Credit Agricole tvrdí, že japonský jen je nadhodnocený

Model FAST FX banky Credit Agricole (OTC:CRARY) ukázal, že měnový pár EUR/JPY se zdá být nadhodnocený, což banku přimělo doporučit prodejní obchod. Model odhadl, že krátkodobá reálná hodnota měnového páru EUR/JPY klesla z rekordní úrovně 163,9110 na 162,1633.

Tento posun byl přičítán růstu výnosů periferních evropských státních dluhopisů (EGB) ve srovnání s výnosy německých Bundů, spolu s horší výkonností evropských akcií vůči jejich japonským protějškům a poklesem poměru obchodních podmínek eurozóny a Japonska.

Podle Credit Agricole současné ocenění páru EUR/JPY překračuje hranici více než dvou standardních odchylek nad jeho odhadovanou reálnou hodnotou. V důsledku toho banka zahájila prodejní obchod pro tento měnový pár. Stanovila stop-loss úroveň na -2,74 % a take-profit cíl na přepočtené reálné hodnotě 162,1633.

Zdroj: Getty Images

Model FAST FX banky má obchod automaticky uzavřít v pátek 17. května ve 22:00 SEČ. Obchod bude v tuto dobu ukončen, pokud pár EUR/JPY nedosáhne před uvedeným datem úrovně take-profit nebo stop-loss stanovené bankou.

Tento krok Credit Agricole odráží reakci na nedávný vývoj na trhu, který ovlivnil ocenění měnového páru EUR/JPY. Analýza banky naznačuje, že pár se v současné době obchoduje nad úrovní, kterou její model považuje za udržitelnou na základě krátkodobých odhadů reálné hodnoty.

Dolar klesl na měsíční minimum vůči euru před klíčovým testem CPI

Dolar ve středu klesl na měsíční minimum vůči euru v prostředí nižších výnosů státních dluhopisů, zatímco se obchodníci připravovali na klíčovou zprávu o inflaci v USA, která bude zveřejněna později během dne a která by mohla diktovat směr politiky Federálního rezervního systému.

Jen se však pohyboval v blízkosti dvoutýdenního minima, protože stále se zvětšující rozdíl ve výnosech místních dluhopisů a amerických protějšků nadále podporoval prodej japonské měny.

Euro v asijských obchodních hodinách vzrostlo o 0,03 % na 1,0823 USD, přičemž předtím poprvé od 10. dubna vzrostlo na 1,0828 USD.

Index amerického dolaru – který měří měnu vůči šesti hlavním rivalům, ale je silně zatížen eurem – oslabil o 0,11 % na 104,94 poté, co se dříve propadl na 1,5týdenní minimum 104,92 bodu.

Referenční výnos dlouhodobých amerických státních dluhopisů se snížil na 4,4414 % a prodloužil tak noční ústup o 3-1/2 bazického bodu.

Středeční zpráva o jádrových spotřebitelských cenách by měla podle průzkumu agentury Reuters ukázat, že index CPI v dubnu meziměsíčně vzrostl o 0,3 %, což představuje pokles oproti růstu o 0,4 % v předchozím měsíci.

„Trh se buď potopí, nebo bude plavat společně,“ napsal ve své poznámce stratég Deutsche Bank Alan Ruskin a poukázal na „extrémně vzácnou“ koncentraci prognóz analytiků na úrovni 0,3 %.

Nakoupit měny EUR/JPY za JPY168.42 (-0.45%)

Poznamenal, že očekávání vývoje sazeb jsou „o něco kritičtější než obvykle“ a vyžadovala by více než jedno mírné překvapení směrem nahoru nebo dolů, aby trhy výrazně rozkolísala.

Nicméně v případě „velkého chybění směrem nahoru“ o 0,5 % nebo více by „brzké úvahy o tom, že dalším krokem by mohlo být zvýšení sazeb, vyvolaly velmi rozsáhlé přecenění sazeb a výrazný nárůst USD vůči všem měnám,“ uvedl.

Předseda Fedu Jerome Powell v úterý optimisticky zhodnotil, jak si americká ekonomika stojí, s výhledem pokračujícího růstu nad trendem a důvěrou v klesající inflaci, která je sice oslabena nedávnými údaji, ale zůstává do značné míry nedotčena.

Vyšší než očekávané spotřebitelské ceny v prvním čtvrtletí letošního roku byly hnací silou pro prudké přehodnocení tempa snižování sazeb Fedu, přičemž tyto sázky se nyní omezily na zhruba 45 bazických bodů snížení v letošním roce.

Navzdory širokému oslabení dolaru během noci vůči většině jeho protějšků pokračoval jeho růst vůči jenu. Dolar se ve středu vrátil o 0,12 % zpět na 156,245 jenu, ale přes noc se dostal až na 156,80 jenu.

Na rozdíl od amerických protějšků jsou japonské dlouhodobé výnosy na úrovni pouhých 0,955 %, a to i přesto, že rétorika Bank of Japan se v posledních dnech stala více jestřábí a vyhlídky na další zvýšení sazeb v červnu se zvyšují.

Zdroj: Canva

Růst dolaru na 34leté maximum 160,245 jenu 29. dubna vyvolal dvě kola agresivních nákupů jenu, o nichž obchodníci a analytici předpokládají, že jsou dílem BOJ a japonského ministerstva financí.

„BOJ bude doufat, že dnešní večerní zveřejnění amerického indexu spotřebitelských cen bude v souladu s očekáváním, aby se vyhnula nutnosti zítřejšího obtížného rozhovoru o tom, kdy je vhodná doba k zahájení třetího kola intervencí – s vědomím, že poslední dvě kola zatím nedokázala zvrátit osud jenu,“ napsal v poznámce pro klienty Tony Sycamore, analytik společnosti IG.

Jinde se jüan odrazil od dvoutýdenního minima vůči dolaru, protože zpráva o možném plánu na zmírnění přetlaku bytů v zemi posílila sentiment a převážila nad rozhodnutím amerického prezidenta Joea Bidena uvalit prudké zvýšení cel na řadu čínského zboží.

Dolar v zámořském obchodování klesl o 0,24 % na 7,2232 jüanu poté, co přes noc dosáhl nejvyšší hodnoty od 1. května 7,2460.

Z optimismu v Číně těžily i měny protinožců, přičemž australský dolar posílil o 0,32 % na 0,6648 dolaru poté, co předtím poprvé od 8. března dosáhl 0,6651 dolaru.

Novozélandský dolar stoupl o 0,37 % na 0,6062 USD a dříve se poprvé od 10. dubna dotkl 0,6064 USD.