Mark Cuban prodává většinový podíl v klubu Dallas Mavericks rodině Adelsonových

Miliardář a investor Mark Cuban se chystá prodat většinový podíl v týmu NBA Dallas Mavericks Miriam Adelsonové a její rodině, tvrdí zdroj úzce spojený s transakcí. Cuban, který tým koupil v roce 2000, si ponechá část vlastnictví a bude nadále dohlížet na basketbalové operace.

Adelsonová a její rodina jsou známí jako největší akcionáři společnosti Las Vegas Sands, přední světové integrované letoviskové společnosti. Nedávné oznámení společnosti potvrdilo plány na prodej zhruba 10 % jejího podílu ve společnosti, což činí 2 miliardy dolarů. Čistý výnos z prodeje bude směřovat na nákup většinového podílu v profesionálním sportovním týmu.

“Prodávající akcionáři nás informovali, že v současné době mají v úmyslu použít čistý výtěžek z této nabídky spolu s další hotovostí v pokladně k financování nákupu většinového podílu v profesionálním sportovním týmu na základě závazné kupní smlouvy, která podléhá obvyklému schválení ligou,” uvedla společnost Las Vegas Sands ve svém oznámení.

Tento krok ke koupi sportovní franšízy znamená významný odklon od aktivit, pro které byli Miriam Adelsonová a její zesnulý manžel Sheldon Adelson, zakladatel Las Vegas Sands, uznáváni. Tato dvojice zaznamenala rekordy v politických příspěvcích, když jen během volebního cyklu 2020 věnovala republikánům a konzervativcům více než 218 milionů dolarů, jak vyplývá z údajů Centra pro odpovědnou politiku (Center for Responsive Politics).

Zdroj: Bloomberg

Sheldon Adelson zemřel v roce 2021 a zanechal Miriam a její rodině kontrolní 56% podíl v největší kasinové společnosti na světě. K úternímu uzavření trhu měly akcie vlastněné Adelsonovým majetkem hodnotu přesahující 20 miliard dolarů.

Navzdory tomuto probíhajícímu přechodu z odvětví kasin do sportovní arény svědčí výkonnost akcií Las Vegas Sands o důvěře investorů. Společnost odhalila svůj záměr získat Adelsonovy akcie v hodnotě 250 milionů dolarů. Tento krok následuje po oznámení povolení zpětného odkupu akcií v hodnotě 2 miliard dolarů, které bylo učiněno během hovoru o výsledcích společnosti za třetí čtvrtletí 18. října.

Patrick Dumont, prezident a provozní ředitel společnosti Las Vegas Sands, v hovoru k výsledkům uvedl: “Když zvažujeme budoucí návratnost kapitálu, očekáváme, že zpětný odkup akcií bude mít větší váhu než dividendy. Jsme přesvědčeni, že zpětný odkup bude v průběhu času více akreční než dividendy, protože snižuje jmenovatel. Zásadně věříme ve složený dlouhodobý přínos zpětných odkupů akcií.”

Nakoupit akcie Las Vegas Sands Corp. za $46.80 (1.47%)

Miriam Adelsonová je časopisem Forbes považována za pátou nejbohatší ženu na světě. Kromě významných politických příspěvků má Adelsonová významné renomé v lékařské komunitě, kde se zaměřuje na problematiku závislostí.

Zdroj: Bloomberg

Adelsonová se narodila v Izraeli a významně přispěla na filantropické iniciativy zaměřené na zlepšení vztahů mezi Židy ve Spojených státech. Nedávno se dostala na titulní stránky novin svou ostrou kritikou těch, kteří protestují proti vojenské reakci Izraele na říjnové teroristické útoky Hamásu.

Ačkoli liga NBA a klub Mavericks zachovávají v této věci mlčení, vznikající vztah mezi Las Vegas a profesionálním sportem nepřestává příznivce tohoto odvětví zajímat. Vzhledem k tomu, že ve městě našel domov tým WNBA Aces a že se zde konají závěrečné zápasy turnaje NBA v polovině sezóny, je Las Vegas na dobré cestě k tomu, aby si získalo pověst mekky sportu. Ještě se uvidí, jaký dopad bude mít nové většinové vlastnictví rodinou Adelsonových na Dallas Mavericks, ale scéna je připravena pro novou poutavou kapitolu v historii NBA.