Akcie SoundHound AI mohou být těsně před korekcí. Buďte opatrní

Akcie Soundhound AI získávají rating „držet“.

Na akciích společnosti Soundhound AI (NASDAQ:SOUN) se toho v tuto chvíli líbí hodně. Její expozice vůči megatrendu umělé inteligence, spojenectví se společností Nvidia (NASDAQ:NVDA) a silný celkový růst hovoří v její prospěch.

Nicméně vzhledem k nedávné, přehnané rally této akcie, spolu s extrémně vysokým oceněním této značky a značnou konkurencí, doporučuji investorům, aby si akcie podrželi, ale vyhnuli se jejich nákupu.

Zdroj: Shutterstock

Mnoho pozitivních vlastností akcií Soundhound AI

Společnost Soundhound, která vyrábí hlasového asistenta s umělou inteligencí využív aného podniky, těží z toho, že je součástí megatrendu umělé inteligence, který je přijímán investory a mnoha společnostmi. Částečně v důsledku této situace vzrostly akcie Soundhound AI od začátku roku do odpoledne 11. července o 157 %.

Skutečnost, že se mnoho společností snaží ušetřit peníze zavedením nástrojů poháněných umělou inteligencí, pravděpodobně pomohla společnosti Soundhound úspěšně přesvědčit mnohé, aby přijali její nabídku. To je obrovský faktor, který stojí za působivým růstem společnosti Soundhound. V minulém čtvrtletí vzrostl nejvyšší zisk firmy oproti stejnému období předchozího roku o 73 % na 11,6 milionu dolarů, zatímco kumulativní objem předplatného a rezervací se meziročně zvýšil přibližně o 80 % na velmi působivých 682 milionů dolarů.

A konečně, aliance společnosti Soundhound se společností Nvidia podpořila akcie SoundhoundAI a zároveň zvýšila finanční výsledky. V únoru tento čipový gigant zveřejnil, že nakoupil akcie Soundhound AI v hodnotě téměř 3,7 milionu dolarů. Tato informace nepochybně zažehla oheň pod akciemi společnosti Soundhound, protože její akcie vzrostly z 2,26 USD dne 14. února, tedy den před zveřejněním této zprávy, na 8,24 USD dne 18. března. Ačkoli akcie následně prudce ustoupily, investice společnosti Nvidia do Soundhound dostala tuto společnost do hledáčku mnoha investorů a vyvolala v nich nadšení z jejích vyhlídek.

Důležité také je, že spojení společnosti s Nvidií jí nepochybně pomohlo získat více zákazníků, protože na firmy tato investice pravděpodobně zapůsobila.

Koneckonců seznam zákazníků společnosti Soundhound je impozantní. Patří mezi ně například Applebee’s, Church’s Chicken, Stellantis ( NYSE:STLA), Honda (NYSE:HMC) a Hyundai (OTCMKTS:HYMLY).

Potenciálně překonaná rally

Společnost SoundHound 10. července oznámila, že Stellantis začal zařazovat „svého hlasového asistenta SoundHound Chat AI s integrovaným ChatGPT“ do svých „vozů značek Peugeot, Opel a Vauxhall na 11 evropských trzích“. Tato zpráva vyvolala obrovský růst akcií společnosti SoundHound AI.

Není překvapením, že společnost SoundHound nezveřejnila finanční podmínky dohody. Jako dlouholetý investor do společnosti BlackBerry (NYSE:BB) však víme, že licenční poplatky, které výrobci softwaru získávají od automobilových společností, mohou být poměrně nízké. Například společnost BlackBerry v minulosti dostávala za svou nabídku infotainmentu pouze 1,50 až 5 USD za vozidlo. Za své pokročilejší technologie dostávala také jen 5 USD za vozidlo.

Navíc společnost SoundHound začala v loňském roce poskytovat hlasové systémy umělé inteligence pro společnost Stellantis. To znamená, že tato nová dohoda nemusí technologické firmě přinést velké zvýšení příjmů.

Zdroj: Shutterstock

Ocenění a konkurence

Podle všech měřítek je ocenění akcií společnosti Soundhound AI poměrně vysoké. Poměr forwardové ceny k tržbám je více než 17násobný. Poměr hodnoty podniku k výnosům je gigantický 30,5násobek.

Jak jsem uvedl v předchozím sloupku, společnost má údajně mnoho konkurentů. Mezi ně patří Alphabet ( NASDAQ:GOOG, GOOGL), Microsoft (NASDAQ:MSFT) a Apple (NASDAQ:AAPL). Dále se uvádí, že společnost Cerence (NASDAQ:CRNC) v minulosti odebrala společnosti Soundhound zákazníky z automobilového průmyslu.

Závěrečná zpráva o akciích SoundHound AI

Domnívám se, že společnost SoundhoundAI má před sebou zářnou budoucnost. Vzhledem k vysokému ocenění společnosti, mnoha silným konkurentům a nadšení trhu z dohody se společností Stellantis však očekávám, že akcie ve střednědobém horizontu výrazně klesnou pod současnou úroveň.

K takovému poklesu by mohlo dojít, protože Soundhound vykáže slabší čtvrtletní výsledky, než se očekávalo, nebo protože ztratí klíčového zákazníka. Případně by korekce na akciovém trhu mohla způsobit prudký pokles ceny akcií společnosti.

V důsledku toho doporučuji investorům, aby před stisknutím spouště vyčkali na výrazný pokles, než aby se za ní hnali v důsledku jejího nedávného růstu. Investoři, kteří již akcie vlastní, by si je však měli ponechat.

Nakoupit akcie SoundHound AI, Inc. za $6.20 (15.46%)