Bitcoin klesá, protože obchodníci s kryptoměnami sledují údaje o inflaci

Bitcoin a další kryptoměny po rally v tomto týdnu, která následovala po pro-krypto soudním rozhodnutí, pokračovaly v poklesu a obchodníci se těší na čtvrteční údaje o inflaci před koncem srpna, který je pro Bitcoin historicky nejhorším měsícem.

Cena Bitcoinu za posledních 24 hodin ustoupila o necelé 1 % na 27 200 USD. Největší digitální aktivum nadále ustupuje z vrcholu nad 28 000 USD, kterého dosáhlo v úterý poté, co americký soud rozhodl v neprospěch Komise pro cenné papíry v přelomovém případu, který by měl otevřít cestu pro spotový burzovně obchodovaný fond Bitcoin.

“Kryptotrh se po prudkém nárůstu nákupů ochlazuje,” uvedl Alex Kuptsikevich, analytik makléřské společnosti FxPro. “Bitcoin se ve středu krátce propadl na 27 000 dolarů, což je přibližně polovina jeho počátečního skoku z 26 000 na 28 000 dolarů a návrat pod 200denní a 200týdenní průměr, a to navzdory zvýšené přitažlivosti rizika na tradičních trzích.”

Zdroj: Getty Images

Bitcoin v posledních dnech skutečně zaostal za Dow Jones Industrial Average a S&P 500, čímž pokračoval trend, který předznamenal jedno z nejklidnějších období pro ceny v historii kryptoměn. Obchodníci však sázejí na to, že čtvrtek přinese nový katalyzátor v podobě údajů o výdajích na osobní spotřebu (PCE), což je Federálním rezervním systémem preferovaný ukazatel inflace.

“Po cukrové horečce, která následovala po úterním právním vítězství Grayscale, se investoři do bitcoinu vracejí k trávení chladných tvrdých ekonomických dat v podobě Fedem preferovaného ukazatele inflace,” uvedl Antoni Trenchev, spoluzakladatel a řídící partner kryptoměnové společnosti Nexo.

Ekonomické údaje zůstávají pro aktiva citlivá na riziko klíčové, protože investoři mění očekávání ohledně výhledu úrokových sazeb, které Fed od března 2022 vyšrouboval na generační maximum – čímž zasáhl Bitcoin i akcie – ve snaze zkrotit inflaci. Známky zpomalující inflace a slábnoucí ekonomiky by mohly být pro Fed důvodem k pozastavení opatření v oblasti sazeb a dokonce ke zvážení dřívějšího snížení výpůjčních nákladů, což staví čtvrteční údaje o PCE a následně páteční zprávu o zaměstnanosti za srpen pevně do středu pozornosti.

Pokud se PCE ochladí a zpráva o zaměstnanosti, která má být zveřejněna v pátek, ukáže zpomalení zaměstnanosti, “mohlo by to Bitcoin znovu vyburcovat k akci a po úterní rally, která rychle vyprchala, se znovu vydat směrem k hranici 20 000 USD,” řekl Trenčev.

Pro digitální aktiva to může být poslední šance vyskočit výše před zahájením zářijového obchodování, které předznamenává historicky jeden z nejhorších měsíců pro Bitcoin.

Zdroj: Getty Images

“Pokud je historie vodítkem, je srpen pouze předkrmem pro hlavní jídlo, kterým je září, které za deset let zaznamenalo pouze dva měsíční zisky, z nichž poslední byl v roce 2016,” řekl Trenčev.

Kromě Bitcoinu klesl Ether – druhá největší kryptoměna – o necelé 1 % na 1 700 USD. Menší tokeny neboli altcoiny byly smíšenější, Cardano kleslo o méně než 1 % a Polygon o méně než 1 % v zeleném. Dogecoin vzrostl o 2 % a Shiba Inu klesl o 1 %.