Goldman Sachs předpovídá až 120% rally pro tyto 2 akcie

Není žádným tajemstvím, že velké zisky na akciovém trhu v letošním roce má na svědomí pouze několik vybraných akcií, které se dostaly do čela – konkrétně jde o akcie s velkým objemem akcií, a to především o akcie s expozicí vůči umělé inteligenci.

To sice mezi pozorovateli trhu vyvolalo obavy, že rally ve skutečnosti není tak silná, jak se zdá, a maskuje křehčí trh, ale Sharmin Mossavar-Rahmaniová, vedoucí skupiny investiční strategie ve společnosti Goldman Sachs, s takovou prognózou nesouhlasí. Mossavar-Rahmaniová se naopak domnívá, že pokud se historie něčím řídí, svědčí to o dalších přírůstcích.

„Co je opravdu fascinující, když jste měli tak úzký rozsah, trh ve skutečnosti pokračuje v růstu,“ řekla nedávno. „Takže ve třech případech úzké šíře trhu, na které se můžeme podívat za posledních 20, 30 let, trh poté skutečně pokračoval v dvouciferných výnosech.“

Navíc, zatímco mnozí finanční prognostici očekávají, že se v nadcházejících měsících někdy zhmotní recese, stratégové Goldman Sachs si rovněž myslí, že je to méně pravděpodobné než dříve, přičemž banka nedávno snížila pravděpodobnost recese z 25 % na 20 %.

S tímto pozitivním výhledem je tedy přirozené hledat v takovém prostředí potenciální vítěze, a i zde mohou analytici Goldman Sachs investory nasměrovat správným směrem. Vyčlenili dvě akcie, které jsou připraveny se odsud prosadit, a jedna z nich podle nich dokonce v následujících měsících vzroste o 120 %.

Zdroj: Getty Images

Jsou na tom stejně i ostatní analytici z Wall Street? Vypadá to tak. Podle databáze jsou obě akcie konsensem analytiků hodnoceny jako Strong Buys. Pojďme se podívat, proč mají tyto akcie v sobě solidní růst.

Amylyx Pharmaceuticals (AMLX)

První jméno podporované Goldman Sachs, na které se podíváme, sídlí v oblasti biotechnologií. Amylyx je biofarmaceutická společnost, která se snaží řešit významné neuspokojené lékařské potřeby v oblasti neurodegenerativních poruch. Společnost se proto zaměřuje na vývoj inovativních terapií neurodegenerativních onemocnění. Společnost Amylyx se věnuje rozvoji svého výzkumu a jeho převedení do potenciální léčby onemocnění, jako je amyotrofická laterální skleróza (ALS), Alzheimerova choroba a další související neurologické poruchy.

Svatým grálem biotechnologů je získat schválení léku a společnost Amylyx tohoto milníku dosáhla. Lék AMX0035, který v USA nese komerční název Relyvrio, získal v září loňského roku schválení Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) k zastavení progrese amyotrofické laterální sklerózy (ALS). Lék je schválen také v Kanadě a zdá se, že jeho uvedení na trh probíhá dobře; v 1. čtvrtletí dosáhl přípravek Relyvrio tržeb ve výši 71,4 milionu USD, což představuje výrazné zlepšení oproti 21,9 milionu USD zaznamenaným ve 4Q22.

Zdroj: Getty Images

AMX0035 je také hodnocen jako léčba Alzheimerovy choroby a Wolframova syndromu, zatímco společnost hodlá ještě letos zahájit studii fáze 3 AMX0035 u progresivní supranukleární paralýzy.

Probíhá také klinické hodnocení fáze 3 přípravku AMX0035 u lidí trpících ALS, které bude mít vliv na další používání léku. Corinne Jenkinsová ze společnosti Goldman Sachs se domnívá, že nepříznivý pohled na úspěch studie je příčinou nevýrazné výkonnosti akcií v tomto roce (pokles o 40 %).

