Lucid Group: Je nyní správný čas na nákup, prodej nebo držení?

V oblasti elektromobilů je nyní spousta dalších zajímavých možností.

Na akcie společnosti Lucid Group (NASDAQ:LCID) jsem měl v minulosti smíšené názory. Na jedné straně se jedná o společnost s jasným spekulativním potenciálem, zejména jako nástroj pro investory, kteří mohou vsadit na celkovou oblast elektromobilů.

Zároveň je však zřejmé, že Lucid Group je společností, kterou trápí stagnující výkonnost akcií, provozní problémy a nesčetné množství problémů kolem výroby. I kdyby se výkonnost společnosti Lucid zlepšila, není jasné, zda její současné ocenění toto oživení zohledňuje.

Investoři tak mohou čelit akciím EV se spekulativním růstem, ale stále nepříznivým scénářem poměru rizika a výnosu.

Pojďme se ponořit do toho, jaké jsou problémy a zda se do této akcie vyplatí investovat již nyní.

Saúdská podpora může být pro Lucid Group nedostatečná

Cena akcií společnosti Lucid zažila v uplynulém roce divokou jízdu. Po zprávě, že společnost získá finanční prostředky od saúdské vlády, se obchodovala na 52týdenním maximu téměř 18 dolarů za akcii, ale v době psaní tohoto článku se akcie LCID propadly pod 6 dolarů za akcii. To rozhodně není dobrá zpráva pro investory, kteří chtějí koupit tyto akcie elektromobilů na dlouhou dobu.

Saúdská podpora společnosti je nyní důležitá. Saúdská vláda investuje dlouhodobě a nezdá se, že by se chtěla své pozice brzy zbavit. Díky tomuto klíčovému sponzorovi je tedy příběh společnosti Lucid stabilnější.

Je však také jasné, že tato finanční podpora nemusí stačit. Státní investiční fond PIF může do společnosti Lucid vložit miliardy, aby posílil hotovostní rezervy, ale nebude to úplné řešení.

Pro mnoho investorů je jádrem problému řešení výhledové poptávky po elektrických vozech střední a vyšší cenové kategorie. I když je významná zakázka saúdské vlády pozoruhodná, skutečná ziskovost závisí na dosažení významných ročních prodejů elektromobilů, zejména na americkém trhu.

Zdroj: Getty Images

Elon Musk a generální ředitel společnosti Lucid

Peter Rawlinson, generální ředitel společnosti Lucid Motors, je nyní nejlépe placeným generálním ředitelem v automobilovém průmyslu a ročně vydělává přibližně 379 milionů dolarů. Navzdory tomu se akcie společnosti Lucid potýkají s poklesem od roku 2022, kdy Rawlinson obdržel balíček odměn. Zatímco společnost usiluje o růst, Elon Musk nesouhlasí se strukturou platu jejího generálního ředitele.

Elon Musk se pustil do konkurenční společnosti vyrábějící elektromobily a kritizoval vysoké odměny jejího generálního ředitele navzdory jejím výsledkům.

V reakci na průzkum odměňování generálních ředitelů Musk varoval před společnostmi s nevázaným odměňováním vedoucích pracovníků a odkázal na Rawlinsona, který si loni vydělal 379 milionů dolarů, čímž zastínil generální ředitele jiných automobilek, jako je Mary Barra z General Motors, která dostala výrazně méně.

Na rozdíl od loňského roku, kdy Musk nedostal žádné akciové odměny ani opce a odmítl plat, mu v roce 2021 byly uděleny akciové opce v hodnotě více než 23 miliard dolarů, protože Tesla překonala klíčové finanční milníky. Možná se tedy jedná o případ, kdy hrnec volá konvici černou.

Nicméně je to jistě zajímavá dynamika a někteří investoři možná prostě nechtějí mít nic společného se společností, jejíž motivační struktura je zcela mimo.

Zdroj: Getty Images

Co se ve společnosti Lucid Group bude dít dál

Společnost Lucid čelí značným výzvám, ale obrat je možný díky lepšímu marketingu, cenové strategii nebo uvedení modelu SUV. Tržní kapitalizace společnosti LCID ve výši 14,5 miliardy dolarů však již může představovat velkou část jejího budoucího růstového potenciálu.

Potenciální budoucí rozředění akcionářů by navíc mohlo zvýšit požadované tempo růstu. V současné době je nejlepší považovat akcie LCID za potenciální držení (pro ty, kteří již akcie vlastní) a za akcie, se kterými je třeba zůstat na vedlejší koleji (pro ty, kteří ještě neinvestovali).