Tyto 2 „Strong Buy“ haléřové akcie by mohly vylétnout na 17 dolarů (nebo výš), říkají analytici

Pojďme si na chvíli promluvit o příležitostech, ceně akcií a úvahách o poměru rizika a výnosu. To jsou jen některé z faktorů, které musí investoři zvážit, když se pohybují v haléřových akciích – a to jsme se ještě ani nedotkli fundamentálního zdraví společnosti nebo jejího obchodního modelu.

Haléřové (penny) akcie – jak napovídá jejich název, kdysi se obchodovaly za pouhý haléř za akcii, ale v dnešní době se za ně považují ty akcie, které se obchodují za méně než 5 dolarů – jsou náročnou tržní nikou. Kritici penny stocks mají při obhajobě svého postoje oprávněné argumenty. Jistě, cena může vypadat jako krádež, ale skutečnost, že se akcie obchodují na tak nízkých úrovních, může odrážet ohromující protivenství nebo slabé fundamenty.

Přesto i fanoušci mají pádné argumenty. Nejenže nízká cena znamená, že za své peníze získáte více akcií, ale na stole jsou také vysoké výnosy. I zdánlivě nepatrné zhodnocení ceny akcií může vyústit v kolosální procentuální zisky, které jiné známější nebo dražší tituly nemají takovou šanci přinést.

Povaha těchto investic představuje určité dilema. Jak mají investoři oddělit haléřové akcie, které jsou připraveny vydat se na vzestupnou trajektorii, od těch, které mají zůstat na dně?

Zdroj: Getty Images

Abychom pomohli s procesem due diligence, použili jsme databázi a vybrali jsme pouze ty haléřové akcie, které získaly býčí podporu od analytické komunity. Našli jsme dvě, které podpořil dostatek analytiků, aby si vysloužily konsenzuální hodnocení „Strong Buy“. Nemluvě o tom, že každá z nich nabízí obrovský potenciál růstu a mohla by se vyšplhat na 17 dolarů nebo ještě výše.

AlloVir, Inc. (ALVR)

Začneme společností AlloVir, biofarmaceutickou společností v klinické fázi, která pracuje na nových alogenních, pro viry specifických T-buněčných terapiích (VST) zaměřených na řadu nebezpečných virových onemocnění s vysokou mírou neuspokojených lékařských potřeb. Kandidáti na léky společnosti jsou vyvíjeni na vlastní platformě a jsou navrženi jako volně prodejné VST, které obnovují imunitu pacientů a působí jako léčba nebo preventivní terapie.

Nejpokročilejší z kandidátů na léky společnosti AlloVir úspěšně dokončil zkoušky proof-of-concept a nyní prochází pozdní fází klíčového testování proti více virům. Kandidát, posoleucel, je zaměřen na šest patogenů – adenovirus (AdV), BK virus (BKV), cytomegalovirus (CMV), virus Epsteina-Barrové (EBV), lidský herpesvirus 6 (HHV-6) a JC virus (JCV). Posoleucel se v klinických studiích ukazuje jako slibný a má potenciál radikálně změnit standard péče o pacienty podstupující transplantaci orgánů.

Zdroj: Getty Images

Společnost zveřejnila pozitivní údaje ze studie fáze 2 léku při léčbě onemocnění BK u pacientů po transplantaci ledviny. Tento vývoj byl doplněn pokračujícím zařazováním do nejméně tří globálních registračních studií fáze 3 posoleucele, jejichž zveřejnění údajů se očekává ve 2H24. Tyto studie zahrnují léčbu infekce AdV, léčbu vHC (hemoragické cystitidy spojené s viry) a prevenci klinicky významné infekce nebo onemocnění způsobené AdV, BK, CMV, EBV, HHV-6 a JCV.

Jednomu z největších firemních akcionářů společnosti, společnosti Gilead Sciences, se zjevně líbí, co vidí. Tento farmaceutický gigant na konci 2. čtvrtletí uskutečnil velký nákup v celkovém objemu ~2,93 mil. akcií. Celkový podíl společnosti Gilead ve společnosti ALVR se tak zvýšil na ~16,63 milionu akcií, což při současných cenách představuje hodnotu více než 41 milionů USD.

