Akcie Warrena Buffetta, které mohou za 20 let proměnit vaše peníze na desetinásobek

Investoři, kteří si před 20 lety koupili akcie Berkshire Hathaway (BRK.A) (BRK.B) v hodnotě 50 000 USD, zaznamenali při posledních cenách nárůst své investice na více než 364 000 USD. Ve stejném časovém období by celkové výnosy z indexu S&P 500 zvýšily stejnou počáteční investici na skromnějších 321 000 USD.

Buffettova schopnost překonávat trh po dobu dvou desetiletí je pozoruhodná, ale nyní, když účetní hodnota Berkshire Hathaway dosahuje přibližně 540 miliard dolarů, je posun vpřed mnohem náročnější.

Berkshire Hathaway pravděpodobně není tou nejlepší akcií, kterou byste měli nyní koupit, pokud chcete v příštích dvaceti letech dosáhnout desetinásobného zisku. Naštěstí jsou v akciovém portfoliu společnosti Berkshire Hathaway nejméně dvě akcie, které jsou připraveny v příštích desetiletích překonat výkonnost.

Zdroj: Berkshire

1. Amazon

Amazon (AMZN) je již gigantem, jehož tržní kapitalizace dosahuje podle posledních cen ohromujících 1,43 bilionu dolarů. Právě teď si pravděpodobně kladete otázku, jak je proboha možné, že se cena jeho akcií za nějakou dobu zdesetinásobí. Amazon má prsty v několika velmi lukrativních odvětvích a má dlouhou historii v proměňování výzev v nové zdroje růstu.

Společnost Amazon začala prodávat zboží online, což vyžadovalo spoustu datových center. Místo toho, aby tyto náklady prostě nesl, začal prodávat přebytečnou kapacitu a z Amazon Web Services (AWS) udělal největšího světového poskytovatele služeb cloud computingu.

Tržby z cloudových služeb ve výši 22,1 miliardy dolarů, které společnost Amazon zaznamenala ve druhém čtvrtletí, jsou stále jen malým zlomkem jejího oslovitelného trhu. Podle společnosti Grand View Research dosáhl celosvětový trh s cloud computingem v roce 2022 hodnoty 484 miliard dolarů a do roku 2030 se očekává jeho každoroční růst o 14,1 %.

Zdroj: Bloomberg

Americké výdaje na zdravotní péči ve výši 4,3 bilionu dolarů ročně by mohly být dalším problémem, který Amazon promění v obrovský zdroj růstu. Letos v srpnu si společnost Blue Shield of California najala Amazon, aby většině z jejích 4,8 milionu členů zajistil bezplatné a rychlé doručování léků na předpis.

Přestože existuje šance, že Amazon v příštích 20 letech dosáhne desetinásobného výnosu, investoři by si měli uvědomit, že tato akcie je docela riziková. Při posledních cenách se obchoduje s oceněním 63,6násobku odhadu budoucích zisků, což vyvolává obavy.

Ziskový násobek Amazonu je přiměřený pro akcie, které rostou skokově, ale v posledních třech letech zisky za posledních 12 měsíců více klesly, než vzrostly. Jakékoli známky budoucí stagnace by mohly způsobit, že investoři ztratí trpělivost a cena akcií se propadne.

2. Markel Group

Výkonnost Berkshire se v posledních dvou desetiletích velmi zpomalila. Během posledních 20 let 20. století však akcie Buffettova holdingu vzrostly o 19 240 %, což je dost na to, aby se počáteční investice ve výši 50 000 USD změnila na přibližně 9,7 milionu USD.

Stejně jako Berkshire Hathaway je i Markel Group (MKL) především pojišťovnou, a to dobrou. Na pojistném plnění vyplácí podstatně méně, než kolik vybere na pojistném. Toto přebytečné pojistné vytváří v podstatě volný zdroj kapitálu, který pojišťovny nazývají float. Jak Berkshire, tak Markel využívají svého volného kapitálu k akvizicím podniků, které kontrolují, a veřejně obchodovaných společností, které nekontrolují.

Zdroj: MG

V současné době je Berkshire tak velká, že není snadné najít akviziční cíle, které by ji posunuly kupředu. Markel Group má v současnosti účetní hodnotu 13,6 miliardy dolarů, takže najít transakce, které mohou v příštích několika desetiletích skutečně něco změnit, by mělo být mnohem snazší.

Nemůžeme si být jisti, že akcie společnosti Markel vzrostou do roku 2043 desetinásobně, ale nabírají na síle. Soubor společností plně vlastněných podniků dosáhl v první polovině roku 2023 o 42 % vyššího provozního zisku než v předchozím roce.

Při současných cenách můžete akcie Markel Group koupit za pouhý 7,7násobek volného cash flow. To znamená, že i v případě stagnace zisků mohou investoři, kteří nakoupí nyní a vydrží dlouhodobě, dosahovat ročních zisků v dvouciferných procentech.

Skupina Markel vykázala za posledních 12 měsíců o 180 % vyšší volný peněžní tok než před pěti lety. Pokud bude její hospodářský výsledek pokračovat v tomto trendu, mohla by se aktivita jejích akcií podobat nejlepším desetiletím společnosti Berkshire Hathaway.