Morgan Stanley říká, že toto jsou nejlepší akcie pro jednoletý investiční horizont Buy-and-Hold

Chytrý investor je trpělivý investor, který je ve hře dlouhodobě. Warren Buffett, legenda na trzích, je již dlouho známý tím, že obhajuje dlouhodobé držení akcií – a stejně tak bankovní gigant Morgan Stanley. Ve výroční zprávě „Vintage Values“ banka uvádí nejlepší akcie pro strategii „buy-and-hold“ v horizontu jednoho roku.

Aktuální seznam Vintage Values má k tomuto tématu hodně co říci, ale několik rysů jejich výběrů vyniká. Za prvé, všechny jejich vybrané akcie jsou akcie se střední nebo velkou kapitalizací. Za druhé, jejich výběr Vintage Values se výrazně přiklání k vysoce kvalitním jménům. A konečně, tato jména se ve srovnání s trhem obchodují výhodně.

Na seznamu Vintage Value společnosti Morgan Stanley je třeba zmínit ještě jednu důležitou věc. Od doby, kdy před 14 lety začali tyto výběry zveřejňovat, má seznam tendenci překonávat výkonnost indexu S&P 500. Seznam z let 2022-2023, předchůdce tohoto seznamu, překonal index za 12 měsíců o 941 bazických bodů.

Zdroj: Getty Images

Podívejme se tedy, co přesně by podle Morgan Stanley měli investoři kupovat a držet. Zde jsou dvě z Vintage Values této firmy.

NextEra Energy, Inc. (NEE)

Prvním výběrem Vintage Value, na který se podíváme, je společnost NextEra, která se zabývá obnovitelnými zdroji energie a je důležitou součástí odvětví čisté energie. Společnost NextEra má na příští dva roky naplánováno zlepšení infrastruktury v hodnotě 85 až 95 miliard USD a v provozu má 67 gigawattů elektrické energie. Společnost NextEra je vlastníkem společnosti Florida Power & Light, největšího energetického podniku v USA, a dodává elektřinu více než 12 milionům lidí ve státě Florida.

Kromě floridských provozů má NextEra aktiva v několika dalších státech, včetně bezemisní výroby jaderné energie ve Wisconsinu a New Hampshire. Společnost je lídrem v oblasti výroby větrné a solární energie a provozuje několik zařízení na výrobu energie z obnovitelných zdrojů v Texasu.

Zdroj: Getty Images

To vše je dobré, ale NextEra vidí budoucnost výroby elektřiny ve vodíkové energetice. Společnost spolupracuje s americkými vládními agenturami na vývoji a financování projektů zelené vodíkové energie a investuje až 20 miliard dolarů do vodíkových investičních projektů s cílem vyvinout do roku 2026 až 15 gigawattů obnovitelné vodíkové energie.

V konečném důsledku příjmy společnosti v posledních letech rostou. V poslední čtvrtletní zprávě za 2Q23 vykázala NextEra tržby ve výši 7,35 miliardy USD, čímž překonala odhady o 1,18 miliardy USD a meziročně vzrostla o téměř 42 %. Výsledek hospodaření společnosti, zisk na akcii mimo GAAP ve výši 88 centů, byl o 6 centů na akcii lepší, než se očekávalo.

To vše vede Davida Arcaroa z Morgan Stanley k optimistickému pohledu na společnost. Analytik píše: „Vzhledem k nízkému riziku zisku, pokračující silné poptávce po obnovitelných zdrojích energie, zlepšujícímu se zázemí dodavatelského řetězce a pozitivnímu vývoji v oblasti zeleného vodíku zůstáváme optimističtí… Vodíkové projekty budou vyžadovat hluboké dovednosti v několika oblastech, kde má NEE výhody. Očekáváme, že NEE bude lídrem na trhu zeleného vodíku bez ohledu na ustanovení ministerstva financí.“

Arcarovy komentáře podporují jeho rating Overweight (tj. Buy) pro NEE a jeho cílová cena, nyní stanovená na 90 USD, naznačuje ~30% potenciál růstu v horizontu jednoho roku.

