2 akcie s velkou tržní kapitalizací, které stojí za to koupit v srpnu

Akcie v pátek prudce vzrostly. Pozitivní vývoj přišel poté, co Fedem preferovaný ukazatel inflace předvedl ochlazení cen a dostal se na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

J. Powell nevyhlásil vítězství nad inflací, když Fed minulou středu zvýšil sazby o 0,25 %. Rozhodně však nebyl ani jestřábí.

Wall Street je stále více přesvědčena, že Fed se zvyšováním sazeb již skončil. Kromě toho se velmi dobře drží výsledková situace, protože se dostáváme hlouběji do srdce výsledkové sezóny za 2. čtvrtletí.

S ohledem na to se ponoříme do dvou poněkud zapadlých akcií s velkou tržní kapitalizací, které již všechny vykázaly optimistické čtvrtletní výsledky a které by investoři mohli chtít koupit, když právě nastoupil měsíc srpen.

Paychex, Inc. (PAYX)

Paychex je softwarová společnost zaměřená na mzdy a další nabídky zaměřené na lidské zdroje, jako je správa benefitů, pojištění a další. Díky rostoucímu balíku softwaru a technologií založených na lidských zdrojích Paychex nashromáždil zhruba 740 tisíc zákazníků v USA a Evropě. Firma není tak známá jako Salesforce a některé další společnosti zabývající se podnikovým softwarem. Přesto se Paychex chlubí tím, že jeho software pomáhá platit každého dvanáctého zaměstnance soukromého sektoru v USA.

Zdroj: Getty Images

Společnost Paychex v posledním desetiletí zvyšovala své tržby a zisk stabilními tempy, včetně 14% expanze nejvyššího obratu ve fiskálním roce 2022 a 9% expanze ve fiskálním roce 23 – období končícím 31. května 2023 – a poprvé dosáhla 5 miliard dolarů. Při pohledu do budoucna se předpokládá, že tržby společnosti PAYX vzrostou o 7 % ve fiskálním roce 24 a o dalších 5 % ve fiskálním roce 25 a dosáhnou 5,62 miliardy USD. Mezitím se očekává, že její očištěný zisk stoupne o 10 % ve fiskálním roce 24 a o 7 % ve fiskálním roce 2024, což doplňuje 13% růst zisku na akcii v loňském roce.

Revize zisků společnosti Paychex v posledních několika letech stále stoupají a její nejnovější optimistické trendy v oblasti EPS jí nyní pomáhají získat hodnocení Zacks Rank #2 (Buy). Společnost na začátku tohoto roku zvýšila výplatu dividend o 13 % a její výnos nyní činí 2,8 %. Je třeba také zdůraznit, že nejen digitální mzdové služby jsou téměř všudypřítomné a nikdy nevyjdou z módy.

Akcie společnosti Paychex za posledních deset let vzrostly o 210 % a překonaly index S&P 500 i své odvětví, které se pohybují kolem 180 %. Za poslední tři roky akcie PAYX vzrostly o 72 %, ale za posledních 12 měsíců klesly přibližně o 1 % oproti 10% nárůstu benchmarku. Přesto se akcie od zprávy za 4. čtvrtletí roku 23, která byla zveřejněna 29. června, vyšplhaly o 16 % výše.

I přes toto oživení se Paychex obchoduje 9 % pod svými rekordními hodnotami. Navíc se PAYX začátkem července vyšplhal zpět nad svůj 50týdenní klouzavý průměr a nyní se nachází nad 50denním a 200denním, přičemž je připraven dokončit zlatý kříž, kdy se trendová linie s kratší dobou splatnosti vyšplhá zpět nad dlouhodobější trend. Paychex se také obchoduje s 25% diskontem vůči svým maximům na úrovni 26,9násobku forwardového zisku a těsně u svého vlastního desetiletého mediánu.

Textron Inc. (TXT)

Textron působí v širším segmentu letectví a kosmonautiky – obrany s širokou nabídkou v této oblasti, stejně jako v daleko komerčnějších segmentech. Mezi různé jednotky a značky TXT patří Bell, Cessna, Beechcraft, Pipistrel, Arctic Cat a další. Arctic Cat je například lídrem v oblasti sněžných skútrů a malých terénních vozidel, jako jsou čtyřkolky a side-by-side. Jednotka Cessna společnosti Textron je významným hráčem ve světě soukromého letectví pro obchodní cesty a další, většinou neobchodní lety.

Segment Pipistrel společnosti Textron se snaží posunout hranice elektrických letadel. Do portfolia TXT patří také společnost Bell, která koncem roku 2022 získala potenciálně velkou zakázku od americké armády. Vrtulníky nové generace společnosti Textron se mají stát novými útočnými letouny americké armády s dlouhým doletem. Hodnota kontraktu by na základě četných zpráv mohla dosáhnout až 80 miliard dolarů.

Zdroj: Getty Images

Společnost Textron, která má v současné době hodnocení Zacks Rank č. 2 (Buy), 27. července vykázala působivý čtvrtletní výsledek. TXT překonal náš odhad zisku na akcii za 2. čtvrtletí o 22 %, přičemž jeho upravený zisk meziročně vzrostl o 32 %. Společnost rovněž zvýšila svůj výhled pro hospodářský výsledek na 5,20 až 5,30 USD na akcii oproti našemu současnému konsensu 5,09 USD, což by znamenalo již 27% růst.

Odhady společnosti Zacks počítají s dalším solidním rokem růstu hospodářského výsledku v roce 24 a silným růstem tržeb. Očekáváme, že analytici v následujících dnech a týdnech po zveřejnění zprávy TXT za 2. čtvrtletí tyto výhledy zvýší.

Společnost Textron začátkem tohoto měsíce uvedla, že schválila nový program zpětného odkupu akcií. A šest z 11 doporučení makléřů Zacks je „Strong Buys“ vedle pěti „Holds“.

Akcie TXT vzrostly za posledních 10 let o 165 % a vyfoukly tak svému odvětví letectví a kosmonautiky – obrany 29 %. Tento růst zahrnuje 121% nárůst za posledních 36 měsíců. Akcie TXT se však v posledních dvou letech poměrně silně rozkolísaly.

Poté, co akcie Textron vzrostly po zveřejnění výsledků za 2. čtvrtletí a prognózy, vzrostly od začátku roku o 8 %. TXT se pokouší dosáhnout nových maxim a vymanit se ze svého současného rozpětí. TXT je nyní zpět nad svým 50týdenním klouzavým průměrem a vyšplhala se nad svůj 200denní.

TXT se aktuálně obchoduje pod svou průměrnou cílovou cenou podle Zacks. Někteří investoři by mohli ocenit, že se pohybuje kolem 76 USD za akcii, zatímco společnosti Lockheed Martin a Northrop Grumman se obchodují za přibližně 450 USD za akcii.

Navzdory dlouhodobému překonávání výkonnosti leteckého a obranného průmyslu se Textron obchoduje se zhruba 40% diskontem na úrovni 14,4násobku 12měsíčního forwardového zisku. Současné ocenění společnosti TXT rovněž představuje 9 % hodnoty ve srovnání s jejím vlastním desetiletým mediánem a 32 % ve srovnání s jejími vlastními maximy.