Akcie restaurací se propadají. Jedna z nich však vypadá jako příležitost k nákupu

Společnost Domino’s Pizza Inc., obdržela tento v uplynulém týdnu od výzkumného oddělení Baird’s upgrade. Tento zdánlivě pozitivní vývoj ve společnosti však byl zastíněn tím, že akcie pizza řetězce shodou okolností zachvátil všeobecný výprodej akcií rychlého občerstvení. Navzdory současné situaci na trhu někteří finanční analytici tvrdí, že tento pokles vytvořil pro Domino’s potenciální příležitost k nákupu.

Odvětví rychlého občerstvení, včetně významných jmen jako McDonald’s (MCD) a Wendy’s (WEN), pociťovalo v průběhu roku značný tlak trhu. Tento pokles je přičítán důrazu na agresivní slevy, které mají přilákat a udržet návštěvnost zákazníků, což je přístup, který zároveň snižuje ziskové marže společností. Tyto okolnosti se odrazily i v restauračních řetězcích, jako jsou Bloomin’ Brands (BLMN), vlastník Outback Steakhouse, a Dine Brands Global (DIN), vlastník Applebee’s, jejichž akcie klesly v důsledku rostoucího zájmu zákazníků zůstat doma kvůli eskalujícím cenám způsobeným inflací.

Stejný negativní tržní trend se nyní rozšířil i na dříve odolný sektor rychlých občerstvení a výrazně ovlivnil značky jako Chipotle Mexican Grill (CMG), CAVA Group (CAVA) a zejména Domino’s Pizza. Pozorovatelé trhu však zatím nedospěli k závěru, zda se tento trend omezuje na vybírání zisků po delším období růstu, nebo svědčí o významnějším, základním problému.

Finanční prognóza společnosti Domino’s je však přesvědčivá. Strategie “Hungry for More”, zaměřená na ziskový růst prodeje, staví společnost do pozice perspektivního růstu v budoucnosti. Tato obchodní iniciativa se zaměřuje na zvyšování počtu prodejen po celém světě, přičemž společnost na prosincovém dni pro investory zveřejnila, že počet prodejen se v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 3,7 % na 20 755.

Zdroj: Getty Images

Ambice společnosti Domino’s uspokojit značnou poptávku v odvětví rychlého občerstvení s pizzou v hodnotě 94 miliard dolarů je zřejmá, a aby společnost usnadnila růst a uspokojila tuto poptávku, pokračuje v zavádění nových produktů a rozšiřování možností digitálního doručování. Mezi tyto možnosti patří objednávání prostřednictvím vlastní aplikace značky a spolupráce se společností Uber Eats. Pokračuje také úsilí o zajištění konzistentních rozvozových plánů pro zlepšení zákaznické zkušenosti a digitálního prodeje.

David Tarantino, analytik společnosti Baird, tvrdí, že obnovená důvěra v solidní výhled společnosti Domino’s zvyšuje atraktivitu jejích akcií. Zvýšil hodnocení akcií společnosti na stupeň Outperform a zvýšil cílovou cenu z 530 na 580 USD, což představuje 21% nárůst oproti středeční závěrečné ceně akcií 477,99 USD. Podle Tarantina by strategie Domino “Hungry for More” mohla kultivovat několik let vynikající výkonnosti v oblasti nejvyšších příjmů.

Analytici a pozorovatelé v oboru předpovídají, že společnost Domino’s v letošním roce dosáhne tržeb ve výši přibližně 4,83 miliardy USD, které by se do roku 2027 mohly potenciálně zvýšit na 5,93 miliardy USD, což odráží očekávanou roční míru růstu ve výši téměř 7 %. Vzhledem k postoji společnosti k rozšiřování prodejen tempem přibližně 6 % ročně je pravděpodobný nárůst tržeb na prodejnu v nízkém jednociferném pásmu, což v konečném důsledku povede k expanzi zisku.

Domino’s Pizza, Inc. (DPZ)

Nakoupit akcie Domino’s Pizza, Inc. za $491.48 (3.89%)

Strategie společnosti na podporu růstu, při současném možném zvýšení počtu zaměstnanců a marketingových výdajů, může přesto zlepšit provozní ziskovou marži z letošních 18,5 % na více než 19,1 % do roku 2027. Důležité je, že společnost Domino’s hodlá tento plán financovat bez nadměrného zadlužení, což naznačuje, že zisk by mohl do roku 2027 dosáhnout téměř 22 USD na akcii z odhadovaných 15,95 USD v letošním roce, což znamená 11% roční míru růstu.

Přestože akcie Domino’s, které se obchodují za 27,8násobek odhadovaného zisku v příštích 12 měsících, nejsou levné, finanční odborníci se domnívají, že cena akcií může dále růst, dokud bude zisk trvale růst. Nadcházející čtvrtletní zpráva o výsledcích hospodaření společnosti Dominos, která je naplánována na 18. července, by mohla být potenciálně brzkým znamením, že společnost se nachází správně, aby dosáhla těchto stanovených cílů.

Analytik UBS Dennis Geiger se domnívá, že Domino’s by mohlo těžit z trvalé dynamiky prodeje, katalyzátoru, který zůstává přesvědčivý, a z proveditelnosti dlouhodobých cílů.

Závěrem lze říci, že navzdory současnému medvědímu cyklu v odvětví rychlého občerstvení má společnost Domino’s příznivou pozici pro dosažení slibných výnosů, což pro investory představuje potenciální příležitost k nákupu.