Seznamte se s akcií ze scény AI, která tvoří 22 % portfolia miliardáře Billa Ackmana

Pokud jde o investování, mají hedgeové fondy obecně špatnou pověst – a to z dobrého důvodu. Zpráva, kterou před několika lety vydal The American Enterprise Institute, ukazuje proč. Analýza výnosů hedgeových fondů v letech 2011 až 2020 zjistila, že index S&P 500 překonal průměrný výnos hedgeového fondu každý rok, a to obvykle s velkým náskokem. Ve skutečnosti během tohoto desetiletého období dosáhly hedgeové fondy v průměru výnosu zhruba 5 % ve srovnání se 14,4% ziskem indexu S&P 500.

Ne všichni manažeři hedgeových fondů jsou však ze stejného těsta. Miliardář Bill Ackman si získal pověst manažera jiného druhu hedgeových fondů. Neobchoduje s akciemi každé čtvrtletí ve snaze podpořit svou výkonnost. Obvykle nakupuje vysoce kvalitní severoamerické společnosti s omezeným rizikem poklesu, které generují předvídatelné a opakující se peněžní toky. V každém okamžiku má osm až dvanáct akcií a drží je dlouhodobě.

Zdroj: CNBC

Ackman řídí Pershing Square Capital Management – hedgeový fond, který založil – a který na konci prvního čtvrtletí spravoval aktiva ve výši 10,8 miliardy dolarů. Jeho investiční strategie je mimořádně úspěšná: Pershing Square dosáhl za posledních pět let ročního výnosu 31 %, což je téměř dvojnásobek výnosu indexu S&P 500 a výrazně překonává výkonnost odvětví.

Na konci prvního čtvrtletí vlastnil hedgeový fond podíly v pouhých šesti společnostech, ale jeden významný hráč v oblasti umělé inteligence (AI) je Ackmanovým největším držitelem.

Proč Ackman vybral právě společnost Alphabet
Ackman dlouhodobě nakupuje akcie a drží je dlouhá léta a v držení Pershing Square není velký obrat. Takže když Ackman přidá do svého portfolia novou akcii, má tendenci přitahovat velkou pozornost. To se stalo na začátku roku 2023, kdy Pershing Square přidal do svého portfolia společnost Alphabet (GOOGL) (GOOG). Tento hedgeový fond drží 9,4 milionu akcií třídy C a 4,3 milionu akcií třídy A v celkové hodnotě téměř 2,4 miliardy dolarů, což představuje 22 % celkového portfolia Pershing Square.

Portfolio Pershing Square v hodnotě 11 miliard dolarů tvoří pouze šest společností, takže akcie musí představovat zajímavou příležitost, aby se dostala do výběru. Naštěstí nemusíme hádat, proč si Ackman vybral právě společnost Alphabet.

Ackman poznamenal, že v té době se akcie Alphabet prodávaly za pouhý 15násobek zisku. To znamenalo nejnižší násobek za více než deset let a téměř nejnižší ocenění vůbec.

Nákup přišel v době nejhoršího propadu reklamy za více než deset let, který pomohl srazit ocenění akcií. Hospodářský pokles a následný medvědí trh způsobily, že poptávka po marketingu vyschla, protože se podniky snažily udržet drahocenný kapitál a posílit své finanční pozice.

Zdroj: Getty Images

Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 – těsně předtím, než Ackman získal svůj počáteční podíl – vzrostly tržby společnosti Alphabet meziročně jen o 1 %, zatímco její příjmy z reklamy klesly o 4 %. Před úsvitem je vždycky největší tma, alespoň se to říká, a Ackman měl zjevně na něco spadeno.

Krátce poté se příjmy z reklamy společnosti Alphabet obrátily a od té doby se zlepšují. V prvním čtvrtletí vzrostly příjmy společnosti Alphabet meziročně o 15 % a v přepočtu na konstantní měnu o 16 %, přičemž příjmy z reklamy se zvýšily o 13 %. Zároveň se její zředěný zisk na akcii zvýšil o 62 %. Ackman také poukázal na vyhledávání Google a YouTube jako na „dva z nejvýnosnějších a nejodolnějších digitálních reklamních formátů“.

Nezapomínejme ani na Google Cloud, cloudovou platformu „velké trojky“ společnosti Alphabet. Je to třetí největší poskytovatel cloudové infrastruktury na světě a získává náskok před jedničkou Amazon Web Services.

Ackman také poznamenal, že existují „nemístné obavy ohledně pozice společnosti v oblasti umělé inteligence“. Nedávné události pomohly tyto obavy rozptýlit.

Právě tento týden společnost Alphabet uspořádala vývojářskou konferenci Google I/O 2024, která rozpoutala přílivovou vlnu oznámení souvisejících s AI. Mnohé z jejích nejnovějších inovací v oblasti umělé inteligence přímo využívají vyhledávání Google a zajišťují, že si udrží dominantní postavení v oboru i v příštích letech. Společnost také debutovala s novými špičkovými procesory AI, představila svou vizi budoucnosti asistentů AI a uvedla nejnovější verzi svého velkého jazykového modelu Gemini (LLM), který je základem systémů AI společnosti.

Ackman poznamenal, že společnost Alphabet investuje do AI již řadu let a její vedoucí postavení je nepopiratelné. „Umělá inteligence je hluboce zakořeněna v aplikacích a bude je nadále vylepšovat, včetně vyhledávání a dalších 14 produktů, z nichž každý má více než 500 milionů uživatelů,“ napsal.

Je nyní vhodné akcie Alphabet koupit?
Od svého vstupu na burzu (jako Google) v roce 2004 dosáhly akcie společnosti výnosu 8 083 % (k datu psaní tohoto článku). To není jen vzdálená minulost; za poslední rok akcie Alphabet získaly 50 %.

V důsledku oživení ceny akcií společnosti Alphabet se již nejedná o tak křiklavou koupi, jakou byly ještě před několika lety. Přesto jsou akcie Alphabet stále atraktivně oceněny a prodávají se za 26násobek zisku, což je diskont oproti 28násobku pro index S&P 500.

Nakoupit akcie Alphabet Inc. za $176.06 (1.08%)

Kromě toho společnost Alphabet dlouhodobě překonává výnosy širšího trhu. Za posledních 10 let akcie vzrostly o 559 %, což je více než trojnásobek 183% růstu indexu S&P 500.

Dlouhodobá výkonnost společnosti a její silná pozice v oblasti umělé inteligence činí akcie Alphabet vhodnými k nákupu.