Mark Cuban je přesvědčen o tomto pravidle: Pokud někdo tvrdí, že z vás udělá boháče, „lže“

Mark Cuban má „tajemství, které znají všichni úspěšní lidé“: Dejte si pozor na každého, kdo tvrdí, že vám prodá spolehlivou strategii, jak snadno vydělat peníze.

„Když na sociálních sítích uvidíte někoho, kdo vám říká, jak vám vydělá peníze, lže,“ řekl miliardář, podnikatel a investor svým více než 940 000 sledujícím na platformě TikTok v nedávném příspěvku na této sociální síti a zároveň se podělil o svůj „tip dne“.

Důvod je podle Cubana jednoduchý: „Kdyby byli opravdu tak dobří, zbohatli by sami a nesdíleli by svou strategii.“

Odtud přešel k radám. „Když máte skvělý nápad, když máte způsob, jak vydělat spoustu peněz, věc číslo 1, kterou neuděláte, je, že ho prodáte někomu jinému. Využijete ho pro sebe,“ řekl Cuban.

Nemusíte dlouho brouzdat po internetu, abyste našli takzvané podnikatelské guru, kteří se nabízejí jako poradci pro začínající podnikatele. Obzvláště obezřetní buďte u těch, kteří se specializují na určitá odvětví nebo vám tvrdí, že vám pomohou založit určitý druh podnikání, řekl Cuban.

To proto, že každý, kdo vám prodává podnikatelský nápad nebo strategii, ji pravděpodobně prodává i jiným lidem.

„Když vám někdo prodává svůj nápad – boty, drop shipping nebo cokoli jiného – a prodává ho i dalším lidem, víte, co dělá kromě toho, že si namastí kapsy?“ řekl Cuban. zeptal se Cuban. „Vytvářejí pro vás konkurenci.“

Zdroj: CNBC

A dodal: „Víte, jak se říká někomu, kdo se pustí do podnikání, kde je neomezený počet lidí, o kterých už víte, že dělají přesně to samé co vy? Říkají jim, že jsou hloupí. Nedělejte to.“

Některé služby inzerované online a na sociálních sítích mohou být legitimní – ale jak Federální obchodní komise, tak nezisková organizace Better Business Bureau varují, že byste se měli mít vždy na pozoru před potenciálními podvody, zejména pokud jde o služby obchodního koučinku nebo investiční poradenství online.

Obě organizace doporučují poradit se s někým, komu důvěřujete, a prověřit si konzultanta nebo poradce dříve, než mu pošlete peníze. Můžete začít tím, že si ověříte jejich pověření, vyhledáte jejich jméno pomocí výrazů jako „recenze“ a „podvod“ a u generálního prokurátora vašeho státu zjistíte, zda na ně v minulosti nebyly podány nějaké stížnosti.

Pokud se vás někdo snaží popohnat, abyste se rozhodli, je to varovný signál, uvádí se na webových stránkách FTC: Možná doufá, že jste se přestali hlídat a že jste ještě neměli čas na průzkum.

Cuban radí, abyste si místo zkracování cesty raději dali tu práci a zjistili, jaká obchodní strategie je pro vás nejlepší. Vynaložení tohoto úsilí navíc je jedním z nejlepších způsobů, jak si zajistit „obrovskou konkurenční výhodu“, řekl miliardář v rozhovoru s podnikatelem a investorem Randallem Kaplanem na začátku tohoto roku.

Cuban své video na TikToku uzavřel zopakováním tohoto názoru. „Šetřete si peníze,“ řekl. „Přijďte na to. Udělejte to správně.“