Je potenciální Trumpova podpora důvodem k nákupu akcií Palantir?

Ocenění akcií Palantir zůstává extrémně vysoké.

Vzhledem k tomu, že šance bývalého prezidenta Donalda Trumpa na vítězství v listopadových volbách jsou poměrně vysoké, jsem ohledně vyhlídek společnosti Palantir Technologies (NASDAQ:PLTR) a jejích akcií mnohem optimističtější než v posledních letech. Nicméně vzhledem k obrovskému ocenění akcií a smíšenému pohledu Wall Street na tento název zůstávám přesto opatrný.

Zdroj: Canva

Trumpovo znovuzvolení by pravděpodobně pozvedlo finanční výsledky společnosti Palantir

Zdá se, že spoluzakladatel společnosti Palantir Peter Thiel dříve či později nabídne Trumpově kampani významnou finanční podporu. Thiel, který byl dříve jeho příznivcem, viděl, že jako Trumpův kandidát byl vybrán JD Vance , známý jako jeho „chráněnec“. Thiel je navíc považován za spřáteleného s generálním ředitelem společnosti Tesla (NASDAQ:TSLA ) Elonem Muskem, který Trumpa nedávno podpořil a na jeho kampaň údajně přispívá 45 miliony dolarů měsíčně.

Thiel však vyjádřil velké zklamání z Trumpova působení ve funkci prezidenta. Přesto vzhledem k tomu, že Vance je Trumpovým kandidátem a Musk republikána mohutně podporuje, spolu s tím, že Thiel by mohl darováním prostředků Trumpovi výrazně zlepšit vyhlídky společnosti Palantir, věřím, že multimiliardář dříve či později Trumpovi významné prostředky věnuje.

A podle většiny průzkumů vede Trump před pravděpodobnou demokratickou prezidentskou kandidátkou Kamalou Harrisovou.

Pokud Trumpova kampaň skutečně obdrží finanční prostředky od Thiela, očekávám, že Trumpova a Vanceova administrativa výrazně zvýší objem a počet zakázek, které federální vláda společnosti Palantir udělí.

Ve fiskálním roce 2023 získala společnost Palantir od vlád 1,2 miliardy dolarů příjmů oproti celkovým tržbám ve výši 2,2 miliardy dolarů . Výrazným zvýšením příjmů společnosti Palantir z Washingtonu by tedy Trumpova a Vanceova vláda mohla výrazně zvýšit finanční výsledky společnosti.

Obrovské ocenění a ostře rozdělená Wall Street

Co se týče ocenění, akcie společnosti Palantir mění majitele za obrovský forwardový poměr ceny k zisku, který činí 87násobek. Její poměr ceny k tržbám, který činí 28,7násobek, není o nic atraktivnější. Vzhledem k jeho přemrštěným hodnotám se domnívám, že většina, ne-li veškerá podpora, kterou získá od Trumpovy a Vancovy administrativy, je již v akciích započítána.

Mezitím akcie Palantir zůstávají mezi analytiky na Wall Street velmi kontroverzní. Během 90 dnů, které skončily 22. července, vydalo celkem osm analytiků na tento název hodnocení „sell“ nebo „strong sell“. Čtyři další udělili akciím hodnocení „držet“.“ Kromě toho pouze šest analytiků udělilo akciím rating „buy“ (nákupní) nebo „strong buy“ (silný nákupní rating).

Japonská banka Mizuho 16. července snížila své hodnocení akcií Palantir na „underperform“ z „neutral“. Banka se domnívá, že ocenění akcií je „těžko ospravedlnitelné“, přičemž výhled podnikání společnosti je nejistý. Kromě toho se banka domnívá, že společnost dosáhla „méně kvalitních“ zisků, uvedl server Investing.com. Mizuho by mohla mít na mysli skutečnost, že zisky společnosti zůstávají relativně nízké. Například provozní zisk firmy za první čtvrtletí dosáhl 81 milionů dolarů. To není příliš vysoký provozní zisk, vezmeme-li v úvahu, že hovoříme o akciích s tržní kapitalizací 63,4 miliardy USD.

Za zmínku stojí také to, že analytici očekávají, že zisk na akcii společnosti Palantir se letos vyšplhá na 33 centů a v roce 2025 na 40 centů oproti 25 centům v roce 2023. Ačkoli jde o poměrně vysoké procentní nárůsty, u společnosti s obrovským oceněním je zvýšení zisku na akcii pouze o 7 nebo 8 centů ročně poněkud neobvyklé a znepokojivé.

Zdroj: Canva

Suma sumárum

Trumpova a Vanceova vláda by pravděpodobně nakonec výrazně zvýšila finanční výsledky společnosti Palantir. Ale vzhledem k obrovskému ocenění akcií Palantir, skepsi vůči němu ze strany velké části <e a relativně nízkým ziskům společnosti bych se nedivil, kdyby akcie prudce klesly dříve, než bude mít firma z Trumpova posílení prospěch. A i kdyby změna v Bílém domě skutečně poskytla společnosti Palantir pozitivní katalyzátor, domnívám se, že akcie by již mohly tuto situaci reflektovat.

V důsledku toho doporučuji investorům, aby své akcie společnosti Palantir prodali. Pokud Trump s podporou Thiela vyhraje volby, akcie Palantir klesnou alespoň o 15 % a hospodářský výsledek společnosti vzroste výrazně více, než se očekávalo, pravděpodobně bych se stal vůči akciím více býčí.

Nakoupit akcie Palantir Technologies Inc. za $26.93 (-6.53%)