Akcie, které by se do roku 2025 mohly připojit k nejhodnotnějším společnostem

V červenci 2014 byl Apple s tržní kapitalizací 550 miliard dolarů nejhodnotnější společností na světě. Během posledního desetiletí však stabilní růst americké ekonomiky vyhnal několik akcií přes hranici bilionu dolarů. V současné době patří do této elitní skupiny šest veřejně obchodovaných společností, které jsou níže uvedeny od největší po nejmenší:

Apple: 3,4 bilionu dolarů

Microsoft: 3,2 bilionu dolarů

Nvidia: 2,9 bilionu dolarů

Alphabet: 2,2 bilionu dolarů

Amazon: 1,9 bilionu dolarů

Meta Platforms: 1,2 bilionu dolarů

Jedenáct společností je na cestě k bilionovému ocenění, protože jejich hodnota dnes dosahuje nejméně 500 miliard dolarů. Myslím si však, že Broadcom (AVGO) a Berkshire Hathaway (BRK-A) (BRK-B) by mohly tohoto milníku dosáhnout do poloviny roku 2025, a někteří analytici z Wall Street s tím souhlasí:

Broadcom má v současnosti hodnotu 732 miliard dolarů. V červenci Hans Mosesmann ze společnosti Rosenblatt Securities zvýšil svou 12měsíční cílovou cenu na 240 USD za akcii, což znamená 53% nárůst oproti současné ceně akcie ve výši 157 USD. Tím by se tržní kapitalizace společnosti zvýšila na 1,1 bilionu dolarů.

Hodnota společnosti Berkshire Hathaway je v současné době 936 miliard USD. V květnu zvýšil Brian Meredith ze společnosti UBS svou 12měsíční cílovou cenu na 490 USD za akcii, což znamená 13% nárůst oproti současné ceně akcie třídy B ve výši 434 USD. Tím by se tržní kapitalizace společnosti dostala těsně nad hranici 1 bilionu USD.

Pro představu: Na tom, že se společnost stane bilionovou, není nic zvlášť významného a možnost krátkodobých zisků je slabým důvodem k nákupu akcií. Broadcom a Berkshire však mohou nabídnout více. Zde se dozvíte, jak by tyto skvělé akcie mohly zapadnout do vašeho portfolia.

Broadcom

Broadcom poskytuje širokou škálu polovodičových produktů a infrastrukturního softwaru a společnost má silné zastoupení na několika trzích. Tři největší příležitosti společnosti Broadcom však spočívají v softwaru pro virtualizaci datových center, síťových čipech pro přepínače a směrovače datových center a integrovaných obvodech specifických pro aplikace (ASIC) pro umělou inteligenci.

Zdroj: Getty Images

Virtualizační software snižuje náklady na IT tím, že zefektivňuje hardware datových center. Například fyzické servery často pracují na zlomek své kapacity, protože každý z nich je omezen na jeden operační systém a někdy je vyhrazen pro jednu aplikaci. Virtualizace umožňuje provozovat více operačních systémů a aplikací na jediném fyzickém serveru.

V loňském roce společnost Broadcom koupila předního výrobce virtualizačního softwaru VMware. Restrukturalizační náklady spojené s touto fúzí jsou v současné době mírným negativním vlivem, ale dlouhodobé přínosy by měly převážit nad krátkodobými negativy. Předpokládá se, že trh se softwarem pro virtualizaci datových center poroste do roku 2030 složeným tempem 16 % ročně, a společnost Broadcom se zaměřuje na prodej zákazníkům svého nejkomplexnějšího virtualizačního produktu VMware Cloud Foundation.

Kromě infrastrukturního softwaru je Broadcom lídrem ve dvou důležitých polovodičových vertikálách. Má 80% podíl na trhu síťových čipů pro datová centra a 60% podíl na trhu ASIC, což jsou čipy na zakázku vytvořené pro specifické případy použití, jako je například pracovní zátěž umělé inteligence. V příštích několika letech se předpokládá, že trh se síťovými čipy poroste o 25 % ročně a trh s čipy na zakázku pro umělou inteligenci o 42 %.

