Akcie Airbnb zvládají turbulence v sektoru cestovního ruchu

Minulý týden se akcie cestovního ruchu potýkaly s velkým neúspěchem. Uprostřed otřesů se Airbnb, ubytovací platforma se sídlem v San Franciscu, jevila jako bezpečný přístav, který vykazuje relativní stabilitu. Stalo se tak uprostřed začínající letní cestovní sezóny, která se zejména pro společnost American Airlines Group rozjíždí velmi špatně.

American Airlines předminulou středu navázaly prvotní dialog zklamání, když oznámily snížení odhadu zisku. Tento nečekaný zvrat událostí vedl k tomu, že se na podobnou trajektorii dostaly i některé další akcie leteckých společností. Burzovně obchodovaný fond U.S. Global Jets se ocitl v propadu o více než 2 %, následován online cestovní službou Booking Holdings, která sklouzla o 1,3 %, a prestižní výletní společností Carnival, která utrpěla pokles o 2,7 %. Naopak společnost Airbnb zůstala relativně bez úhony, když ve stejnou středu zaznamenala pouze nepatrný pokles o 0,2 %.

Přesto ani Airbnb nemá zcela pevnou půdu pod nohama. Od 8. května, kdy společnost oznámila výsledky hospodaření za první čtvrtletí, klesly její akcie o 8 % na 145,52 USD. Přestože zveřejněné výsledky nebyly zdaleka nestandardní, akcie již před oznámením výsledků zaznamenaly v letošním roce dvouciferný růst. Optimistický vzestup byl částečně zbrzděn, protože společnost pro příští čtvrtletí avizovala zpomalení růstu tržeb na 9 %, resp. 2,71 miliardy dolarů, tedy na středu rozpětí. To, že akcie Airbnb po celou dobu převážně stagnovaly, však naznačuje možnou odolnost a oživení.

Zdroj: Getty Images

Scott Devitt ze společnosti Wedbush Securities tento názor potvrzuje. Poté, co v úterý zvýšil hodnocení akcií Airbnb na Outperform z Neutral, Devitt přisuzuje společnosti příslib očekávaného prudkého růstu tržeb během třetího čtvrtletí. Jeho zdůvodnění navíc podporují zpožděné efekty spotřebitelských výdajů. Devitt předpovídá, což potvrzuje vysoký meziroční růst vykázaný v květnu oproti dubnu, zejména v oblasti domácích výdajů, že v následujících měsících budou rezervace v USA vykazovat růst v nízkých dvouciferných číslech. Devitt upozorňuje na možné ziskové příležitosti, které se skrývají v nedávných poklesech, a vyzývá investory, aby jich využili.

Podle společnosti Future Market Insights se předpokládá, že krátkodobé pronájmy, označované jako “alternativní ubytování”, budou v příštím desetiletí každoročně růst dvouciferným tempem a dosáhnou vrcholu v hodnotě více než 600 miliard USD. Tento růst se předpokládá nejvyšší v Asii, což následně posílí stále rostoucí přítomnost Airbnb na globálním trhu.

Společnost FactSet předpokládá, že hrubé rezervace Airbnb se do roku 2029 téměř zdvojnásobí z loňských 73 miliard USD na téměř 140 miliard USD. Pokud jde o provize, označované také jako “take rate”, očekává se, že se podíl Airbnb na koláči bude postupně zvyšovat. K tomu pravděpodobně dojde zejména v případě, že uživatelé budou provádět transakce v cizích měnách nebo se rozhodnou pro sponzorované nabídky, což povede k dodatečnému zpoplatnění.

V souladu s těmito trendy analytici předpovídají trvalý růst míry prodeje Airbnb na úrovni nižších dvouciferných čísel ročně, což do roku 2029 přinese celkové příjmy ve výši téměř 20 miliard USD. Předpokládá se také, že zisk poroste o více než 20 % ročně a do roku 2029 dosáhne 11,25 USD na akcii, pokud marketingové výdaje budou mít menší růstový trend než příjmy.

Airbnb, Inc. (ABNB)

Nakoupit akcie Airbnb, Inc. za $146.06 (0.37%)

V současné době se akcie Airbnb obchodují za 30,9násobek předpokládaného zisku za nadcházejících 12 měsíců. Pokud si tento násobek udrží, mohly by vést k ročnímu nárůstu o 24 %, což by cenu akcií do roku 2028 posunulo na 347 USD. V návaznosti na nejhorší scénář, i kdyby se výhled růstu v roce 2028 zpomalil a akcie by přijala minimální násobek přibližně 24násobku, který byl zaznamenán v posledních dvou letech, zachovala by si roční tempo růstu přes 15 %.

Akcie Airbnb v podstatě promítají slibný obrázek na cestě vpřed. Navzdory nedávným turbulencím na akciích cestovního ruchu zůstává Airbnb jedním z potenciálních investičních rájů, posílená robustními spotřebitelskými výdaji, slibným růstem návštěvnosti v reálném čase a hvězdným výhledem na další desetiletí. Tato odolnost spolu s předpokládaným růstem z ní činí lákavou nabídku pro investory, kteří hledají dominantní zastoupení v globálním segmentu cestovního ruchu a pohostinství.