Celkově tato akcie přilákala 10 nedávných hodnocení z Wall Street, přičemž rozdělení 8 ku 2 upřednostňuje nákupy před držením pro konsenzuální hodnocení Strong Buy. Obchodní cena akcií 69,28 USD a průměrná cílová cena 84,90 USD dávají akciím ~23% potenciální zisk v příštích 12 měsících.

Medtronic PLC (MDT)

Další akcií, na kterou se podíváme ze seznamu Morgan Stanley Vintage Value, je Medtronic, společnost vyrábějící zdravotnické prostředky s širokou škálou produktů zaměřených na různé stavy. Společnost má celosvětovou působnost a je lídrem v oblasti zdravotnických technologií, přičemž své poslání popisuje jako „útok na nejnáročnější zdravotní problémy, kterým lidstvo čelí“.

Několik základních čísel vám ukáže rozsah a dosah činnosti společnosti Medtronic. Výrobky společnosti pomohly v průběhu let více než 74 milionům pacientů a při pohledu do budoucna má Medtronic více než 210 aktivních klinických studií testujících nové přístroje a výrobky. Ve svém fiskálním roce 2023, který skončil letos v dubnu, společnost Medtronic oznámila, že uskutečnila investice do výzkumu a vývoje v hodnotě 2,7 miliardy dolarů, což je solidní ukazatel důvěry v její přístup. A co je obzvláště zajímavé pro investory, kteří se zajímají o výnosy, společnost ve fiskálním roce 2023 vyplatila svým akcionářům dividendy ve výši 3,6 miliardy dolarů.

Zdroj: Getty Images

Dividenda stojí za bližší pozornost. Společnost Medtronic již vyhlásila dividendu za fiskální 2Q24. Výplata ve výši 69 centů na kmenovou akcii znamená zvýšení o 1 cent oproti předchozímu čtvrtletí a bude činit 3,4 % ročně. Dividendová historie společnosti sahá až do 70. let minulého století.

Společnost Medtronic naposledy vykázala zisk za 1. čtvrtletí fiskálního roku 2024 a vykázala 4,5% meziroční nárůst na horní hranici; údaj o tržbách ve výši 7,7 miliardy USD překonal prognózu o více než 144 milionů USD. Společnost dosáhla zisku na akcii mimo GAAP ve výši 1,20 USD na akcii, což je o 9 centů lepší výsledek, než se očekávalo. Společnost Medtronic rovněž zvýšila svůj výhled zisku, a to na 5,08 až 5,16 USD na akcii, což představuje nárůst o 7 centů v polovině tohoto rozpětí. To je příznivé ve srovnání s očekáváním konsensuálního výhledu zisku na akcii ve výši 5,05 USD.

Patrick Wood z Morgan Stanley uvádí několik důvodů pro optimistický výhled: „Inceptiv, 780G, Simplera, Spyral, Micra, Pulse Select atd.) a hrubé marže se vyvíjejí správným směrem, když navzdory intenzivní práci v oblasti S&OP a dodavatelského řetězce překonaly očekávání o cca 115 pb. Dosažení hrubé marže zpět na cca 68 % má skutečně hodnotu cca 12 % samotného zisku skupiny a očekáváme, že MDT bude usilovat o důslednější plnění, protože konsoliduje dodávky a výrobu.“

„Obchodování na úrovni nižší než 15x P/E za kalendářní rok 24, navzdory tomu, že očekáváme konzistentní organický růst MSD a potenciální zvýšení marží o cca 200 pb, spolu s méně přeplněnou pozicí, zůstáváme u akcií MDT býčí,“ shrnul Wood.

Býčí postoj znamená rating Overweight (tj. Buy) a cílovou cenu 104 USD, která ukazuje na 27% potenciál růstu v horizontu jednoho roku.

Celkově získává společnost Medtronic od konsenzu analytiků hodnocení Moderate Buy. Mezi 16 nedávnými hodnoceními analytiků je 8 hodnocení “ Buys“, 6 hodnocení „Holds“ a 2 hodnocení „Sells“, zatímco průměrná cílová cena 94,80 USD naznačuje ~16% nárůst z aktuální obchodní ceny 81,96 USD.