Dolar se před zveřejněním PCE odráží ode dna; euro po německých maloobchodních tržbách klesá

Americký dolar v pátek na začátku evropského obchodování mírně vzrostl a po předchozích ztrátách se odrazil před zveřejněním klíčových údajů o inflaci, které by mohly ovlivnit budoucí očekávání ohledně úrokových sazeb.

Ve 4:30 SEČ (8:30 h GMT) dolarový index, který sleduje zelenou bankovku vůči koši šesti dalších měn, vzrostl o 0,1 % na 104,735 poté, co se přes noc propadl až na 104,63.

Dolar po slabých údajích o HDP klesl

Dolar ve čtvrtek ustoupil poté, co oficiální údaje ukázaly, že americká ekonomika rostla v prvním čtvrtletí tempem 1,3 % ročně, což je méně než předběžný odhad 1,6 %.

Tento náznak zpomalení růstu vedl k tomu, že trhy podle nástroje FedWatch skupiny CME (NASDAQ:CME) ocenily 55% šanci na zahájení snižování sazeb v září, oproti 51 % o den dříve.

Inflace však zůstává pro Federální rezervní systém problémem a mnozí představitelé varují před očekáváním brzkého snížení úrokových sazeb.

Prezidentka Federální rezervní banky v Dallasu Lorie Loganová ve čtvrtek uvedla, že ačkoli podle ní inflace stále směřuje k 2% cíli Fedu, na úvahy o snížení úrokových sazeb je příliš brzy.

S ohledem na tuto skutečnost obchodníci čekají na potvrzení pátečních údajů o indexu cen PCE, který je Fedem preferovaným ukazatelem inflace, aby se potvrdilo, že inflace zůstává stabilní.

Zdroj: Unsplash

Euro klesá po slabých německých maloobchodních tržbách

V Evropě se EUR/USD obchodoval o 0,1 % níže na 1,0823 poté, co německé maloobchodní tržby v dubnu poklesly více, než se očekávalo, a oproti předchozímu měsíci se snížily o 1,2 %.

To ilustruje potíže spotřebitelů v největší ekonomice eurozóny, protože Evropská centrální banka se příští týden chystá snížit úrokové sazby.

Panuje však nejistota ohledně toho, o čem centrální banka rozhodne v otázce úrokových sazeb příště, což staví do popředí zájmu zveřejnění květnové inflace v eurozóně později během zasedání.

Očekává se, že index spotřebitelských cen v eurozóně meziročně vzroste o 2,5 % oproti 2,4 % v předchozím měsíci, ale vzhledem ke středečnímu silnějšímu než očekávanému údaji o dubnové inflaci v Německu existuje potenciál k růstu.

GBP/USD klesl o 0,2 % na 1,2712 a poprvé od 21. března se tak propadl z úterních 1,2801.

Japonský index spotřebitelských cen zůstává v oslabení

V Asii se USD/JPY obchodoval o 0,3 % výše na 157,23 a odrazil se tak od prudkého poklesu v nočním obchodování.

Údaje o indexu spotřebitelských cen z Tokia ukázaly, že inflace v hlavním městě Japonska v květnu podle očekávání vzrostla, i když zůstává stále relativně slabá. Mírná inflace nevěstí pro jen nic dobrého, protože dává Bank of Japan méně podnětů k tomu, aby začala zvyšovat úrokové sazby.

USD/CNY se obchodoval o 0,2 % výše na úrovni 7,2438 a vrátil se tak k šestiměsíčním maximům, kterých dosáhl na začátku tohoto týdne.

Údaje o indexu nákupních manažerů ukázaly, že čínská podnikatelská aktivita se v květnu po určitém zlepšení v posledních dvou měsících zhoršila. Výrobní PMI nečekaně klesl zpět do pásma kontrakce, zatímco nevýrobní PMI rostl pomaleji, než se očekávalo.

Tyto údaje sice představovaly pro čínskou ekonomiku opětovný protivítr, zároveň však podpořily sázky na zvýšení stimulačních výdajů ze strany Pekingu na podporu růstu. Uvedené výdaje, které pravděpodobně budou znamenat uvolněnější měnové podmínky, však pravděpodobně nevěstí pro jüan nic dobrého.

Ruská vláda schválila avizované zvýšení daní, informují agentury

Ruská vláda schválila avizované zvýšení daní, které navrhlo ministerstvo financí. Informují o tom ruské tiskové agentury. Zvýší se progresivní sazba daně z příjmu, daň z příjmu právnických osob stoupne z 20 na 25 procent a více peněz budou státu odvádět i těžaři nerostných surovin.

Dodatečné příjmy by měly ruské státní pokladně zajistit příští rok asi 2,6 bilionu rublů (zhruba 654 miliard Kč). Ruský stát tak bude moci dál zvyšovat výdaje, aniž by byla ohrožena fiskální stabilita, uvedla agentura Reuters.

Prezident Vladimir Putin navrhl vyšší daně pro firmy a bohaté jednotlivce krátce předtím, než si v březnu zajistil další šestileté funkční období. Rusko vkládá značné finanční prostředky do obranného sektoru, aby mohlo financovat svou invazi na Ukrajinu.

Zdroj: Getty Images