácí směrem k recesi a Kongres hraje hru na kuře s limitem státního dluhu.

To je přesně to, co akciový trh potřeboval, aby se udržel nad vodou, protože se na něj stále snáší nepříznivý vítr – včetně zpomalení růstu zisků a zvýšených úrokových sazeb. Index S&P 500 se od začátku dubna v podstatě nezměnil, přičemž humbuk kolem umělé inteligence pomohl kompenzovat četné ekonomické problémy.

Tento tlak a tah je příznakem boje, který se pravděpodobně odehraje v příštím desetiletí. Jak se negativní síly spojují a táhnou akcie dolů, stále více se zdá, že umělá inteligence může být světlým bodem, který to vyváží.

Ve hře jsou dva základní prvky: zvýšení produktivity, které by mělo přinést rozsáhlé zavedení umělé inteligence, a z toho plynoucí pozitivní dopad na ziskové marže, které jsou hlavním motorem růstu akcií.

Očekává se, že umělá inteligence zvýší produktivitu

Zdroj: Burzovnísvět.cz

Za vzestupem produktivity díky umělé inteligenci nestojí jen burzovní býci. Ke stejnému závěru dospěli i akademičtí výzkumníci.

Nedávná studie ze Stanfordu a MIT zjistila, že pracovníci softwarové společnosti z žebříčku Fortune 500, kterým byly poskytnuty generativní nástroje umělé inteligence, byli o 14 % produktivnější. U nejméně zkušených pracovníků se tento nárůst blížil 30 %.

„Zdá se, že systém vytváří hodnotu tím, že zachycuje a předává některé tiché organizační znalosti o tom, jak řešit problémy a uspokojovat zákazníky, které se dříve získávaly pouze na základě zkušeností na pracovišti,“ uvádí se ve shrnutí zprávy Brookingsova institutu.

Na palubě jsou také nejznámější světoví investoři a odborníci na trh. Miliardář a investor Paul Tudor Jones říká, že ohromující popularita umělé inteligence ho přiměla přehodnotit své předpovědi inflace a akciového trhu.

„Zavedení velkých jazykových modelů [a] umělé inteligence způsobí takový boom produktivity, jaký jsme za posledních 75 let zažili jen několikrát,“ řekl Jones v nedávném rozhovoru pro CNBC.

Tržní veterán Ed Yardeni, který dříve působil jako hlavní investiční stratég ve společnostech Oak Associates, Prudential Equity Group a Deutsche Bank, si myslí, že produktivita založená na umělé inteligenci má potenciál zahájit nový prodloužený býčí cyklus pro akcie.

„Možná to bude událost, která odstartuje rok 2020,“ napsal před několika týdny na svém blogu. „Pokud ano, pak můžeme strávit mnohem méně času tím, co Fed udělá příště, a soustředit se na to, jak technologie zvyšují produktivitu a životní úroveň v celé ekonomice.“

Klíčová role růstu marže

Zdroj: Burzovnísvět.cz

Abychom pochopili, jak se toto zvýšení produktivity promítne do růstu akcií, musíme se nejprve podívat na ziskové marže a jejich roli při růstu ceny akcií. K tomu je třeba se vrátit o několik desetiletí zpět.

V posledních více než 30 letech se americké společnosti těšily obrovskému růstu ziskových marží. Od roku 1990 se více než zdvojnásobily.

To bylo z velké části příčinou více než 100% nárůstu indexu S&P 500 v tomto období. Koneckonců růst zisků byl v minulosti největším motorem růstu akcií a marže jsou odrazem toho, jak efektivně společnosti přeměňují tržby na skutečný zisk. 

V podmínkách rozsáhlého hospodářského zpomalení však mají marže klesající tendenci a zdá se, že budou klesat i nadále. Goldman Sachs zjistil, že marže v posledních čtvrtletích klesly o celý procentní bod, a pro celý rok 2023 očekává pokles o 36 bazických bodů.

Tento pokles může omezit schopnost indexu S&P 500 nadále dosahovat výnosů v souladu s jeho historickým vývojem. Je to proto, že expanze marží byla pro trh esem v rukávu, protože růst tržeb a HDP se zpomalil. Bez této podpory se akcie podle Goldmanu propadnou pod svůj dlouhodobý průměr.

Dopad umělé inteligence na marže

Zdroj: Burzovnísvět.cz

Zde se vrací umělá inteligence, která vše propojuje. Podle Goldman Sachs zvýší generativní umělá inteligence růst produktivity v USA během deseti let zhruba o 1,5 procentního bodu ročně. Firma očekává, že to následně povede ke zvýšení čistých ziskových marží v indexu S&P 500 o 4 procentní body.

To je v podstatě čisté raketové palivo pro akciové výnosy a mohlo by to být to, co udrží S&P 500 v záloze, když se ostatní pozitivní katalyzátory vypaří.

Stejně jako v každé rychle rostoucí oblasti trhu, ani v případě akcií umělé inteligence nechybí odpůrci.

Nedávný výzkumný komentář Bank of America označil tuto kohortu za „dětskou bublinu“ a poznamenal, že začala v podmínkách uvolněných peněz a pravděpodobně skončí v podmínkách zpřísňování.

A přestože umělá inteligence může být nakonec v dlouhodobém horizontu nesmírně silná, firma upozorňuje, že ceny aktiv mohou oproti současným úrovním ještě výrazně poklesnout. Vzestup internetu byl koneckonců technicky vzato bublinou.

Sémantiku stranou, jen čas ukáže, zda revoluce v oblasti umělé inteligence oddělí vítěze, kteří ji zavedou, od poražených, kteří se jí nechají rozvrátit. Bez ohledu na to, jak to dopadne, nelze popřít, že AI má potenciál stát se klíčovým hybatelem celého trhu v nadcházejících letech.