Společnost Broadcom vykázala ve druhém čtvrtletí fiskálního roku 2024 (skončilo v květnu 2024) solidní finanční výsledky, které překonaly očekávání v horní i dolní části. Tržby vzrostly o 43 % na 12,5 miliardy USD a čistý zisk bez zohlednění metodiky GAAP (upravený) vzrostl o 20 % na 5,4 miliardy USD. Generální ředitel Hock Tan uvedl, že hnací silou byla poptávka po produktech umělé inteligence a po produktech VMware.

Nakoupit akcie Broadcom Inc. za $158.53 (0.75%)

Do budoucna Wall Street očekává, že non-GAAP zisk na akcii společnosti Broadcom poroste do fiskálního roku 2025 (končí v říjnu 2025) tempem 24 % ročně. Díky tomuto konsenzuálnímu odhadu vypadá současné ocenění na úrovni 36,2násobku zisku mimo GAAP docela rozumně. Pokud hledáte polovodičovou akcii (kromě Nvidie), která by měla těžit z toho, že podniky budují infrastrukturu umělé inteligence, zvažte dnes nákup malé pozice ve společnosti Broadcom.

Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway je holdingová společnost, která sdružuje své dceřiné společnosti do tří provozních segmentů: pojišťovny, železnice, veřejné služby a energetika a výrobní společnosti, služby a maloobchod.

Zdroj: Unsplash

Pro investory by měl být obchodní model společnosti Berkshire atraktivní ze dvou důvodů.

Za prvé, dceřiné pojišťovny, jako je Geico a Berkshire Hathaway Primary Group, generují hotovost předem a později vyplácejí pojistná plnění. Generální ředitel Warren Buffett používá tuto hotovost k vytváření hodnoty pro akcionáře akvizicemi podniků a nákupem akcií. Důkazem je účetní hodnota na akcii společnosti Berkshire – dobrý ukazatel změn vnitřní hodnoty -, která se v posledním desetiletí zvyšovala o 11,1 % ročně, čímž překonala zisky indexu S&P 500.

Za druhé, společnost Berkshire prokázala nadprůměrnou odolnost během hospodářských poklesů a korekcí na akciovém trhu, protože je vystavena defenzivním odvětvím, jako je pojišťovnictví a veřejné služby. Podle společnosti Bespoke Investment Group od roku 1980 akcie Berkshire překonaly index S&P 500 v průměru o 4,4 procentního bodu během recese a v průměru o 14,9 procentního bodu během medvědích trhů.
První čtvrtletí bylo pro Berkshire dobré. Tržby se zvýšily o 5 % na 89,8 miliardy USD a provozní zisk vzrostl o 41 % na 5,20 USD na zředěnou akcii, čímž překonal nejvyšší odhad na Wall Street. Zisk založený na obecně uznávaných účetních zásadách (GAAP) se snížil o 64 % na 5,88 USD na zředěnou akcii v důsledku účetní technické chyby. Konkrétně zisky podle GAAP zahrnují nerealizované investiční zisky a ztráty.

Nakoupit akcie Berkshire Hathaway Inc. za $653,087.70 (0.16%)

V prvním čtvrtletí roku 2023 zaznamenala Berkshire nerealizované zisky ve výši 23 miliard USD a v prvním čtvrtletí roku 2024 zaznamenala nerealizované ztráty ve výši téměř 10 miliard USD. Tento rozdíl způsobil výrazný pokles zisku podle GAAP. Buffett však považuje provozní zisk za přesnější měřítko výkonnosti, protože tyto změny nezahrnuje.

Nakoupit akcie Berkshire Hathaway Inc. za $434.88 (0.09%)

Při pohledu do budoucna Catherine Seifertová ze společnosti CFRA Research očekává, že provozní zisk na akcii společnosti Berkshire poroste v příštích třech letech o 12 % ročně, a Stephen Biggar ze společnosti Argus Research odhaduje, že v příštích pěti letech poroste o 12 % ročně. Tyto odhady se shodují s pětiletým průměrem a současné ocenění na úrovni 23,2násobku provozního zisku se díky nim jeví jako poměrně rozumné.
Pokud máte zájem o stabilní defenzivní akcii, zejména takovou, která bude pravděpodobně v průběhu času držet krok s indexem S&P 500, zvažte nákup pozice v Berkshire Hathaway ještě dnes.