Analytička má však optimističtější názor a píše: „Akcie společnosti AMLX od počátku roku výrazně oslabily, a to navzdory lepšímu než očekávanému komerčnímu uvedení přípravku Relyvrio na trh v USA u amyotrofické laterální sklerózy (ALS), především kvůli obavám investorů souvisejícím s pravděpodobností úspěchu v probíhající třetí fázi studie PHOENIX (údaje se očekávají v roce 2024). S ohledem na tento kontext jsme vyhodnotili pravděpodobnost úspěchu studie PHOENIX pomocí vlastní statistické analýzy, která naznačuje >60% šanci, že studie PHOENIX prokáže statistickou významnost. Dále náš model naznačuje >70% pravděpodobnost, že přípravek PHOENIX dosáhne hodnoty p<0,1, což je podle našeho názoru dostatečné pro to, aby lék zůstal na trhu s mírným dopadem na možnost maximálního prodeje v USA.“

„Celkově vzato,“ shrnula Jenkinsová, „považujeme tuto pozici za atraktivní vstupní bod pro akcie v kontextu silného uvedení na trh v USA a lepšího než obávaného výhledu do výsledků PHOENIXu v příštím roce.“

Vskutku atraktivní vstupní bod. Spolu s ratingem Buy dává Jenkinsová společnosti AMLX cílovou cenu 49 USD, což dává prostor pro růst akcií o 120 % v příštím roce.

Ostatní analytici nejsou o nic méně optimističtí. Všechna současná hodnocení jsou na úrovni „Buy“ – celkem 6 -, což přirozeně znamená, že konsenzuální názor je „Strong Buy“. Průměrná cílová hodnota činí 49 USD, tedy stejně jako cíl Jenkinsové.

Kodiak Gas Services (KGS)

U dalšího Goldmanem schváleného jména se zaměříme na zcela jiný sektor – trh s kompresí zemního plynu. Komprese zemního plynu hraje v procesu těžby klíčovou roli. Zahrnuje zvyšování tlaku zemního plynu s cílem usnadnit jeho efektivní přepravu plynovody a dalšími přepravními sítěmi pro případnou spotřebu koncovými uživateli.

To je hodnotová nabídka společnosti Kodiak Gas Services, špičkového dodavatele smluvních služeb v oblasti komprese zemního plynu v USA. Společnost se chlubí svou průkopnickou technologií komprese plynu a poskytuje širokou škálu služeb na klíč a provozních služeb pro odvětví těžby a zpracování ropy a zemního plynu, které jsou specificky přizpůsobeny potřebám jejích klientů.

Zdroj: Getty Images

Firma se sídlem v texaském Montgomery je na trhu nováčkem, neboť minulý měsíc provedla IPO. Společnost prodala 16 milionů akcií v rámci IPO za cenu 16 dolarů za kus a získala 256 milionů dolarů. Akcie se začaly obchodovat na newyorské burze 29. června a od ukončení debutové seance vzrostly o 16 %.

To analytika společnosti Goldman Johna Mackaye příliš nepřekvapuje, protože poukazuje na několik důvodů, proč by si investoři měli tohoto nového energetického hráče všimnout.

„Kodiak je přední společností na trhu s kompresí zemního plynu a má dobrou pozici, aby mohl těžit ze silného růstu nabídky plynu v USA (nejvíce bezprostředně v Permské oblasti) i z nadcházejících změn v poptávce (zejména z rozšíření kapacity LNG v roce 2025+),“ uvedl Mackay. „Odtud vidíme pro akcie solidní růst: 1) příznivé fundamenty pro celkový trh s kompresí, které by měly podpořit růst EBITDA při nízké relativní kapitálové náročnosti; 2) vysoce kvalitní základnu aktiv v porovnání s obdobnými společnostmi, která by měla podpořit lepší relativní násobek; a 3) jasnou strategii alokace kapitálu – to vše při nezpochybnitelném ocenění.“

Za tímto účelem Mackay hodnotí KGS ratingem Buy spolu s cílovou cenou 25 USD. Důsledek pro investory? Upside 37 % ze současné úrovně.

Wall Street si toto jméno oblíbila poměrně rychle. Akcie se může pochlubit konsenzuálním hodnocením Strong Buy, které vychází z 6 Buy vs. 1 Hold. Průměrná cílová cena 24 USD naznačuje, že akcie v nadcházejícím roce vykážou růst o ~32 %.