Dolar roste, údaje o inflaci v USA jsou vrcholem tohoto týdne

Dolar se v pondělí zvýšil, protože svátek na většině hlavních asijských trhů utlumil začátek týdne, který by se mohl stát docela rušným, přičemž všechny oči traderů se dnes upírají k údajům o inflaci v USA, které by mohly napovědět, kdy Federální rezervní systém začne snižovat sazby.

Euro kleslo o 0,14 % na 1,0769 USD, čímž se vzdálilo od desetidenního maxima, kterého se dotklo na začátku obchodování poté, co v minulém týdnu došlo k malému odrazu od stabilního poklesu v roce 2024. Nový směr by mohlo nabídnout středeční čtení hospodářského růstu eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí.

Libra klesla o 0,1 % na 1,2632 USD, ačkoli japonský jen o něco posílil na 149,01 za dolar, protože blížící se zveřejnění údajů o americkém indexu spotřebitelských cen za leden v úterý omezilo pohyby.

Měnící se očekávání, kdy a jak rychle centrální banky sníží úrokové sazby v důsledku poklesu inflace, jsou v současné době významným faktorem ovlivňujícím vývoj na měnových trzích.

Silné údaje o zaměstnanosti v tomto měsíci do značné míry smetly ze stolu březnové snížení sazeb Federálního rezervního systému, přičemž trhy v současné době považují za pravděpodobnější spíše květnový krok.

Americké údaje také způsobily, že tržní ceny prvního snížení sazeb Evropské centrální banky byly odsunuty, přestože evropské ekonomické údaje byly mnohem méně silné.

Tento nedostatek rozdílů jak mezi Fedem a ECB, tak mezi Fedem a ostatními centrálními bankami zabránil výraznějšímu posunu dolaru vzhůru, uvedl Simon Harvey, vedoucí oddělení FX analýz společnosti Monex Europe, a ponechal měnu do značné míry vázanou na určitý rozsah, dokud se situace nezmění.

„V mezidobí se stále pohybujeme kolem a americký index spotřebitelských cen bude určovat, jak se bude dolar v těchto rozmezích obchodovat,“ řekl.

Zdroj: Getty Images

Index CPI udává tempo ekonomiky

Analytici očekávají, že jádrový index spotřebitelských cen v USA dosáhne v lednu meziměsíčně 0,3 %, ale meziročně stále zvýšených 3,8 %.

Guvernér italské centrální banky Fabio Panetta v neděli uvedl, že se „rychle blíží“ okamžik, kdy ECB sníží sazby, ale reakce trhu byla omezená jak u měn, tak u státních dluhopisů. [GVD/EUR]

Analytici ING uvedli, že Panetta je „nejholubičím hlasem v Radě guvernérů (ECB), která stanovuje sazby“, a že jeho výroky se liší nejen od jestřábů, kteří varují před příliš brzkým snižováním, ale i od ostatních holubic.

Jestřábi v projevu centrální banky obvykle upřednostňují přísnější měnovou politiku než holubice.

Jinde ve Velké Británii se tento týden očekává spousta údajů včetně údajů o inflaci a HDP, přičemž první z nich, středeční, pravděpodobně podobně ovlivní názor na to, kdy Bank of England začne snižovat úrokové sazby – v současné době je považována za zaostávající za Fedem a Evropskou centrální bankou.

„Čistě se domníváme, že údaje budou pro šterlink negativní, hodně titulků se bude točit kolem recese a nárůstu inflačních tlaků,“ řekl Harvey.

Trhy také sledují japonský jen, který je velmi citlivý na úrokové sazby a který koncem loňského roku prudce posílil, protože trhy počítaly s brzkým snížením sazeb v USA, ale od té doby oslabil, protože se toto načasování odsunulo.

Japonský ministr financí Šunichi Suzuki v pátek uvedl, že úřady pozorně sledují pohyb měnových kurzů.

