Dolar posiluje, euro i nadále klesá po slabých údajích o PMI

Americký dolar se ve středu zvýšil, zatímco euro kleslo poté, co zveřejněné neuspokojivé údaje o aktivitě v eurozóně naznačily, že ECB bude dále snižovat úrokové sazby.

V 09:25 SEČ dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši šesti dalších měn, vzrostl o 0,1 % na 104,232 a prodloužil tak noční oživení.

Dolar reaguje na aktuální geopolitickou nejistotu

Dolar těžil z volatility kolem politické situace v USA.

Viceprezidentka Kamala Harrisová získala silnou podporu Demokratické strany poté, co ji prezident Joe Biden podpořil jako její prezidentskou kandidátku. Průzkum agentury Reuters/Ipsos jí také ukázal mírný náskok před republikánským kandidátem Donaldem Trumpem.

Přesto zůstává Trump favoritem listopadových prezidentských voleb.

„Ztráty dolaru z měkčí červnové zprávy o indexu spotřebitelských cen byly nyní u většiny dolarových křížů smazány, přičemž JPY, CHF a GBP vystupují jako několik hlavních vítězů,“ uvedli ve své poznámce analytici ING.

„Při pohledu na spodní část měnové výsledkové listiny cítíme, že obchod s Trumpem je stále velmi ve hře.“

V pátek přitom budou zveřejněny údaje o inflaci výdajů na osobní spotřebu v USA za červen a Fedem preferovaný ukazatel inflace by mohl rychle změnit devizový sentiment.

Euro se po slabých údajích o ekonomické aktivitě obchoduje o něco níže

V Evropě měnový pár EUR/USD po zveřejnění údajů o podnikatelské aktivitě v eurozóně za červenec klesl o 0,2 % na 1,0835.

Růst podnikatelské aktivity v eurozóně se v červenci zastavil, přičemž předběžný souhrnný index nákupních manažerů HCOB tento měsíc klesl na 50,1 z červnových 50,9, tedy těsně nad hranici 50, která odděluje růst od poklesu.

Evropská centrální banka minulý týden ponechala úrokové sazby na úrovni 3,75 %, ale další známky zpomalování regionálního růstu ukazují na další snižování sazeb v letošním roce.

Trhy počítají s téměř dvěma sníženími sazeb ECB do konce roku.

Měnový pár GBP/USD se obchodoval o 0,1 % níže na úrovni 1,2898 a poprvé za poslední rok tak klesl z úrovně 1,30, kterou pár zaznamenal minulý týden.

Údaje ukázaly, že britská podnikatelská aktivita se tento měsíc zvýšila, k čemuž přispěl nejrychlejší růst zpracovatelského průmyslu za poslední dva roky a nejsilnější příliv nových zakázek od dubna 2023.

Červencový souhrnný index nákupních manažerů S&P Global Flash vzrostl na 52,7 bodu z červnového půlročního minima 52,3 bodu.

Jinde pak měnový pár USD/CAD vzrostl o 0,1 % na 1,3796, což je blízko tříměsíčního minima pro kanadský dolar před zasedáním Bank of Canada, na kterém se budou později během seance stanovovat úrokové sazby.

Trhy počítají s 84% pravděpodobností snížení sazeb o 25 bazických bodů, což by bylo druhé snížení sazeb BoC během několika měsíců.

Nakoupit měny EUR/USD za $1.08 (-0.13%)

Zdroj: Canva

Jen hledá novou dynamiku

V Asii se mezitím kurz měnového páru USD/JPY snížil o 0,5 % na 154,81, přičemž pár klesl na nejnižší úroveň od začátku června.

Zisky jenu byly prodloužením oživení z minulého týdne, kdy měna prudce posílila v souvislosti s podezřením na vládní intervence na měnovém trhu.

Jenu prospěly i některé pozitivní údaje o indexu nákupních manažerů, když neočekávaný pokles aktivity ve zpracovatelském průmyslu byl do značné míry kompenzován oživením aktivity ve službách.

Pozornost se nyní soustředí na zasedání centrální banky Bank of Japan, které se uskuteční příští týden, přičemž nedávné údaje o inflaci a PMI vyvolaly zvýšené spekulace, že centrální banka zvýší úrokové sazby o 10 bazických bodů.

Kurz měnového páru USD/CNY se zvýšil na 7,2773, tedy blízko maxim, která byla naposledy zaznamenána v listopadu, protože nálada vůči Číně zůstává v souvislosti s přetrvávajícími obavami ze zpomalování hospodářského růstu v zemi skleslá.

Nakoupit měny USD/JPY za JPY154.41 (-0.73%)

Zdroj: Canva