Jen roste, protože obchodníci čekají na BOJ, dolar se drží na stejné úrovni

Jeny v úterý vzrostly, když investoři reagovali na komentáře vysoce postaveného japonského politika, který zvýšil tlak na Bank of Japan, aby pokračovala ve zvyšování sazeb a podpořila tak měnu.

Dolar a euro se držely zhruba na stejné úrovni, protože obchodníci si v týdnu s malým množstvím ekonomických údajů oddechli, zatímco australský a novozélandský dolar utrpěly po překvapivém snížení úrokových sazeb v Číně.

Dolar vůči japonskému jenu naposledy klesl o 0,65 % na 155,98, tedy nedaleko čtvrtečního pětitýdenního minima 155,375 USD/EUR.

Vysoký představitel vládnoucí strany Tošimicu Motegi v noci prohlásil, že Bank of Japan by měla jasněji naznačit své odhodlání normalizovat měnovou politiku, a to i prostřednictvím soustavného zvyšování úrokových sazeb. BOJ příště stanoví sazby 31. července.

„Jenu poskytly podporu další noční komentáře japonských politiků,“ uvedl Lee Hardman, měnový analytik japonské banky MUFG, který dodal, že jeho komentáře naznačují ‚rostoucí znepokojení‘ politiků ohledně politiky BOJ.

„Úzce navazují na výzvy ministra pro digitální transformaci Kono Taro z minulého týdne, který vyzval BOJ ke zvýšení úrokových sazeb, aby poskytl jenu větší podporu.“

Jen našel určitou podporu díky nedávným intervencím Tokia na podporu měny a díky tomu, že obchodníci očekávali rozhodnutí BOJ. Většina ekonomů oslovených agenturou Reuters však očekává, že BOJ na zasedání ponechá sazby na stejné úrovni.

Dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči šesti srovnatelným měnám, se po poklesu na čtyřměsíční minimum 103,64 z minulého týdne téměř nezměnil a činil 104,33.

Euro si pohoršilo o 0,15 % na 1,0874 USD. Sterling byl o 0,12 % níže na úrovni 1,2915 USD.

Obchodování bylo v týdnu s malým množstvím ekonomických údajů poměrně utlumené až do pátečního zveřejnění údajů o inflaci výdajů na osobní spotřebu (PCE) v USA za červen.

Reakce trhu na rozhodnutí amerického prezidenta Joea Bidena odstoupit z volebního klání byla nevýrazná, ačkoli došlo k určitému odeznění tzv. obchodu s Trumpem, v jehož důsledku dolar a výnosy amerických státních dluhopisů mírně oslabily.

Australský a novozélandský dolar se v úterý snažily získat zpět svou pozici po kroku Číny snížit několik klíčových úrokových sazeb.

Čína v pondělí překvapila trhy snížením hlavních krátkodobých a dlouhodobých úrokových sazeb, což byl první takto rozsáhlý krok od loňského srpna, a signalizovala tak záměr podpořit růst druhé největší ekonomiky světa.

Obě protinožské měny, které se často používají jako likvidní zástupné měny pro čínský jüan, rozšířily ztráty poté, co se v předchozí seanci v důsledku této zprávy propadly.

Australský dolar klesl na třítýdenní minimum 0,6622 USD, zatímco novozélandský dolar dosáhl nejslabší úrovně od začátku května 0,5962 USD.

„Pro australský dolar a novozélandský dolar platí, že mají tendenci odrážet likvidnější a volnější vyjádření, pokud jde o skutečnosti, kterým v současné době čelí čínská ekonomika,„ uvedl Rodrigo Catril, senior FX stratég National Australia Bank (OTC:NABZY).

Dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči šesti srovnatelným měnám, se po poklesu na čtyřměsíční minimum 103,64 z minulého týdne téměř nezměnil a činil 104,33.

Euro kleslo o 0,15 % na 1,0874 USD.

Nakoupit měny EUR/USD za $1.09 (-0.28%)

Zdroj: Canva

Barclays zůstává nakloněna americkému dolaru v kontextu politických změn

Banka Barclays se zabývala obavami o budoucnost amerického dolaru (USD) a tvrdila, že zprávy o jeho zániku jsou navzdory současnému politickému klimatu přehnané.

Důvěra této banky v americkou měnu přichází uprostřed bouřlivé politické situace, kdy Republikánská strana nominovala Trumpa a Vance a Demokratická strana zažívá významné změny po včerejším oznámení prezidenta Bidena, že nebude usilovat o znovuzvolení.

Podpoření viceprezidentky Kamaly Harrisové prezidentem Bidenem výrazně zvýšilo její šance na demokratickou nominaci. V současné době bývalý prezident Trump vede v průzkumech ve swingových státech, a to i proti viceprezidentce Harrisové.

USD čeká v roce 2024 jedno z nejtěžších období, kdy bude v centru pozornosti partnerství Trumpa a Vance. Oba prosazovali slabší USD jako strategii na podporu americké výroby. Trump kritizoval Čínu a Japonsko za to, že udržují své měny na nízké úrovni, aby podpořily svůj vývoz, zatímco kandidát na viceprezidenta Vance vznesl otázky ohledně výhod, které USA přináší držení statusu rezervní měny.

Navzdory těmto problémům by podle Barclays bylo pro USD pozitivním faktorem zavedení vysokých cel na dovoz do USA, které je klíčovou součástí ekonomického programu Trumpa a Vance. Firma se domnívá, že i kdyby ostatní země přijaly přiměřená odvetná opatření, dopad amerických cel by přesto podpořil sílu dolaru. Barclays navíc považuje za velmi nepravděpodobné, že by Federální rezervní systém Jeroma Powella prováděl politiku zaměřenou na záměrné oslabení dolaru.

Pokud se podíváme na historické precedenty, budoucí Trumpova administrativa se může pokusit vyjednat novou dohodu podobnou Plaza Accord z roku 1985, která by vyžadovala, aby ostatní země souhlasily s posílením svých měn. Barclays však upozorňuje, že takový konsenzus se zdá nepravděpodobný, zejména v případě Číny, kde se vývoz stal klíčovou součástí hospodářského růstu země uprostřed jiných odvětví, která se potýkají s problémy.

Zdroj: Reuters