Hodnocení akcií společnosti BlackRock: Výhody a nevýhody BLK pro investory do roku 2024

Otázka, zda je nyní vhodné akcie BLK koupit, není jednoduchá.

Z 13 analytiků, kteří sledují akcie společnosti Blackrock (NYSE:BLK) na Tipranks, jich 12 doporučuje akcie koupit. A to i přesto, že sami předpovídají pro příští rok slabý 3,5% růst akcií BLK. Platí to i přesto, že až donedávna se akcie Blackrock v letošním roce nevyvíjely přesně nikam.

Akcie BLK jsou nyní pro rok 2023 o 6 % dražší, ale ještě 27. října byly o 15 % níže. Díky tomuto nárůstu jsou všichni, včetně pozorovatelů grafů, pro rok 2024 optimističtí. Blackrock však není akcií pro každého.

Co se děje za zdmi tohoto fondového giganta?

Společnost Blackrock je největším americkým správcem aktiv, pod jehož kontrolou je téměř 9,5 bilionu dolarů. Přibližně 16 % z toho pochází z podílů v samotných cloudových cenách a společnosti Nvidia (NASDAQ:NVDA). Její hlášení 13F je kontrolováno podobně jako hlášení společnosti Berkshire-Hathaway (NYSE:BRK-A) (NYSE:BRK-B), ale spravuje také nemovitosti a další aktiva pro instituce.

Navzdory všemu tomuto bohatství, které jí prochází mezi prsty, je tržní kapitalizace společnosti Blackrock nižší než 112 miliard USD.

Je to proto, že Blackrock je převážně pasivním investorem, jeho zisky plynou ostatním. Její vlastní příjmy pocházejí z poplatků za investiční poradenství. V zářijovém čtvrtletí to bylo asi 3,5 miliardy dolarů. Čistý zisk dosáhl 1,6 miliardy dolarů, což je 10,66 dolaru na akcii, a přibližně polovina této částky, tedy 5 dolarů na akcii, byla vyplacena ve formě dividend.

Tato dividenda je hlavním důvodem pro nákup akcií BLK. Každý rok je to 20 dolarů v hotovosti a za posledních pět let se zvýšila o 50 %. Akcie vzrostly o necelých 20 % ročně, ale akcie jsou volatilní, rostou a klesají s trhem.

Zdroj: Getty Images

Většina toho, co se dočtete o společnosti Blackrock, s tím vším ovšem na konci dne nemá nic společného.

Protože Blackrock drží pro klienty spoustu všeho, je terčem politických bodů všech. Vlastní výrobce zbraní a ropné společnosti. Jeden čas vlastnila více uhelných elektráren než kdokoli jiný. Blackrock má v Číně podílový fond v hodnotě miliardy dolarů.

Když se však generální ředitel Larry Fink pokusil zvrátit některé politiky a zavázal společnost k dodržování environmentálních, sociálních a správních standardů, druhá strana se na něj vrhla.

Největším rizikem pro Blackrock může být Finkův odchod do důchodu. Je mu 70 let a tvrdí, že si připravuje nástupce. Ale každý nový generální ředitel chce dělat věci po svém. Ukáže se, že jejich způsob bude stejně ziskový?

Podtrženo, sečteno

Fink sám nabízí nejlepší důvod, proč Blackrock v roce 2024 nekupovat. Říká, že příští rok bude trhem pro výběr akcií.

Společnost Blackrock je příliš velká na to, aby byla nějakým pomyslným sběračem akcií. Ve svých různých fondech a správcovských operacích vybírá všechno.

Zůstal jsem tam, kde jsem začal. Blackrock je solidní dividendová akcie. Na rostoucím akciovém trhu je to dobrá sázka. Není to žádná ochrana v panice a Blackrock z vás boháče neudělá. Ale je to dobré místo, kam uložit peníze na důchod, buď přímo, nebo do některého z jejích fondů iShares.

O společnosti

BlackRock je globální investiční společnost, která patří mezi největší správce aktiv na světě. Byla založena v roce 1988 a sídlí v New Yorku. BlackRock se specializuje na správu investičních fondů, aktivních i pasivních, a poskytuje služby zákazníkům po celém světě, včetně jednotlivců, institucionálních investorů, vládních orgánů a korporací.

Jednou z nejznámějších částí BlackRocku je divize iShares, která spravuje a nabízí indexové fondy obchodované na burzách (ETFs). BlackRock je také aktivní na trhu s aktivními investičními strategiemi a alternativními investicemi.

Tato společnost má značný vliv na světové finanční trhy díky její velikosti a množství aktiv, které spravuje. BlackRock je někdy kritizován za svou dominanci a potenciální konflikty zájmů, neboť má velký vliv na mnoho společností, ve kterých investuje, a na trzích, na kterých působí.

Zdroj: Reuters

Nakoupit akcie BlackRock, Inc. za $811.80 (-0.32%)