Co se jako investor můžete naučit od Charlieho Mungera?

V úterý zemřel ve věku 99 let Charlie Munger, známý spisovatel, investor a místopředseda představenstva společnosti Berkshire Hathaway. Přesto jeho odkaz zůstane otisknut v četných finančních radách, které napsal a rozdával během výročních schůzí společnosti Berkshire Hathaway, které trvají již několik desetiletí. Jeho hluboké výroky, zejména o budování bohatství a maximálním využití života, se po oznámení zprávy o jeho skonu rozšířily zejména na sociálních sítích.

Zesnulý investor byl všeobecně uznáván jako pravá ruka Warrena Buffetta, legendárního investora a předsedy představenstva společnosti Berkshire Hathaway. Jejich desítky let trvající partnerství se vyznačovalo mimořádnými úspěchy, přičemž Mungerova moudrost hrála klíčovou roli v jejich společných úspěších. Na počest jeho úmrtí se v této zprávě věnujeme některým z jeho nejlepších citátů o životě a penězích.

Munger často zdůrazňoval důležitost celoživotního vzdělávání, když prohlásil: “Celoživotní vzdělávání je pro dlouhodobý úspěch nejdůležitější.” Toto přesvědčení podtrhovalo jeho neúnavnou snahu o získávání znalostí jako zásadního prvku osobního i finančního rozvoje.

Zdroj: Getty Images

Byl známý svým neochvějným optimismem, i když čelil obtížným okolnostem. Na výročním zasedání společnosti Berkshire Hathaway v roce 2010 pronesl Munger památnou větu, která ztělesňovala jeho houževnatého ducha: “Když já dokážu být optimistou, i když jsem téměř mrtvý, vy ostatní jistě zvládnete malou inflaci.”

Munger nikdy nebyl z těch, kteří by své názory zlehčovali, zejména pokud šlo o finanční jazyk. Jedno z jeho nejvelkolepějších prohlášení bylo namířeno proti termínu EBITDA (zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací), běžně používanému ukazateli finanční výkonnosti společnosti. Jeho slova? “Pokaždé, když uslyšíte EBITDA, nahraďte ho slovem bulls–t.”

Pevně také věřil v zásadu neřídit se výkyvy trhu a poznamenal: “Pokud nejste ochotni reagovat s chladnou hlavou na pokles tržní ceny o 50 % dvakrát nebo třikrát za století, nejste způsobilí být běžným akcionářem a zasloužíte si průměrný výsledek, kterého se vám dostane.”

Mungerův recept na úspěch byl překvapivě jednoduchý. Radil ostatním, aby žili pod své poměry, rozumně investovali, vyhýbali se toxickým lidem a činnostem, po celý život se dále vzdělávali a praktikovali odložené uspokojení. Dodržování těchto kroků je podle něj spolehlivou cestou k úspěchu.

Warren Buffett ocenil Mungerův cenný přínos jejich společnému podniku a v roce 2015 prohlásil, že “Charlieho nejdůležitějším architektonickým počinem byl návrh dnešní Berkshire. Plán, který mi dal, byl jednoduchý: ‘Zapomeň na to, co víš o kupování poctivých podniků za skvělé ceny; místo toho kupuj skvělé podniky za poctivé ceny’.”

Zdroj: Bloomberg

Moudrost obsažená v Mungerových slovech přesahovala finanční záležitosti. Jednou prohlásil: “To nejlepší, co může člověk udělat, je pomoci jinému člověku, aby věděl více,” čímž zdůraznil svou hlubokou víru v hodnotu sdílení znalostí a vzdělávání.

V diskusi na výročním zasedání deníku Daily Journal v loňském roce Munger odmítl myšlenku, že svět je poháněn především chamtivostí, a místo toho přisoudil tuto motivační sílu závisti. Pozoruhodně zmínil: “Ve svém životě jsem závist překonal. Nikomu nezávidím. Je mi úplně jedno, co má někdo jiný. Ale jiné lidi to dohání k šílenství.”

V knize “Tao of Charlie Munger: A Compilation of Quotes from Berkshire Hathaway’s Vice Chairman on Life, Business, and the Pursuit of Wealth With Commentary” David Clark zachytil Mungerův pohled na stárnutí a spokojený život: “Nejlepší výzbrojí stáří je dobře strávený život, který mu předchází.”

Smrt Charlieho Mungera bezesporu znamená konec jedné éry. Jeho moudrost – zahrnující život, podnikání a cestu k bohatství – však zůstává nezměněna a nadále inspiruje nesčetné množství lidí.