Nejlepší akcie k nákupu: Philip Morris vs. British American Tobacco

Tyto tabákové akcie patří k nejatraktivnějším dividendovým akciím na současném trhu.

Pokud patříte mezi dividendové investory, pravděpodobně jste již uvažovali o nákupu některých tabákových akcií, pokud je ještě nevlastníte.

Tabákový sektor je již dlouhou dobu zralým terénem pro investory do výnosů. Tyto akcie obvykle generují vysoké ziskové marže, mají obchodní modely odolné vůči recesi a vyžadují relativně malé výdaje na kapitálové výdaje nebo výzkum a vývoj, takže většinu svých zisků vracejí investorům.

Dvěma největšími a nejznámějšími tabákovými společnostmi na světě jsou Philip Morris International (PM) a British American Tobacco (BTI). Obě tyto akcie je dobré zařadit do každého portfolia dividendových akcií, zejména do portfolia zaměřeného na akcie s vysokým výnosem. Pokud byste si však měli mezi nimi vybrat, která z nich je dnes lepší koupí?

Pojďme se podívat, jak jsou na tom tito dva tabákoví titáni nyní.

Obchodní model: Philip Morris International vs. British American Tobacco

Obě společnosti mají jako akcie tabákových firem podobný obchodní model, ale tabákový průmysl v dnešní době není jen o cigaretách. Odvětví se přesouvá od spalitelných cigaret k výrobkům, jako jsou vapes a orální nikotinové sáčky, o nichž se tvrdí, že jsou méně škodlivé, a jak Philip Morris, tak British American Tobacco (BAT) se v tomto přechodu prosadily jako lídři.

Zdroj: Gettyimages

Společnost Philip Morris je známá prodejem cigaret Marlboro a dalších značek na mezinárodních trzích, zatímco její výrobek IQOS, který se nedopaluje, stojí v čele úsilí o zákaz kouření. IQOS používá skutečný tabák namísto tekutiny běžné v elektronických cigaretách. V roce 2023 přinesly bezdýmné výrobky společnosti 36,5 % tržeb a větší procento hrubého zisku.

Historicky společnost Philip Morris působila mimo USA pouze v rámci odštěpení od společnosti Altria v roce 2007. Právě však koupila od společnosti Altria práva na prodej IQOS v USA za 2,7 miliardy dolarů, což naznačuje, že společnost má o tento výrobek zájem. Silný růst zaznamenala také díky značkovému orálnímu nikotinovému sáčku Zyn, který získala při akvizici společnosti Swedish Match.

Společnost British American Tobacco, která prodává své výrobky po celém světě, je známá díky cigaretám značek Camel, Newport a Lucky Strike, z nichž některé získala při fúzi s RJ Reynolds před téměř deseti lety. Společnost nedávno provedla odpis hodnoty svého amerického cigaretového byznysu ve výši 31 miliard dolarů, což ukazuje, že tuto akvizici pravděpodobně přeplatila a že se zaměřuje na přechod na nekuřácké výrobky.

V roce 2023 organické tržby vzrostly o 21 % díky růstu značky Vuse vape a orálních nikotinových sáčků Velo a dosáhly ziskovosti o dva roky dříve, než byl původní cíl společnosti BAT. Nové kategorie tvořily 12 % jejích příjmů a tento podíl by měl vzhledem k 21% růstu příjmů v roce 2023 nadále růst.

Nakoupit akcie Philip Morris International Inc. za $105.95 (0.90%)

Finanční údaje: American Tobacco vs. Philip Morris International

Společnost Philip dosáhla v prvním čtvrtletí silného růstu, když její organické tržby vzrostly o 11 % na 8,8 miliardy USD a celkový objem dodávek vzrostl o 3,6 % na 180,5 miliardy kusů. Dodávky cigaret poklesly jen o 0,4 % na 143,2 milionu kusů a společnost zaznamenala silný růst v oblasti nekuřáckých výrobků. Počet kusů zahřívaného tabáku vzrostl o 20,9 % na 33,1 miliardy a počet orálních nekuřáckých výrobků se zvýšil o 35,8 % na 4,2 miliardy.

V konečném součtu se marže společnosti rozšířila, přičemž organický hrubý zisk vzrostl o 13,7 % na 5,6 miliardy USD, zatímco organický provozní zisk vyskočil o 22,2 % na 2 miliardy USD.

British American Tobacco jako britská společnost nevykazuje výsledky čtvrtletně, ale můžeme provést srovnání s jejími výsledky za rok 2023.

Zdroj: BTI

Na upravené organické bázi vzrostly tržby BAT o 3,1 % na 27,3 britských liber (34,02 USD) a upravený provozní zisk se zvýšil o 3,9 % na 12,5 milionu liber (15,5 milionu USD), čímž dosáhl provozní marže 45,7 %. Organické tržby z nových kategorií vzrostly o 21 % na 3,34 britské libry (4,16 USD). Přibližně polovina těchto tržeb pochází z vaporingu, zbytek z ohřívaných produktů a orálních nikotinových sáčků.

Zde má navrch společnost Philip Morris, protože roste rychleji, zvyšuje marže a dosáhla většího pokroku v oblasti produktů nové generace.

Dividenda a ocenění: Philip Morris International vs. British American Tobacco

V ukazatelích, jako je dividendový výnos a ocenění, má navrch společnost British American Tobacco. BAT se obchoduje s výnosem 9,5 % a jeho poměr ceny k zisku je pouze 6,7. Naproti tomu společnost Philip Morris nabízí dividendový výnos 5 % a v současné době se obchoduje s poměrem ceny k zisku 16,9 %.

British American Tobacco je jednoznačně mnohem levnější než Philip Morris a nabízí dividendový výnos, který je téměř dvakrát vyšší než u Philip Morris.

Nakoupit akcie British American Tobacco p.l.c. za $32.61 (1.18%)

Co je lepší koupit?

Dividendoví investoři mohou dát přednost nákupu akcií British American Tobacco kvůli jejich vysokému výnosu a levnějšímu ocenění, ale celkově se zdá, že lepší je vlastnit akcie Philip Morris. Společnost je výkonná napříč celým svým podnikáním, předstihuje konkurenci a je daleko před svými konkurenty v přechodu na nekuřácké výrobky.

Philip Morris se zdá být dobrou sázkou na to, že překoná BAT, a to i s ohledem na rozdíl v dividendách.