Dividendová akcie, do které Warren Buffett právě investoval 6,7 miliardy dolarů

Jednou z nejzajímavějších věcí, kterou můžete jako investor dělat, je sledovat, co kupují a prodávají slavní institucionální investoři. Komise pro cenné papíry a burzy vyžaduje, aby velcí správci peněz podávali formulář zvaný 13F, který rozepisuje akcie, s nimiž obchodují hedgeové fondy a další sofistikovaní investoři na Wall Street.

Pravděpodobně nejsledovanější 13F pochází od společnosti Berkshire Hathaway Warrena Buffetta. V posledních několika čtvrtletích obsahovala hlášení 13F společnosti Berkshire anonymní investici. Jinými slovy, investoři věděli, že Buffett vstupuje do nové pozice, ale konkrétní společnost byla tajemstvím.

Ačkoli snaha o důvěrné zacházení není až tak běžná, není to poprvé, co Buffett hraje nesmělého. Nicméně utajení Buffettovy poslední nové pozice vneslo do čtvrtletních zpráv Berkshire další vrstvu půvabu.

K překvapení mnoha investorů byly Buffettovy tajné akcie nakonec odhaleny v dokumentech společnosti Berkshire za první čtvrtletí. Zahájil pozici ve společnosti Chubb Limited (CB), která se zabývá majetkovým a úrazovým pojištěním a zajišťováním se sídlem ve Švýcarsku.

Prozkoumejme, proč by Buffettova volba investovat do společnosti Chubb neměla být překvapením. Po důkladné analýze pojišťovnictví možná najdete inspiraci k tomu, abyste Buffetta následovali a také si pořídili nějaké akcie společnosti Chubb.

Zdroj: Getty Images

Klíčový dílek do větší skládačky
Přestože společnost Berkshire Hathaway vlastní více než 40 jednotlivých akcií, v portfoliu Warrena Buffetta je několik klíčových témat. Buffett miluje zejména odvětví finančních služeb.

Společnosti jako Bank of America, American Express, Citigroup, Visa, Mastercard, Capital One Financial a Ally Financial patří mezi některé Buffettovy podíly.

Ačkoli každá z výše uvedených společností je buď bankou, nebo zpracovatelem plateb, tyto pozice doplňují uctívaný základní kámen mezi Buffettovým širším portfoliem finančních služeb: pojištění.

Geico, General Reinsurance Corporation a CapSpecialty patří mezi pojišťovny společnosti Berkshire. Vzhledem k tomu, že pojišťovny tvoří největší část příjmů a zisků společnosti Berkshire, není úplně překvapivé, že Buffett do svého seznamu přidal společnost Chubb.

Investice do společnosti Chubb je sice klasickým Buffettovým krokem, ale chápu, že se škrábete na hlavě, proč vlastní tolik pojišťovacích společností. Koneckonců, na kapitálových trzích je mnoho jiných příležitostí k vysokému růstu.

Proč by se Buffettovi mohla společnost Chubb tak líbit?
Pojišťovny bývají spolehlivé a předvídatelné. Přemýšlejte o tom: Pojištění je vždy žádanou službou, od zdravotní péče přes pojištění majetku až po pojištění vlastního vozidla.

Zdroj: Getty Images

Ačkoli existuje mnoho různých typů pojišťoven, pojišťovny obecně vydělávají peníze stejným způsobem – účtují zákazníkům poplatek za službu pojištění. Protože pojišťovny mají stálý příliv peněz, které jim přicházejí, mnohokrát tyto společnosti alokují část tohoto kapitálu do bezpečných investičních nástrojů, jako jsou dluhopisy nebo stabilní akcie.

Kombinace příjmů z upisování a příjmů z investic poskytuje pojišťovnám hromady peněžních toků. To je další důležitý pilíř Buffettova investičního stylu. Berkshire nezaujímá pozice ve spekulativních odvětvích nebo vysoce rizikových akciích. Dává přednost získávání velkých pozic v podnicích generujících peněžní tok.

Údaje uvádějí volný peněžní tok společnosti Chubb za posledních 20 let. Nejenže je z nich patrné, že společnost neustále zvyšuje své nadměrné zisky, ale navíc využívá cash flow k odměňování akcionářů.

Podobným způsobem jako volný peněžní tok společnost Chubb v posledních dvou desetiletích také neustále zvyšovala svou dividendu. Těšení se z dividendových příjmů je dalším základním prvkem Buffettovy filozofie. Výše uvedené dlouhodobé trendy ho pravděpodobně uklidňují v tom, že společnost Chubb bude i nadále generovat vysoké zisky a bude mít schopnost udržet a zvyšovat svou dividendu i v dalších letech.

Nakoupit akcie Chubb Limited za $267.47 (0.87%)

Měli byste následovat Buffettova příkladu?
Právě teď trhy zažívají zvýšenou nákupní aktivitu, kterou podporuje humbuk kolem umělé inteligence, stejně jako některé nové průlomové léky ve farmaceutickém sektoru a silný energetický průmysl.

Vzhledem k tomu, že indexy S&P 500 a Nasdaq Composite již letos zaznamenaly dvouciferné zisky, řekl bych, že současná nálada na trhu je pozitivní. S ohledem na to však nezapomeňte, že Buffett se neřídí momentem. Je o něm známo, že se nehoní za akciemi, u nichž došlo k dramatické expanzi násobků ocenění v krátkém časovém horizontu.

Z těchto důvodů dává Buffettova pozice ve společnosti Chubb velký smysl. Chubb zapadá do jeho afinity k pojišťovacím podnikům a zároveň Buffettovi poskytuje další zdroj pasivního příjmu. Kromě toho se zdá, že s poměrem ceny k zisku (P/E) 11,8 se Chubb obchoduje s velkou slevou ve srovnání s širším trhem. Naproti tomu poměr P/E indexu S&P 500 činí 24,8.

Společnost Chubb by mohla stát za prozkoumání, pokud jste investorem, který hledá nějakou expozici mimo volatilnější příležitosti v oblasti technologií, zdravotnictví a energetiky. Chubb sice není nejzajímavější společností, ale je spolehlivá a její akcie nyní vypadají levně.