Dolar je před údaji o indexu PCE stabilní; euro stoupá, jen klesá

Americký dolar se v pátek na začátku evropského obchodování před zveřejněním klíčových údajů o inflaci stabilizoval, euro se posunulo výše, zatímco japonský jen mírně klesl, ale zůstal na cestě k nejsilnějšímu týdnu za poslední 3 měsíce.

V 10:00 SEČ se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval převážně beze změny na úrovni 104,127 bodu.

Tradeři očekávají zveřejnění amerického indexu PCE

Dolar za posledních 24 hodin našel na forexovém grafu určitou podporu v akrtuálně zveřejněných dat, které ukázaly, že americká ekonomika rostla rychleji, než se očekávalo, a inflace ve druhém čtvrtletí nakonec přece jen o poznání zpomalila.

Tento údaj posílil naděje, že americká ekonomika směřuje k tzv. měkkému přistání, kdy růst zůstane stabilní, zatímco inflace se ještě více zmírní.

Zisky dolaru však byly omezené, protože americké makro není v těchto dnech jediným hybatelem na devizových trzích.

„Následky výprodeje technologických trhů, předvolební pozice v USA a uvolňování carry trades vyvolaly dostatečně velké pohyby, které zastínily americká data,“ uvedli analytici ING ve své poznámce.

Přesto se v pátek pozornost soustředí na údaje o indexu cen PCE, které budou zveřejněny později během seance a které by měly ukázat, že inflace se v červnu dále snížila, čímž by se zachovala očekávání zářijového snížení.

Zdroj: Canva

Euro se obchoduje výše

V Evropě se mezitím měnový pár EUR/USD mírně zvýšil na 1,0845 poté, co údaje ukázaly, že spotřebitelé v eurozóně po čtyřech po sobě jdoucích měsíčních poklesech přestali v červnu snižovat svá inflační očekávání.

Průzkum spotřebitelských očekávání ECB ukázal, že medián spotřebitelů očekává v příštích 12 měsících průměrnou inflaci 2,8 %, což je stabilní hodnota oproti květnu po trvalém poklesu z lednových 3,3 %.

ECB v červnu snížila úrokové sazby a všeobecně se očekává, že tak učiní i v září, ale tvůrci politiky by nepochybně byli raději, kdyby tato očekávání při uvolňování měnové politiky nadále klesala.

Měnový pár GBP/USD se obchodoval o 0,2 % výše na úrovni 1,2870, avšak výrazně pod ročním maximem 1,3044, kterého dosáhl minulý týden.

Příští týden zasedá Bank of England, a přestože trhy očekávají snížení sazeb v letošním roce o zhruba 50 bazických bodů, přetrvává velká nejistota ohledně toho, zda se tvůrci politiky dohodnou na snížení sazeb tehdy, nebo je odloží až na září.

Nakoupit měny EUR/USD za $1.09 (0.10%)

Tradeři vyhlíží zasedání BOJ příští týden – a sledují graf jenu

V Asii pak měnový pár USD/JPY vzrostl o 0,2 % na 154,25, přičemž nedávný růst jenu poněkud zbrzdila rostoucí inflace v zemi vycházejícího slunce, která ukázala, že inflace zůstala v červenci do značné míry utlumená.

Měkký údaj o inflaci přišel jen několik dní před zasedáním Bank of Japan, přičemž analytici se rozcházejí v názoru, zda bude mít centrální banka dostatek prostoru pro zvýšení úrokových sazeb o 10 bazických bodů.

Japonský jen měl v posledních dnech nakročeno k týdennímu růstu o 2,5 %, což je jejich největší týdenní zisk od konce dubna a začátku května poté, co měnu podpořily podezřelé intervence.

Měnový pár USD/CNY vzrostl o 0,3 % na 7,2520, přičemž jüan ustoupil poté, co podezření na intervenci čínské vlády způsobilo, že měna ve čtvrtek vůči dolaru prudce posílila.

Nakoupit měny USD/JPY za JPY154.67 (0.50%)

Zdroj: Canva

Kam směřují další asijské měny?

Většina asijských měn se v pátek pohybovala v nevýrazném až nízkém pásmu, přičemž čínský jüan zaznamenal poměrně volatilníoké výkyvy v souvislosti s podezřením na intervenci Lidové banky, zatímco dolar se před klíčovými údaji o inflaci ustálil.