Goldman Sachs po úspěšné zprávě o výsledcích Spotify zaujala býčí postoj

Goldman Sachs zaujala výrazně býčí postoj k akciím společnosti Spotify Technology S.A. (SPOT) po zveřejnění jejích výsledků za druhé čtvrtletí, které překonaly očekávání trhu. Eric Sheridan, analytik Goldman Sachs, zvýšil hodnocení Spotify z neutrálního na kupní a upravil 12měsíční cílovou cenu akcií na 425 USD, což představuje výrazný nárůst o 105 USD oproti původní předpovědi. Tento optimistický výhled naznačuje očekávaný růst o téměř 29 %, což reflektuje silnou víru v další růst společnosti na globálním trhu s audio obsahem.

Spotify je podle Sheridana jasným lídrem v distribuci zvukového obsahu, a to díky svému rozsáhlému globálnímu dosahu. Platforma je všeobecně uznávána jako neotřesitelný lídr v oblasti audio průmyslu, což jí poskytuje výhodnou pozici pro další expanzi. Výsledky za druhé čtvrtletí, oznámené v úterý, odhalily rekordní zisk, což vedlo k nárůstu ceny akcií o přibližně 12 %. Tento jednodenní nárůst byl nejvýraznější od ledna 2023 a odráží silnou důvěru investorů v budoucí potenciál společnosti.

Nakoupit akcie Spotify Technology S.A. za $336.52 (1.73%)

Zisky Spotify vzrostly o 45 % oproti stejnému období minulého roku, čímž mírně překonaly očekávání analytiků. Tento růst byl podpořen několika klíčovými faktory, včetně výrazného zlepšení provozních marží, které jsou výsledkem restrukturalizačního úsilí společnosti v roce 2023. Hrubá zisková marže Spotify vzrostla na 29,2 % z předchozích 27,6 %, což je důkazem efektivního řízení nákladů a zvyšování ziskovosti. Sheridan předpovídá, že hrubé a provozní marže společnosti dosáhnou nebo dokonce překonají střednědobé cíle, což je pozitivním signálem pro budoucí finanční výkonnost.

Důležitým faktorem pro tento pozitivní výhled je i rostoucí uživatelská základna Spotify. Sheridan zdůrazňuje, že rostoucí počet uživatelů zvýší zapojení a posílí cenovou sílu společnosti, což povede k dalšímu růstu tržeb. Podle konsensuálního hodnocení analytiků má Spotify v současnosti 36 doporučení typu Buy, 7 Strong Buy, 20 Buy, 8 Hold, 1 Underperform a žádné Sell. Nejvyšší cílová cena stanovená analytiky je 458,40 USD, zatímco průměrná cílová cena je 364,79 USD a nejnižší je 229,19 USD, což odráží široký konsensus ohledně růstového potenciálu společnosti.

Dalším klíčovým faktorem, který podpořil zvýšení doporučení Goldman Sachs, je možnost, že Spotify zahájí v příštích 12 až 18 měsících zpětný odkup akcií, čímž by začala vracet hotovost akcionářům. Sheridan poznamenal, že Spotify nemá žádné zjevné využití pro generovaný volný peněžní tok, což naznačuje, že společnost má značné finanční prostředky, které může využít k posílení hodnoty pro akcionáře. Předpokládá, že v nejpříznivějším scénáři by společnost mohla do roku 2029 odkoupit přibližně 25 % své současné tržní kapitalizace, což by mohlo výrazně zvýšit hodnotu akcií.

Zdroj: Getty Images

Goldman Sachs předpovídá, že Spotify by mohla zaznamenat složený roční růst tržeb v řádu desítek procent v následujících třech až pěti letech, což je optimistický výhled podpořený nedávno zveřejněnou úspěšnou zprávou o výsledcích hospodaření a pokračujícím růstem uživatelské základny. Tento optimismus vychází z několika klíčových faktorů, které naznačují silnou pozici Spotify na globálním trhu. Jako globální lídr v oblasti audio platforem, Spotify nejenže nabízí široké spektrum hudebního a podcastového obsahu, ale také neustále inovuje a rozšiřuje své služby, aby udržela a zvýšila angažovanost svých uživatelů. Společnost úspěšně využívá dat a analytiky k personalizaci uživatelského zážitku, což vede k vyšší míře spokojenosti a věrnosti posluchačů. Navíc, rostoucí důraz na rozšiřování prémiových služeb a efektivní monetizaci obsahu zajišťuje stabilní příjmy a ziskovost. V kontextu neustále rostoucí globální poptávky po digitálním obsahu a službách na bázi předplatného, Spotify nadále přesvědčuje investory o své schopnosti udržet si vedoucí postavení a generovat významný růst.

Vzhledem k těmto faktorům se zdá, že Spotify je dobře připravena pokračovat v růstu a zlepšovat svou finanční výkonnost. Společnost nejenže dosahuje vysokého růstu tržeb a zisku, ale také optimalizuje své provozní náklady a efektivně využívá své zdroje. To vše vede k posílení její pozice na trhu a k větší atraktivitě pro investory. Sheridan a Goldman Sachs jsou přesvědčeni, že Spotify bude i nadále úspěšně růst a udržovat své vedoucí postavení v audio průmyslu, což odráží i jejich zvýšené cenové cíle a doporučení pro akcie společnosti.