Co se v současnosti děje v sektoru legálního konopí v USA?

Zvažujeme nákup dvou z těchto tří akcií konopí, protože regulace ve Spojených státech se postupně uvolňují.

Akcie ze sektoru konopí těží z oživení zájmu o něj, protože je stále pravděpodobnější, že bude znovu legálně zařazeno na seznam. Méně přísné právní předpisy otevřou konopným společnostem nové příležitosti, zejména daňové výhody. Uvolnění předpisů slibuje, že se takříkajíc zvednou všechny lodě. I nadále však bude rozumné vyhýbat se těm konopným firmám, kterým se v posledních letech nedařilo.

Konopné firmy celkově nesplnily to, co slibovaly. Tento sektor poznamenaly prudké ztráty a nedostatečná ziskovost. To si vyžádalo, že se v poslední době zaměřily na úsilí o snižování nákladů a efektivitu. Tyto faktory jsou stále hlavními parametry, podle kterých se posuzují investice do konopí, a to i v době, kdy se marihuana přesouvá z kategorie I do kategorie III.

Green Thumb Industries (GTBIF)

Společnost Green Thumb Industries (OTCMKTS:GTBIF) byla a nadále bude cennou akcií, kterou se vyplatí koupit v odvětví konopí. Společnost patří mezi vzácnou hrstku společností v tomto odvětví, které se podařilo vytvořit si ziskový obchodní model.

Zdroj: Shutterstock

Green Thumb Industries vytváří příjmy. Investoři obeznámení s tímto sektorem vědí, že to se drtivé většině konopných firem prostě nepodařilo. Proto společnost zůstává závanem čerstvého vzduchu. Dobře funguje v odvětví, v němž je obzvláště obtížné fungovat se ziskem.

Společnost Green Thumb Industries dosáhla v posledním čtvrtletí čistého zisku 13 milionů dolarů z tržeb 252 milionů dolarů. Tržby se nezměnily ani na sekvenční, ani na meziroční bázi. Čistý zisk dále klesá, protože se společnost potýká s vysokými provozními náklady.

I když to může znít negativně, je co oslavovat. Žádná jiná plevelná firma se nepřibližuje tak efektivnímu fungování jako ona. To by mělo posílit důvěru investorů, že společnost bude pokračovat v rozumném růstu a nakonec vytvoří rozsáhlejší, ale také dobře řízenou firmu.

Tilray (TLRY)

Společnost Tilray (NASDAQ:TLRY) byla v posledních letech snad největším zklamáním ze všech konopných akcií. Společnost investorům opakovaně ukázala, že na své problémy jednoduše vrhá obrovské množství kapitálu způsobem, který ničí hodnotu. Zjevně se vydala špatným směrem. Změna pravidel pro konopí na tom nic nezmění.

Zdroj: Getty Images

Společnost Tilray přišla o tuny a tuny peněz, když fungovala sama. Vedení se rozhodlo, že řešením problému je rozsah. A tak již koncem roku 2020 padlo rozhodnutí o koupi společnosti Aphria. Tato koupě udělala ze společnosti Tilray největší konopnou firmu na světě. Jednoduše to nefungovalo. Akcionáři v následujících několika letech sledovali, jak hodnota jejich investice postupně klesá.

Vedení se opět pokusilo změnit osud firmy tím, že v roce 2022 koupilo společnost Sweetwater Brewing. Tento krok nebyl nijak zvlášť překvapivý: Pivovarské firmy se do jisté míry kříží v zákaznické základně, takže spojení těchto nápojů pod jednotlivé firmy dává smysl. Alkohol je navíc obecně ziskový a zmírňuje provozní problémy, které konopí přináší. Problémem je, že Tilray zůstává v hlubokých problémech. Ve finančním roce 23 firma prodělala 1,443 miliardy dolarů, zatímco na tržbách dosáhla pouze 627 milionů dolarů. To dokazuje, že někdy žádné množství peněz k vyřešení problému nestačí.

Cronos Group (CRON)

Společnost Cronos Group (NASDAQ:CRON) naslouchá. Vzkaz je jasný: Investoři už přestávají cpát svůj kapitál do ztrátových akcií konopných společností. Ignorujte tuto zprávu a bude to jen horší. Naštěstí společnost Cronos Group naslouchá, a to je hlavní důvod, proč do ní investovat.

Zdroj: Shutterstock

Tržby z konopí celkově klesají v celém odvětví. Skupině Cronos se to nevyhnulo, protože její tržby se ve 2. čtvrtletí a v 1. pololetí 2023 snížily o 12 %, resp. 13 %. To není skvělé!

Čistá ztráta se však velmi rychle snižuje, takže společnost má reálnou šanci se brzy vyrovnat. To ji řadí do kategorie podobně dobře vedených firem, jako je Green Thumb Industries, a odlišuje ji od společnosti Tilray.