Pomyslná „7 velkolepých akcií“: Co nakoupit, a co zase prodat

Zvažte, zda si z těchto dvou položek nevyberete nějaké zisky.

O akciích „velkolepé sedmičky“ se na Wall Street mluví, a to z dobrého důvodu. Tito technologičtí titáni – Apple (NASDAQ:AAPL), Microsoft (NASDAQ:MSFT), Alphabet (NASDAQ:GOOG, NASDAQ:GOOGL), Amazon (NASDAQ:AMZN), Meta Platforms (NASDAQ:META), Nvidia (NASDAQ:NVDA) a Tesla (NASDAQ:TSLA) – dosáhli hvězdných výnosů a vynesli akciový trh do nových výšin. Těchto sedm akcií nyní tvoří více než 30 % celkové tržní hodnoty indexu S&P 500. Je těžké nebýt ohromen jejich dominancí.

Nicméně s tím, jak se současný ekonomický cyklus blíží ke konci a do snížení sazeb zbývá jen několik měsíců, vyplatí se znovu zvážit, do které z těchto akcií se skutečně vyplatí vkládat více peněz. Musíme se podívat dál než na humbuk a každou z těchto akcií kriticky zhodnotit.

Přesně to se snažím udělat v tomto článku. Domníváme se, že zatímco některé akcie Magnificent 7 jsou připraveny na pokračující úspěch, jiné mohou mít problém udržet si svou dynamiku. Tím, že se blíže podívám na jejich základy, konkurenční výhody a vyhlídky na růst, určím jednu akcii, kterou považuji za přesvědčivou k nákupu, a dvě, o nichž si myslím, že by investoři měli zvážit jejich omezení.

Jako poslední poznámku uvádím, že žádnou z těchto akcií bych nedoporučoval držet nakrátko. Pravděpodobně by to skončilo špatně.

Microsoft (MSFT)

Počáteční investice Microsoftu do OpenAI se skutečně začínají vyplácet. Cloudová platforma Azure společnosti pohání velmi populární ChatGPT a očekává se, že budoucí modely umělé inteligence, jako je Sora, budou také do značné míry spoléhat na infrastrukturu Azure. Pro Microsoft je to obrovská výhra – nejenže se může svézt na vlně nadšení kolem generativní umělé inteligence, ale také ji zpeněžit díky většímu využívání svých cloudových služeb.

Microsoft je však mnohem víc než jen hráč na poli umělé inteligence. Tato společnost je skutečným blue-chipem, který dominuje trhu s produktivním softwarem se základními nástroji, jako jsou Windows, Office a Excel. Bez ohledu na ekonomické prostředí budou podniky i jednotlivci tyto produkty vždy potřebovat k práci. To dává společnosti Microsoft stabilitu a odolnost, které se jen těžko někdo vyrovná.

Pokud se podíváme na finanční výsledky, zjistíme, že společnost Microsoft v minulém čtvrtletí dosáhla tržeb ve výši 61,86 miliardy dolarů, čímž překonala odhady o téměř 1 miliardu dolarů. Obzvláště silná byla oblast cloudových služeb, která meziročně vzrostla o 23 %. Analytici mají na akcie převážně pozitivní názor, 33 z 34 je hodnotí známkou „Buy“. Průměrná cílová cena 501 USD znamená 10% nárůst oproti současné úrovni.

Když to všechno sečtete, věřím, že Microsoft je bezkonkurenčně nejlepší akcií z Velkolepé 7, kterou si nyní můžete koupit.

Nakoupit akcie Microsoft Corporation za $455.28 (0.38%)

Zdroj: Shutterstock

Tesla (TSLA)

Tesla je v poslední době na koni, akcie dosáhly nových maxim v roce 2024. Průkopník v oblasti elektromobilů během této rallye navýšil svou tržní kapitalizaci o neuvěřitelných 200 miliard dolarů.

Ve prospěch Tesly jistě pracuje spousta megatrendů. Pokračuje celosvětový přechod na elektromobily, přičemž se předpokládá, že v roce 2024 dosáhnou prodeje 17 milionů kusů, což je o více než 20 % více než loni. Tesla je také stále více vnímána jako společnost zabývající se umělou inteligencí než jen jako výrobce automobilů, přičemž generální ředitel Elon Musk zdůrazňuje potenciál její platformy robotaxi a technologie autonomního řízení. Generativní umělá inteligence je dalším velkým zadním větrem, který by mohl zvýšit poptávku po technologicky vyspělých vozidlech Tesla. A za několik měsíců samozřejmě přijde snížení sazeb.

Analytici si tohoto rozmachu všímají. Daniel Ives z Wedbush se domnívá, že „to nejhorší je pro Teslu ve zpětném zrcátku“, a cituje známky oživení na klíčovém čínském trhu. Společnost v minulém čtvrtletí překonala odhady dodávek, i když to stále znamenalo první čtvrtletní pokles za posledních deset let.

Dlouhodobé vyhlídky společnosti Tesla vidím již delší dobu poměrně optimisticky. Ale po této monstrózní rally se akcie začínají zdát v krátkodobém horizontu poněkud roztažené.

S ohledem na to bych se nebál vybrat část zisků po tomto nárůstu na 262 USD. Tesla je skvělá společnost, kterou lze vlastnit dlouhodobě, ale lze ji také chytře obchodovat kolem klíčových technických změn a změn sentimentu. Možná je čas na zdravý oddech před dalším růstem.

Nakoupit akcie Tesla, Inc. za $258.84 (4.27%)

Nvidia (NVDA)

Ačkoli jsem ohledně dlouhodobých vyhlídek společnosti Nvidia velmi optimistický, raketový růst akcií mě poněkud pozastavuje. Kolik šťávy ještě zbývá po více než 27 000% zisku za posledních deset let? Výhledové P/E společnosti Nvidia ve výši 47x není zrovna levné. Obavy vzbuzuje také rostoucí konkurence, protože technologičtí giganti vyvíjejí vlastní čipy s umělou inteligencí a do polovodičových startupů s umělou inteligencí proudí rizikový kapitál.

Nvidia samozřejmě zaznamenala nárůst tržeb o 262 % na rekordních 26 miliard dolarů. Příjmy z datových center vyletěly vzhůru o 427 %. Nikdo však neví, jak dlouho tento růst vydrží do budoucna.

Stále považuji společnost Nvidia za dobrý dlouhodobý holding pro hru na megatrend umělé inteligence. Ale při těchto vysokých úrovních bych se nedivil, kdyby si akcie vydechly. Kdybych vlastnil společnost Nvidia, zvážil bych snížení pozice a uzamčení části masivních zisků. Růstová dráha je dlouhá, ale ne nekonečná.

Nakoupit akcie NVIDIA Corporation za $129.74 (0.38%)

Zdroj: Getty Images