Vzhledem k tomu, že se akcie ALVR obchodují za 2,50 USD, někteří analytici se také domnívají, že nyní je čas zmáčknout spoušť.

Mezi býky patří Jason Zemansky z Bank of America, který vidí několik důvodů, proč tuto společnost podpořit. Analytik píše: „S podporou solidních dat z druhé fáze ověřování koncepce a vzhledem k vysoké neuspokojené potřebě si myslíme, že hlavní aktivum posoleucel má přesvědčivý a podhodnocený růst (2030e BofA 1,5 mld. USD vs. kons 1,3 mld. USD) – se třemi probíhajícími klíčovými studiemi, které jsou schopny v blízké době zvýšit hodnocení (data se očekávají v polovině 24. roku)… S omezeným rizikem poklesu na současných úrovních ve spojení s bohatým katalyzátorem 18 mos, který by mohl zajistit přechod AlloViru do komerční fáze společnosti, vidíme pozitivní poměr rizika a výnosu pro akcie.“

V souladu se svým býčím postojem hodnotí Zemansky společnost ALVR na Buy a jeho cílová cena 17 USD znamená prostor pro ohromující potenciál růstu o 577 % v příštích 12 měsících.

Ačkoli je tento názor vysoce býčí, není mezi názory analytiků na společnost AlloVir nijak vybočující. Akcie má 4 nedávná pozitivní hodnocení, což představuje jednomyslné konsenzuální hodnocení Strong Buy. Průměrná cílová cena akcie je 19,75 USD, což naznačuje impozantní ~687% potenciál růstu oproti současné ceně akcie.

Delcath Systems (DCTH)

Druhou haléřovou akcií, na kterou se zde podíváme, je Delcath Systems, biotechnologická firma zaměřená na intervenční onkologii. Společnost se specializuje na vývoj minimálně invazivních chirurgických zákroků určených ke zvýšení účinnosti chemoterapie.

Společnost Delcath vyvinula dva hlavní produkty, oba vlastní. Prvním je souprava HEPZATO Kit, určená pro injekční/jaterní podávací systém melfalan hydrochloridu. Druhým je CHEMOSAT, jaterní podávací systém pro perkutánní jaterní perfuzi melfalanu neboli PHP. Oba produkty jsou optimalizovány pro podávání vysokých dávek chemoterapeutik přímo do jater a zároveň kontrolují celkovou systémovou expozici a vedlejší účinky, které mohou postup PHP doprovázet.

Zdroj: Getty Images

Pro špičkové biotechnologické společnosti je „svatým grálem“ schválení regulačními orgány nebo pozitivní krok tímto směrem. Společnost Delcath již tohoto úspěchu dosáhla, když 15. srpna obdržela schválení FDA pro použití soupravy Hepzato v léčbě metastazujícího uveálního melanomu – rakoviny oka, která je známá metastatickým postižením jater. Díky tomuto schválení regulačních orgánů se produkt společnosti Delcath stal jedinou terapií tohoto karcinomu zaměřenou na játra, kterou schválila FDA.

Schválení regulačními orgány upoutalo pozornost analytičky společnosti BTIG Marie Thibaultové, která o společnosti Delcath napsala: „Věříme, že systém perkutánní perfuze jater společnosti nabízí bezpečnou a účinnou možnost léčby metastatického uveálního melanomu (mUM). Po schválení FDA považujeme společnost DCTH za zajímavou investici, která závisí na komerčním provedení a přijetí léčby. Domníváme se, že silné klinické údaje ze studie FOCUS mohou podpořit postupné zavádění léčby, a věříme, že maximální roční tržby v USA mohou přesáhnout 250 milionů dolarů. Kromě toho má DCTH v přípravě více indikací, které by mohly v dlouhodobém horizontu nabídnout výrazně větší tržní příležitost.“

Thibaultová kvantifikuje svůj býčí postoj a dává akciím rating Buy spolu s cílovou cenou 20 USD, což znamená silný 328% potenciál růstu v horizontu jednoho roku.

Opět se díváme na akcii s jednomyslně pozitivním konsenzuálním hodnocením analytiků Strong Buy, které vychází ze 4 nedávných hodnocení analytiků. DCTH se prodává za 4,67 USD a její průměrná cílová cena 17,75 USD ukazuje na jednoletý zisk 285 %.