Akcie společnosti Nvidia: AI gigant stojí na pomyslné křižovatce

Nvidia patří i nadále k nejlepším čistě růstovým akciím na trhu.

SpolečnostNvidia (NASDAQ:NVDA) je ústředním prvkem revoluce v oblasti umělé inteligence a její akcie za poslední rok vzrostly o téměř 200 %. Nedávné rozdělení 10 ku jedné zlepšilo dostupnost pro drobné investory, kteří se vrhli na akcie Nvidia poté, co promeškali dřívější rally.

Nvidia však čelí konkurenci domácích GPU společností, jako jsou Meta Platforms (NASDAQ:META) a Amazon (NASDAQ:AMZN), a také plánu Číny vyrábět do roku 2025 70 % čipů na domácím trhu. Měli by se proto investoři obávat možného poklesu společnosti Nvidia?

Co stojí za poklesem společnosti Nvidia?

Nedávno NVDA zaznamenala pokles o 5,8 % , protože investoři se rozhodli přesunout své čipy do jiných vysoce postavených technologických akcií.

Pozoruhodné je, že se v poslední době daří akciím s malou tržní kapitalizací, přičemž index Russell 2000 zaznamenal v posledních dnech prudký nárůst.

V souladu s tím začíná záležet na ocenění, přičemž hodnotové akcie zaznamenaly v porovnání s růstovými akciemi nadprůměrné zisky. To je dynamika, kterou jsme již dlouho neviděli.

Volatilita byla po nedávném rozdělení akcií společnosti Nvidia (a upřímně řečeno i před ním) všudypřítomná.

Tato volatilita by se mohla zvýšit, pokud se zhorší makroprostředí (různé údaje z trhu práce naznačují, že ekonomika by mohla zpomalovat rychleji, než si mnozí ve Fedu myslí).

Pokud se poptávka po čipech s umělou inteligencí z různých důvodů zhorší, ocenění společnosti Nvida (které je založeno na extrémně vysokém tempu růstu) by mohlo zaznamenat výrazný pokles.

Uvidíme, jak se vše vyvine, ale je jasné, že za touto akcií stojí klíčové makrosíly, které musí investoři vzít v úvahu.

Zdroj: Getty Images

Nvidia stále dominuje

Analytici společnostiTruist Securities nedávno poznamenali, že růst společnosti Nvidia bude pravděpodobně pramenit z organického růstu zisku na akcii, který je tažen tržbami.

Tito analytici poukázali na to, že ostatní akcie velkých společností, jako jsou Apple (NASDAQ:AAPL), Microsoft (NASDAQ:MSFT) a Amazon, navzdory poklesu poměru ceny k zisku stále překonávají index S&P 500 prostřednictvím robustního růstu zisku.

Společnost Nvidia trvale překonává očekávání investorů a za 1. čtvrtletí fiskálního roku 2025 vykázala rekordní tržby ve výši 26,04 miliardy USD a zisk na akcii 5,98 USD, čímž výrazně překonala předchozí údaje i odhady analytiků.

Analytici společnosti Truist vyjádřili přesvědčení, že společnost Nvidia bude i nadále organicky zvyšovat tržby a zisk na akcii rychleji než index S&P.

Rostoucí poptávka po hardwaru s umělou inteligencí pravděpodobně podpoří výkonnost společnosti Nvidia. Analytici Truist poznamenali, že dodavatelský řetězec společnosti Nvidia si klade za cíl dosáhnout do roku 2025 obratu 150-200 miliard USD v oblasti datových center.

Ačkoli tržby ze serverů s umělou inteligencí rychle rostou, jednotkový růst je stále prudký. Kromě toho posun společnosti Nvidia ke komplexním řešením, nejen k čipům, podpořil zrychlení příjmů a zisku na akcii, přičemž tento trend by měl pokračovat.

Po připravované platformě Blackwell společnosti Nvidia, určené pro pracovní zátěže spojené s umělou inteligencí, je vysoká poptávka a očekává se, že bude hnacím motorem růstu. Analytici vyzdvihli AI na hraně jako přehlíženou oblast, která může společnosti Nvidia přidat trh v hodnotě 100 miliard dolarů.

Nejlepší je zatím držet akcie Nvidie

Realita je nakonec taková, že investoři, kteří akcie NVDA ve svých portfoliích nedrželi ze strachu z nadhodnocení, pravděpodobně v poslední době výrazně zaostávají za trhem. Důvodem je váha společnosti Nvidia ve většině hlavních indexů a její rostoucí význam pro výnosy.

Proto se domnívám, že ti, kteří vlastní akcie Nvidia, mohou pravděpodobně chtít jednoduše zůstat v klidu. Jedná se o rychle rostoucí společnost, jejíž dlouhodobý výhled podporuje několik silných sekulárních zadních větrů. Na trhu je totiž jen málo akcií, na kterých se právě teď projevuje přímý dopad investic do umělé inteligence takovým způsobem jako na společnosti Nvidia.

Přesto bych byl z hlediska vkládání čerstvého kapitálu do společnosti Nvidia trochu opatrnější. Existují zde rizika, jak jsem o nich hovořil. V souladu s tím si myslím, že se jedná o akcii, kterou je těžké nevlastnit, ale je také těžké ji nyní přidat.

Nakoupit akcie NVIDIA Corporation za $129.28 (1.47%)

Zdroj: Shutterstock