Proč jsou akcie společnosti Alphabet stále skvělou koupí?

Google a jeho bohatý ekosystém považujeme za nákup za všech okolností. Tahle společnost prostě umí – a to nám asi nikdo nevyvrátí.

Vlajková loď vyhledávače Google společnosti Alphabet (NASDAQ:GOOG) tento týden oslavila 25 let. Mezi investory do akcií GOOG se však dosažení tohoto milníku příliš neoslavuje.

Spíše jsou nyní v popředí zájmu starosti o otázky, které se více týkají budoucí výkonnosti akcií tohoto technologického giganta, a to z dobrého důvodu.

Začátkem tohoto měsíce začal antimonopolní proces společnosti.

Podání antimonopolní žaloby proti další velké technologické firmě, Amazonu (NASDAQ:AMZN), rovněž zvýšilo obavy z antimonopolního dohledu nad společností Alphabet.

Investoři se také zabývají vyhlídkou, že úrokové sazby v USA zůstanou vyšší o něco déle než se původně očekávalo, a co to znamená pro ocenění technologických akcií. Přesto, i když se to všechno odehrává, je čas vyhnout se GOOG?

Ne tak rychle! Vzhledem k tomu, že tyto problémy ovlivňují výkonnost akcií v krátkodobém horizontu, může se naopak naskytnout příležitost k získání dlouhodobé pozice.

Zdroj: Shutterstock

Akcie GOOG a jejich ne právě dvakrát jednoduchý návrat

Ještě před několika týdny byla společnost Alphabet uprostřed návratu cen akcií. V průběhu léta silné čtvrtletní výsledky a vítr v zádech v oblasti umělé inteligence poslaly akcie zpět do rallyového módu a udržely je tam.

Během tohoto období akcie GOOG posílily z úrovně kolem 125 USD za akcii zpět do blízkosti 140 USD za akcii. Jak na začátku tohoto měsíce upozornili někteří analytici, rally GOOG pokračovala, i když „AI mánie“ u ostatních technologických akcií slábla.

V posledních obchodních dnech se však investoři z výše uvedených důvodů vrátili k opatrnějšímu pohledu na akcie Alphabet.

Akcie byly nejprve sraženy dolů, společně s ostatními technologickými akciemi a celým trhem, zprávou o „vyšších úrokových sazbách na delší dobu“. Důvěra v rychlý „obrat Fedu“ se rozpadla.

S ohledem na antimonopolní kauzu Amazonu se tak investoři dostali do medvědí nálady a na akcie začínají doléhat vlastní antimonopolní překážky společnosti Alphabet.

Přesto se bez ohledu na tyto nové výzvy nemusíte nutně držet stranou. Je velmi pravděpodobné, že je tato společnost (a akcie) dokáže překonat.

Uklidnění obav z antimonopolních opatření a úrokových sazeb v USA

Není pevně dáno, že vysoké úrokové sazby udrží akcie GOOG na současných úrovních. Nebo hůře, srazí akcie zpět na nižší ceny.

Za prvé, jak nedávno tvrdil Dan Ives z Wedbush, technologické akcie mohou i přes vysoké sazby stále pokračovat. Na podporu svého tvrzení analytik uvedl růst umělé inteligence a také oživení výdajů na podnikové IT.

Takový scénář by se mohl Alphabetu vyplatit, zejména proto, že kromě těchto příznivých faktorů má společnost na své straně také oživení digitální reklamy a navíc pozitivní dopad snah o snižování nákladů.

To vše by mohlo společnosti umožnit dosáhnout dvouciferného růstu zisku, který by nejen udržel současné ocenění společnosti GOOG, ale také ospravedlnil další růst.

Důvodem k obavám nemusí být ani antimonopolní kontrola. Alespoň tak to vidí Doug Anmuth z JPMorgan. Dne 8. září, přibližně v době, kdy antimonopolní řízení začalo, analytik tvrdil, že tato soudní bitva je pro Alphabet „výhrou pro všechny“.

Zdroj: Shutterstock

Podle Anmutha může Alphabet i v případě, že spor prohraje, získat. Proč? Prohra v soudním sporu by znamenala konec současných praktik společnosti v oblasti distribuce vyhledávání, což by vedlo k výrazným úsporám nákladů.

Společnost Alphabet investuje ve velkém

Turbulence s akciemi GOOG by mohly v nejbližší době pokračovat. Antimonopolní a úrokové obavy mohou přetrvávat od nynějška až do konce roku, nebo i v roce 2024.

Nicméně bez ohledu na to, zda akcie zažijí větší či menší oslabení, pokud jste dlouhodobý investor, považujte to za příležitost k nákupu. I kdyby od této chvíle akcie zažívaly jen malé turbulence, nebo by se jejich růst obnovil dříve, než se očekávalo, stále můžete chtít nakupovat.

Společnost Alphabet nabízí silnou kombinaci rozumného ocenění (23,3násobek forwardových zisků) spolu s vyhlídkou na zdravý růst zisků.

Srovnejte to s ostatními členy populární Velkolepé sedmičky, které mohou být vzhledem k projekcím růstu drahé, jako je tomu u společnosti Microsoft (NASDAQ:MSFT), nebo bohatě oceněné a případně ohrožené „cenou za dokonalost“, jako je tomu u společnosti Nvidia (NASDAQ:NVDA).

Akcie společnosti GOOG, které jsou cenově výhodné a mají solidní růstový potenciál, představují nejlepší nákup mezi tzv. Velkolepou sedmičkou technologických akcií.