Jen roste, tradeři se připravují na změnu úrokových sazeb BOJ

Jen ve čtvrtek rostl již čtvrtý den v řadě a dosáhl svého šestitýdenního maxima, protože obchodníci se vzdali svých dlouhodobých obchodů proti této měně a pokles světových akcií přiměl investory k tradičně bezpečným aktivům.

Americký dolar se vůči ostatním měnám propadl, protože obchodníci zvýšili své sázky na snížení sazeb Federálního rezervního systému v letošním roce. Naposledy klesl o 0,95 % na 152,41 jenu poté, co se dříve během londýnské seance propadl na 151,95, což je jeho nejnižší hodnota od začátku května.

„Je to případ, kdy se opravdu hodně investorů a traderů snaží najít příležitost ve stejnou dobu,“ řekla Jane Foleyová, vedoucí oddělení FX strategie u věřitele Rabobank. „Vypadalo to, že všichni shortovali jen, byla to prostě nálada, která na forexovém trhu v posledních týdnech a měsících převládala.“

Jen se znovu dočkal své pověsti tzv. „bezpečného přístavu“

Investoři jen skutečně ve velké míře shortovali – nebo sázeli proti – jenu, protože viděli jen malou šanci, že se zející rozdíl v úrokových sazbách mezi Japonskem a USA významně zmenší. Tato tržní mezera způsobila, že americké dluhopisy a dolar vypadají atraktivně, a na začátku tohoto měsíce stlačila kurz jenu na 38leté minimum, což si vyžádalo zásah úřadů.

Tyto předpoklady byly tento týden náhle zpochybněny. Zdroje agentury Reuters uvedly, že centrální banka bude pravděpodobně příští týden diskutovat o tom, zda zvýší úrokové sazby, zatímco obchodníci stále více očekávají snížení sazeb Fedu.

Jenu ve čtvrtek také pomohla jeho tradiční role bezpečné měny, protože pokračoval výprodej světových akcií v souvislosti s technologiemi.

Investoři rychle ustupovali z tzv. carry trades, při nichž si půjčovali měny s nízkým výnosem, aby nakoupili měny s vyšším výnosem, jako je dolar. Jak investoři tyto obchody ruší, nakupují zpět jen, což ho katapultuje výše.

Nakoupit měny USD/JPY za JPY152.27 (-0.90%)

Zdroj: Canva

Dolar klesá, investoři sledují americkou politiku

Dolarový index, který sleduje tuto měnu vůči šesti srovnatelným měnám, ve čtvrtek klesl o 0,14 % na 104,24 bodu.

Americká měna často roste během výprodeje akcií, ale analytici uvedli, že rostoucí očekávání snížení úrokových sazeb Fedu táhnou opačným směrem.

Bývalý prezident newyorského Fedu Bill Dudley ve středečním sloupku pro agenturu Bloomberg uvedl, že Fed by měl příští týden snížit sazby, přičemž se odvolával na nedávné údaje o zaměstnanosti.

Obchodníci nyní očekávají téměř tři snížení sazeb o 25 bazických bodů do prosince.

„Pokud se dnes zaměříme na nižší americké sazby, pak by měl dolar klesnout opravdu dost rychle,“ uvedl Chris Turner, vedoucí globálního oddělení trhů ve společnosti ING.

Údaje o hrubém domácím produktu USA za druhé čtvrtletí budou zveřejněny později ve čtvrtek a mohou způsobit další výkyvy.

Co se děje na dalších světových trzích?

Čínský jüan vzrostl až o 0,8 %, zachycený v rally jenu a těžící ze sázek na snížení sazeb Fedu, a dostal se nejvýše od května na 7,205 za dolar.

K růstu došlo i přesto, že centrální banka země tento týden již podruhé překvapila trhy, když ve čtvrtek provedla neplánovanou úvěrovou operaci za výrazně nižší sazby, což je další měnový stimul na podporu ekonomiky.

Averze investorů k riziku se podepsala na australském a novozélandském dolaru, které již byly pod tlakem oslabujících cen komodit. Australský dolar klesl o 0,75 % na 0,6526 USD, nejníže od května.

Uvolňování politik světových centrálních bank tento týden pomohlo také švýcarskému franku s nízkým výnosem. Dolar vůči franku naposledy klesl o 0,5 % poté, co se propadl na nejnižší hodnotu od začátku března na 0,8797.

Euro si ve čtvrtek připsalo 0,1 % na 1,0847 USD, zatímco šterlink klesl o 0,15 % na 1,2886 USD, když se akce z velké části odehrávala jinde.

Zdroj: Getty images