„Dolar/jen bude v blízké budoucnosti pravděpodobně ovlivňován především vývojem v USA, ale varování před intervencemi se budou kolem úrovně 150 pravděpodobně vyskytovat stále častěji,“ uvedli ve své poznámce analytici Barclays.

Japonské úřady intervenovaly koncem roku 2022, aby podpořily kurz jenu, který oslabil až na 151,94 za dolar.

Asijský devizový trh hledá svou dynamiku, dolar před testem CPI klesá

Většina asijských měn se v pondělí pohybovala v úzkém rozmezí, protože tržní prázdniny ve většině regionu omezily objemy obchodů, zatímco dolar před klíčovými údaji o inflaci, které mají být zveřejněny tento týden, mírně klesl.

Čínský, singapurský, jihokorejský a hongkongský trh byly uzavřeny kvůli svátku lunárního nového roku, zatímco japonské trhy byly zavřené na památný den.

Většina regionálních měn tak zaznamenala omezené pohyby, zatímco očekávání údajů o inflaci v USA také udržovalo obchodníky v averzi vůči rizikovým měnám.

Čínský jüan v zámořském obchodování klesl o 0,1 %, zatímco australský dolar se snížil o 0,1 %. Jihokorejský won rovněž ztratil 0,1 %.

Indická rupie se před úterními klíčovými údaji o indexu spotřebitelských cen (CPI), které mají být zveřejněny v úterý, pohybovala beze změny. Očekává se, že údaj ukáže, že inflace zůstává výrazná, a přichází jen několik dní poté, co indická centrální banka Reserve Bank of India uvedla, že zůstane jestřábí, aby udržela inflaci pod kontrolou.

Dolar klesá s očekávaným indexem spotřebitelských cen a komentáři Fedu

Dolarový index a futures na dolarový index v asijském obchodování klesly každý o 0,1 %, když obchodníci očekávali řadu informací o úrokových sazbách v USA v tomto týdnu.

V úterý budou zveřejněny údaje o indexu spotřebitelských cen za leden, které by měly ukázat určité zmírnění inflace. Očekává se však, že cenové tlaky zůstanou i nadále relativně zásadní, přičemž zejména jádrový index CPI by měl zůstat výrazně nad 2% ročním cílem Federálního rezervního systému – což je scénář, který dává Fedu další podněty k tomu, aby udržoval sazby na vyšší úrovni po delší dobu.

Kromě údajů o inflaci jsou tento týden na programu vystoupení několika představitelů Fedu, včetně Neela Kashkariho, Mary Dalyové a Ralpha Bostice. Všeobecně se očekává, že představitelé centrální banky budou dále zlehčovat sázky na brzké snížení úrokových sazeb.

Slábnoucí sázky na brzké uvolnění měnové politiky ze strany Fedu v posledních seancích oslabovaly asijské měny a udržovaly dolar na dohled tříměsíčního maxima.

Japonský jen se pohybuje na dvouapůlměsíčním minimu kvůli holubičímu postoji BOJ

Japonský jen se v pondělí pohyboval jen málo, ale korigoval prudké ztráty z minulého týdne poté, co viceguvernér Bank of Japan Šiniči Učida prohlásil, že jakékoli omezování ultra-holubičího postoje banky bude postupné.

Učida sice naznačil případné ukončení režimu nízkých úrokových sazeb BOJ, ale obchodníci v jeho komentářích vyřadili z ceny jakoukoli šanci na rychlé zvýšení úrokových sazeb ze strany BOJ. Takový scénář nevěstí nic dobrého pro jen, který byl v posledních dvou letech poškozen rostoucím rozdílem mezi místními a americkými úrokovými sazbami.

Jen se obchodoval poblíž nejslabší úrovně od konce listopadu na úrovni 149,23 za dolar. Jedná se o asijskou měnu s dosud nejhorší výkonností v roce 2024.

Zdroj: Shutterstock